Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel peker på at solarium i seg selv øker risiko for hudkreft, og at landslagssjefens mål om mindre solkrem i sterk sol kan få fatale konsekvenser. 

– Jeg er overrasket over at Norges toppsyklistmiljø anbefaler et kreftfremkallende middel for å kunne unngå solkrem. Føflekkreft er den kreftformen som øker mest. Det er ikke utspill som dette vi trenger for å få Norge ned fra føflekkrefttoppen, sier Ryel.

Hun er redd rådene fra landslagslegen skal påvirke yngre idrettsutøvere til å ville bruke solarium. 

– Landslagssyklistene er helter som mange yngre ser opp til, men her bør ikke de yngre gjøre som VM-deltagerne får beskjed om. Det er en myte at man bør «herde huden» med solarium, enten det er rett før sykkelritt eller før en sydentur.

Ryel peker på at å ta solarium frem til VM kanskje vil gi rytterne rask brunfarge, men lite herding av huden. Det er UV-stråler både fra utesol og solarium som øker risiko for hudkreft. Her får syklistene dobbel dose.  

– Syklistene risikerer å reise ned i solen med en overflatisk brunfarge, som kan gi dem falsk trygghet. Verst er det likevel hvis deltagerne rådes til å bruke mindre solkrem. I så sterk sol som i Qatar kan de bli brent etter bare et kvarter sykling dersom de ikke er rikelig beskyttet, sier Ryel.  

– Hvis en virkelig skal sørge for god beskyttelse i så sterk sol, burde heller landslagsledelsen utfordre utstyrsprodusentene til å lage klær som beskytter uten å være tette og varme, sier hun. 

Over 2000 personer får føflekkreft i Norge hvert år. Roald Nystad, leder for Føflekkreftforeningen er også lite begeistret for utspillet til landslagssjefen.

– Vi ser at stadig flere får denne alvorlige kreftformen fordi de ikke beskytter seg nok i sola. Rådene fra treneren går mot alle faglige anbefalinger som kan forebygge hudkreft. Det synes jeg er svært alvorlig, sier Nystad.  

Var denne siden nyttig?