I barnehagen der barnet mitt går, skal de være ute det meste av dagen. Hvordan kan jeg best mulig sørge for god solbeskyttelse hjemmefra?

Foreldre kan smøre barna med solkrem før de går i barnehagen. Smør jevnt og godt der klærne ikke dekker huden. For best effekt på utsatte områder som nese, kinn, ører og nakke, kan du gjenta smøringen når solkremen har trukket inn, etter omtrent et kvarter.

Er det en god ide at barnet mitt har med solkrem i barnehagen eller på skolen?

Ja, barnet bør ha med seg solkrem. Når de skal være så mye ute, vil det være nødvendig å smøre på nytt i løpet av dagen (naturligvis litt avhengig av været).  

Kan de ansatte i barnehagen smøre barna med solkrem?

Ja, ifølge Folkehelseinstituttet kan ansatte og barn omgås normalt innen sin gruppe (nå ofte omtalt som kohort). Så sant god håndhygiene og andre anbefalte smitteverntiltak ivaretas kan de ansatte i barnehagen derfor smøre barna med solkrem når det er nødvendig.

Hva kan barnehagen gjøre for å beskytte barna mot sola, når vi skal være så mye ute?

  • Be foreldrene om å ha smurt barna godt med solkrem før de kommer om morgenen.
  • Barna bør ha med solhatt og klær som dekker overarmer og lår.
  • Legg opp dagen slik at barna ikke må oppholde seg i direkte sol i timene midt på dagen.
  • Pass på at barna har mulighet til å leke i skyggen, for eksempel ved å ha solseil, trær eller parasoll.

Hvordan kan vi vite om solstrålene er sterke?

UV-indeks sier noe om hvor intense solstrålene er, og kan blant annet sjekkes på yr.no, eller ved å laste ned den danske appen UV-indeks. Hvis UV-indeks er 3 eller høyere, er det nødvendig med solbeskyttelse.

Hvordan kan barna lære om solbeskyttelse uten at de blir bekymret?

Kreftforeningen har forslag til leker og aktiviteter som kan lastes ned fra kreftforeningen.no/solvenn. Her kan barna på morsom måte lære at litt sol er bra, men at vi må beskytte oss for ikke å bli solbrent.