– Dette er like gledelig som nødvendig og etterlengtet. Det er svært godt dokumentert at HPV-vaksinen er trygg, redder liv, og sparer den enkelte for alvorlige konsekvenser, og samfunnet for store kostnader, sier Ryel. 

– Hvert år får 3000 kvinner celleforandringer, nesten 300 får livmorhalskreft og rundt 70 dør. Tett opp mot hundre prosent av disse tilfellene er HPV-relatert. Denne vaksinen kan følgelig spare tusenvis av kvinner for både plagsomme inngrep, sykdom og i verste fall død, sier Ryel. 

– At vi kan vaksinere oss mot å få kreft, er jo på mange måter et drømmescenario. Når det gjelder livmorhalskreft har vi faktisk en vaksine med dokumentert effekt. Sammen med regelmessig undersøkelse med celleprøver kan vaksinen på sikt så godt som utrydde livmorhalskreft, sier Ryel.

70-80 prosent av alle kvinner og menn får en eller flere HPV-infeksjon (Humant papillomavirus)  i løpet av livet. I tillegg til å forårsake livmorhalskreft hos kvinner kan HPV-infeksjon være årsak til kjønnsvorter, peniskreft, kreft i endetarmen, og noen typer øre, nese- og halskreft.

En metodevurdering gjennomført av Kunnskapssenteret på oppdrag fra Folkehelseinstituttet viser at HPV-vaksine til jenter opp til 26 år både er beskyttende og samfunnsøknomisk lønnsomt. Vaksinen ble en del av det norske vaksinasjonsprogrammet høsten 2009 for jenter på 7. klassetrinn. 

– At vi nå kan tilby gratis HPV-vaksine til alle jenter opp til 26 år er utrolig bra. Det neste naturlige steget vil være  å tilby den på lik linje til gutter, sier Ryel. 

For ytterligere spørsmål kontakt Erik Vigander, pressesjef i Kreftforeningen 901 33 771 eller presserådgiver Andreas Bjørnstad, 928 53 937.

Var denne siden nyttig?