Påsken er tidlig i år, og sola har dermed ikke rukket å komme høyt opp på himmelen og derfor heller ikke rukket å bli så veldig sterk. Noen tenker kanskje at de ikke trenger å beskytte seg i like stor grad som om påsken var senere, men refleksjonen fra all snøen gjør likevel at strålingen blir sterkere. Da blir øynene og huden mer utsatt.

Huden er også lite tilvent sola etter vinteren og kan fort bli solbrent – noe som øker risikoen for hudkreft. Så husk å bruke både solkrem og solbriller når du skal ut på tur, enten det er på fjellet eller i lavere strøk.

– Går du med sola i ryggen, får du likevel en del stråling i ansiktet. I tillegg kommer strålingen fra snøen både nedenfra og fra siden. Da er både øyne og vinterblek hud sårbare, sier forsker Terje Christensen i Statens strålevern.

Bruk solbriller

– Bruk gode solbriller med en utforming som passer deg, og som skjermer mot UV fra alle kanter. Alle solbriller skal ha et CE-merke som viser at de er testet og godkjent etter en standard som sikrer at de ikke slipper gjennom for mye UV-stråling.

Blir du snøblind, kjennes det som du har sand eller rusk i øynene, tårene renner og det er vondt å se i lyset. En del får uklart syn og sterke smerter i øynene.  Symptomene kommer gjerne 6-12 timer etter at du har vært ute i sola uten god nok beskyttelse, og resten av påskeferien kan være ødelagt.

På hudkrefttoppen

Noen av oss skal til Syden denne påsken. Da er det lurt å ikke være for lenge i sola i starten, så ikke huden blir solbrent.

– Vær raus med å ta pauser fra de sterkeste solstrålene og husk nok solkrem. Det gjelder solglade folk i alle aldre, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel. 

Huden glemmer ikke at den har vært solbrent. Solskadene samles opp og kan på sikt føre til hudkreft. Norge er blant de land i verden som har høyest forekomst av hudkreft.

Gode tips til solbeskyttelse i påsken:

  • Klær og lue gir den beste solbeskyttelsen for både barn og voksne.
  • Smør deg med minst solfaktor 15 i Norge før du går ut. Pakk med deg solkremen i sekken.
  • I solrike land bør du minst bruke solfaktor 30.
  • Bruk solbriller som også dekker innstråling fra sidene for å beskytte øynene, særlig viktig for barna.

Sjekk hvor sterk sola er der du er

UV-indeks sier noe om hvor intense de ultrafiolette strålene fra sola er, hvor 1 på indeksen er svak og alt over 11 er ekstremt sterk.

Er UV-indeks 3 eller høyere, er det nødvendig med solbeskyttelse. Hvis du oppholder deg lenge ute så kan snørefleksjonen gjøre at det kan være nødvendig å beskytte seg allerede når UV-indeks er 2. Er den lavere enn 2, kan du trygt være ute uten solbeskyttelse.

Forventet UV-indeks i påskesola i år:

 

Her kan du sjekke UV:

Pressekontakter for kommentarer:

  • Statens stråleverns pressetelefon, 67 16 26 60. 
  • Kreftforeningen, pressevakt: tlf. 924 07 877, kreftforeningen.no/solvett (om solbeskyttelse og hudkreft).
  • Meteorologisk institutt, vakthavende meteorolog Oslo: telefon 22 96 30 00, Bergen: 55 23 66 00, Tromsø: 77 62 13 00 (for værvarsel)
  • Norsk Institutt for Luftforskning (NILU), kommunikasjonssjef Christine F. Solbakken, cfs@nilu.no, tlf: 41612181