Verdens kreftdag 2018

Fredag 2. februar markerte Kreftforeningen Verdens kreftdag i Kreftforeningens Vitensenter. Antibiotikaresistens og hvordan det truer folkehelsen ble løftet til øverste hold.

Med tonene til Dumdum Boys over høyttalerne og budskapet «det er gode tider for dårlig nytt», innledet Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, markeringen av Verdens kreftdag foran et fullsatt Vitensenter.

Den dårlige nyheten som skulle på agendaen var at antibiotika henger i en tynn tråd – noe en installasjon av gigantiske antibiotikapakninger bokstavelig talt gjorde i bakgrunnen.

Verdens Helseorganisasjon kaller antibiotikaresistente bakterier «et problem så alvorlig at det truer moderne medisin». Verden er i ferd med å gå tom for virksom antibiotika. I dag trenger én av fem kreftpasienter antibiotika og noen kreftsykdommer kan rett og slett ikke behandles uten.

– Mange av de som kommer til å dø av resistente bakterier har kreft. Resistente bakterier kan gjøre at dobbelt så mange kan komme til å dø. Dette er utvilsomt vår tids største trussel mot kreftbehandlingen og vil slå beina under fremskrittene vi har gjort på området.

– Hva hjelper det med revolusjonerende livsforlengende immunterapipreparater, hvis pasientene dør av en ukomplisert bakteriell infeksjon? spurte Ryel retorisk.

For å svare på det ble en rekke prominente gjester introdusert. Blant dem var Danilo Lo Fo Wang fra Verdens Helseorganisasjon, Katrine Nordstrand, president i Leger uten grenser, Jasper Littmann fra Folkehelseinstituttet, vår nye eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen og helse- og omsorgsminister Bent Høie.

– Vi snakker veldig mye om å forkorte helsekøene og om å forbedre behandlingen. Men det hjelper jo ikke med kortere køer og god behandling hvis vi ikke tar antibiotikaresistens på alvor både nasjonalt og internasjonalt. Norge skal være en pådriver i arbeidet mot antibiotikaresistens. Åse Micaelsen og jeg skal fortsette arbeidet med dobbel styrke, sa Høie og avsluttet med:

– Vi har dårlig tid!

Derfor må vi handle nå – både helseorganisasjoner og myndigheter over hele verden, men også hver enkelt av oss. For å gjøre folk mer bevisst har Kreftforeningen utarbeidet fire råd til befolkningen:

  • Vask hendene! Med god håndvask forebygger du smitte. Ingen sykdom – ingen behandling.
  • Takk ja til vaksiner! Med vaksiner blir færre syke.
  • Ikke etterspør antibiotika unødig! Ha tillit til legenes anbefalinger.
  • Engasjer deg! Legg press på politikere og spre budskapet videre.

Møtet i Kreftforeningens Vitensenter ble streamet i sin helhet, og kan sees på Facebook.

Var dette nyttig?