Reklamedetektiver - Kreftforeningen
Hopp direkte til meny Hopp direkte til meny Hopp direkte til innhold Hopp direkte til Søk

Reklamedetektiver

Usunn mat og drikke bør ikke markedsføres til barn og unge. Likevel lokkes barn til å kjøpe usunne produkter hver dag. Bli reklamedetektiv og klag inn produkter til Matvarebransjens faglige utvalg!

Strategiske plasseringer, kampanjer, leketøy og morsomme logoer med kjente figurer er bare noen av virkemidlene matvareindustrien tar i bruk. Dette vil vi – i samarbeid med barn og unge - gjøre noe med. 

Overvekt og fedme øker risikoen for flere kreftformer.

Reklamedetektivenes logo. Laget av: Christoffer Mjølk Hermansson

Slik blir du reklamedetektiv

  • Se etter usunne matvarer i en butikk. Dette kan være alt fra frokostblanding, yoghurt, kjeks til chips. Du kan også klage inn reklame for usunn mat du ser andre steder, for eksempel på kino, leketøysbutikker, matvarelogoer på arrangementer eller lignende. 
  • Etter at du har funnet et produkt må du finne ut av to ting: 
    1) Er matvaren du har plukket ut usunn? Spør en voksen om hjelp hvis du lurer på innholdet. 
    2) Er reklamen på produktet rettet mot barn? Er det for eksempel tegneseriefigurer, tegninger, gaver, leker eller sterke farger? Står det skrevet noe, eller er designet slik at du får ekstra lyst på produktet?
  • Kan du svare ja på 1 og 2, har du funnet et produkt som kan klages inn. Ta bilde av produktet og innholdsfortegnelsen og noter deg hvilken butikk du fant den i. 

For å klage inn matvaren til Matvarebransjens faglige utvalg (MFU) klikker du deg inn på mfu.as. Fyll ut feltene nederst på siden og last opp bilder. Du trenger ikke skrive inn navnet ditt, men du må ha en e-postadresse. For mer informasjon se nærmere på MFU sine retningslinjer og produktliste

Gratulerer! Du er nå en ekte reklamedetektiv.

 

Reklamedetektiver på utkikk i butikken. Foto: Jan Petter Lynau, VG

Skoleelever som reklamedetektiver

Vi jobber aktivt for å gjøre barn og unge mer bevisst på sitt eget kosthold, og har engasjert skoleelever landet rundt for å være reklamedetektiver. Allerede nå jobber små reklamedetektiver i Stavanger, Trondheim, Hamar og Oslo for at andre barn og unge skal få en sunnere og friskere hverdag.  

- Dette har jeg ikke tenkt på før, greit å vite at det er akkurat meg de vil ha til å kjøpe varen. (Jente 12 år, Nes barneskole, reklamedetektiv).