I tre år har sykehus-Norge kranglet med legemiddelindustrien om prisen på Kadcyla. Norge har vært et av få land i Europa som ikke har tilbudt medisinen til kvinner med brystkreft.

Tirsdag godtok Beslutningsforum, som bestemmer hvilke medisiner norske sykehus kan tilby, et nytt tilbud fra legemiddelgiganten Roche på brystkreftmedisinen Kadcyla.

– Det har tatt altfor lang tid å komme med en akseptabel pris på denne medisinen fra produsenten sin side, sier helseminister Bent Høie til NRK. Diskusjon om prisen er årsaken til at det har tatt så lang tid i Norge.

Anne Lise Ryel i Kreftforeningen sier at dette er en stor og gledelig nyhet for mange brystkreftpasienter i Norge. Hun synes ikke systemet vi har i dag er godt nok.

– Det er jo prisen det er snakk om her. Ikke effekten. Vi vet at medisinen har god effekt, det sier de behandlende legene. Og det er pasienten som lider i dette spillet, sier hun, og legger til at dette også  handler om myndighetenes evne til å ta beslutninger.

– Når det tar så lang tid, har det skapt mange runder med frustrasjon og irritasjon rundt selve systemet.

Det er anslått at 100 pasienter er aktuelle for behandlingen med Kadcyla årlig. 

– Det er ingen medisiner som hjelper på alle, men vi vet at Kadcyla har effekt på en del, og for disse kvinnene handler dette om flere dager og mer tid.