–  Dette tallet er alarmerende høyt. Blant disse tallene vil det være kvinner som kan utvikle kreft, eller har fått kreft. Det er snakk om liv som kunne vært reddet, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

–  Livmorhalskreft er en kreftform som kan ta 10-15 år å utvikle. De som ikke har sjekket seg de siste ti årene er derfor særlig utsatt, og det er viktig at vi får de inn i livmorhalsprogrammet nå, sier Ryel.

Nasjonal dugnad
Fredag 1. september lanserer Kreftforeningen kampanjen #sjekkdeg for tredje år på rad. Målet med kampanjen er å få flere kvinner til å oppsøke lege for å få tatt celleprøve. Selv om flere har tatt prøven de siste to årene, er det likevel 4 av 10 kvinner som ikke tester seg regelmessig.

– Det er ikke ofte vi kan si at vi kan unngå å få kreft, men når det gjelder livmorhalskreft kan vi det. I tillegg til å oppdage celleforandringer før det utvikler seg til kreft, vil en celleprøve også oppdage kreft tidlig. Tidlig oppdagelse redder liv, sier Ryel.

 

Under årets #sjekkdeg-kampanje har Kreftforeningen fått med seg flere på laget til felles dugnad. For første gang retter landets fastleger samlet en særlig oppmerksomhet mot celleprøver i september, og vil spørre sine kvinnelige pasienter om celleprøve.

–  Landets fastleger er glade i pasientene sine. Ved å være med på sjekkdeg-kampanjen bidrar vi til at pasientene våre kan unngå å få kreft. Det er rett og slett fantastisk, sier Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmedisin.

I tillegg til fastlegenes felles dugnad vil gynekologene forlenge arbeidstiden sin ved tolv sykehus landet rundt den 18. september, for å ta celleprøver av kvinner som ikke har sjekket seg de siste tre årene.

Fakta om #sjekkdeg-kampanjen:

  • Sjekkdeg-kampanjen ble startet i 2015 av initiativtager Thea Steen, Kreftforeningen og Det Nye.
  • Steen fikk livmorhalskreft og brukte sin egen historie for å få flere til å sjekke seg.
  • Kampanjen hadde som mål å snu en trend der stadig færre unge tok celleprøve.
  • Etter to år med #sjekkdeg er det totalt 34 109 flere kvinner som har tatt celleprøve.
  • Kreftforeningen fortsetter arbeidet med uforminsket styrke og lanserer 1. september en ny #sjekkdeg-kampanje.