- Dette er svært gledelig og på høy tid. Dette har vi kjempet for i mange år. HPV-vaksinens effekt er svært godt dokumentert og dette kan hindre mange fremtidige krefttilfeller. Vaksinering av gutter vil sannsynligvis forebygge HPV-relatert kreft hos menn like effektivt som den har gjort for kvinner, sier Ryel. 

HPV er en forkortelse for Humant Papillomavirus, som det finnes over 100 forskjellige typer av. HPV-infeksjon smitter ved seksuell omgang. Rundt 70 prosent av oss blir smittet i løpet av livet, og det kan i verste fall utvikle seg til ulike kreftforemer.

 - Antallet HPV-relaterte krefttilfeller er økende. Drøyt 300 kvinner får livmorhalskreft årlig og rundt 300 tilfeller av andre andre former for kreft. At gutter nå får HPV-vaksine er viktig både fordi menn nå kan få beskyttelse for kreftformene som rammer dem, og samtidig kan man hindre at guttene smitter jentene, sier Ryel.

Fakta om HPV

Antall krefttilfeller i Norge som kan skyldes HPV (2014-tall):

  • Livmorhalskreft: 338 tilfeller. 100 % er relatert til HPV-infeksjon.
  • Analkreft (endetarmsåpning), kvinner: 61 tilfeller, menn: 25 tilfeller. 90 % er relatert til HPV-infeksjon.
  • Vaginalkreft (skjede): 19 tilfeller. 81 % er relatert til HPV-infeksjon.
  • Kreft i svelg (tungebasis, mandler og oropharynx), kvinner: 39 tilfeller, menn 133 tilfeller. 57 % er relatert til HPV-infeksjon
  • Peniskreft: 54 tilfeller. 47 % er relatert til HPV-infeksjon.
  • Vulvakreft (kjønnslepper): 89 tilfeller. 29 % er relatert til HPV-infeksjon.

Les mer om HPV her.

Les mer om innføringen av HPV-vaksine for gutter her.