Strategiske plasseringer, kampanjer, leketøy og morsomme logoer med kjente figurer er bare noen av virkemidlene matvareindustrien tar i bruk. Dette vil vi gjør noe med – i samarbeid med barn og unge. Vi jobber for å regulere markedsføringen av usunne matvarer rettet mot barn.

Overvekt og fedme øker risikoen for flere kreftformer. Samfunnet må legge bedre til rette for at de sunne valgene blir enklere.

Slik blir du reklamedetektiv

  • Se etter usunne matvarer i en butikk. Dette kan være alt fra frokostblanding, yoghurt, kjeks til chips. Du kan også klage inn reklame for usunn mat du ser andre steder, for eksempel på kino, leketøysbutikker, matvarelogoer på arrangementer eller lignende.
  • Etter at du har funnet et produkt må du finne ut av to ting:
    1) Er matvaren du har plukket ut usunn? Spør en voksen om hjelp hvis du lurer på innholdet.
    2) Er reklamen på produktet rettet mot barn? Er det for eksempel tegneseriefigurer, tegninger, gaver, leker eller sterke farger? Står det skrevet noe, eller er designet slik at du får ekstra lyst på produktet?
  • Kan du svare ja på 1 og 2, har du funnet et produkt som kan klages inn. Ta bilde av produktet og innholdsfortegnelsen og noter deg hvilken butikk du fant den i.
    Reklamedetektiver fikk medhold i Matbransjens Faglige Utvalg

For å klage inn matvaren til Matvarebransjens faglige utvalg (MFU) klikker du deg inn på mfu.as. Fyll ut feltene nederst på siden og last opp bilder. Du trenger ikke skrive inn navnet ditt, men du må ha en e-postadresse. For mer informasjon se nærmere på MFU sine retningslinjer og produktliste.

Gratulerer! Du er nå en ekte reklamedetektiv.

Skoleelever som reklamedetektiver

Vi har engasjert skoleelever i en rekke byer til å være reklamedetektiver og bli mer bevisst på sitt eget kosthold. 

Erfaringene vi har gjort blant annet gjennom dette arbeidet viser at en slik frivillig klageordning vi har i dag ikke fungerer godt nok til å beskytte barn mot markedsføringen.

Sigrid, 11 år: Det er dårlig at de som lager maten frister oss til å spise ting som ikke er bra for oss.