Kreftpasienter er definert som en risikogruppe. Immunforsvaret vårt har i oppgave å bekjempe virus som korona. Kreftbehandling gjør immunforsvaret svakere, og kreftpasienter er dermed mer sårbare. Faren for å bli smittet av koronaviruset er dermed noe høyere enn for helt friske personer. Og blir du først smittet, er det økt risiko for et mer alvorlig sykdomsforløp.

Her er en oversikt over behandlingen som svekker immunsystemet, og dermed kreftpasienter som er ekstra utsatt:

 • personer som får cellegift, eller som har fått cellegift de tre siste månedene
 • personer som blir behandlet med immunterapi
 • personer som mottar andre målrettede kreftbehandlinger som kan påvirke immunforsvaret, for eksempel proteinkinasehemmere
 • personer som får intensiv strålebehandling mot store beinstrukturer som hofter og brystbein. Der produseres mye av de hvite blodcellene som er en viktig del av immunforsvaret
 • personer som får intensiv strålebehandling mot lungekreft
 • personer som har hatt benmargs- eller stamcelletransplantasjoner de siste seks månedene, eller som fortsatt tar immundempende medisiner
 • personer med noen typer blodkreft som skader immunforsvaret, selv om de ikke trenger behandling – for eksempel kronisk leukemi, lymfekreft eller beinmargskreft

Personer over 65 år eller som har kroniske lidelser som hjerte- og karsykdommer, lungesykdommer, diabetes eller høyt blodtrykk er også definert som risikogrupper. 
Personer som røyker eller har overvekt/fedme kan ha høyere risiko for alvorlig forløp ved korona-virussykdom. 

Se oppdaterte råd til risikogrupper (fhi.no)

Blir din kreftbehandling utsatt på grunn av korona? Slik går du best frem ❯❯

Forholdsregler for pasienter og deres familie og venner

Gruppene nevnt over har i utgangspunktet en noe forhøyet risiko for å pådra seg infeksjoner. Derfor er det viktig at både pasientene og deres familie og venner tar de følgende forholdsreglene. Det vil kraftig redusere faren for at pasientene eller noen som står dem nær, blir smittet.

 • Jevnlig og grundig vask av hender med håndsåpe og varmt vann eller bruk av alkoholbasert desinfiserende middel. Spesielt når:
  • du er i kontakt med andre personer
  • før du spiser eller tar deg i ansiktet
  • etter du har vært på toalettet
  • du kommer hjem etter å ha vært utendørs
 • Vær bevisst på å begrense dråpesmitte:
  • Host og nys alltid i albuen eller i et lommetørkle.
  • Brukte lommetørklær skal kastes med en gang, helst i en lukket søppelbøtte. Vask hendene dine etterpå.
 • Unngå å ta på øyne, nese og munn når ikke du har vasket hendene. Dette minsker sjansen for at viruset overføres fra overflater.
 • Gjenstander og overflater som berøres ofte og av andre/mange skal vaskes eller desinfiseres jevnlig.
 • Hold minst en meter avstand til andre personer når du beveger deg utenfor hjemmet. Hold spesielt god avstand til personer som hoster, nyser eller har feber.
 • Begrens bruk av offentlig transport, unngå større folkemengder og offentlige arrangementer.
 • Hvis du skal få besøk hjemme er det viktig at dine gjester vet om at du som er berørt av kreft er spesielt utsatt for infeksjoner. Forsikre deg om at de som kommer på besøk ikke har symptomer som hoste, nysing, hodepine eller feber.
 • Unngå direkte kontakt med personer som har vært på reise i høyrisikoområder (for eksempel Italia, Iran, Kina og Korea). Norske myndigheter fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder i første omgang fra 14. mars til 14. april.

Hva gjør du hvis du kjenner tegn på å være smittet samtidig som du behandles for kreft?

Symptomene på koronaviruset minner om dem vi kjenner fra forkjølelse og influensa. På samme måte som ved andre infeksjoner, vil sykdommen sannsynligvis utvikle seg raskere hos kreftpasienter.

Ved utvikling av symptomer er det er viktig å hente faglig råd fra en kreftlege så fort som mulig.

Hvis du har vært i nærkontakt* med noen som har påvist koronasmitte de siste 14 dagene, noen som har vært på reise i et land med påvist smitte og/eller noen som opplever symptomer, bør du:

 • Isolere deg fra andre. Det vil si oppsøke et rom med god ventilasjon hvor du er alene. Ta med deg telefonen din.
 • Ring fastlege eller legevakten på 116 117. Det anbefales ikke å oppsøke legevakten
 • Hvis du opplever alvorlige symptomer, ring 113.

*Nærkontakt vil si:

 • Ansikt til ansikt
 • At du har tilbrakt mer enn 15 minutter mindre enn to meter unna en person med påvist smitte.
 • Å bo i samme husstand som noen andre.

Utsatt kreftbehandling

Mange sykehus er i såkalt gul beredskap, som innebærer at de omdisponerer personell og utsetter noen planlagte behandlinger. Frem til nå har kreftpasienter i liten grad blitt rammet, men det er grunn til å tro at sykehusene må prioritere hardere i ukene som er foran oss. 

Har du opplevd endringer i behandlingsopplegget ditt? Les våre råd til deg som får utsatt kreftbehandlingen. 

Endringer i kliniske studier

Den pågående situasjonen påvirker også gjennomføringen av kliniske studier for kreftpasienter. Det er bestemt at oppstart av nye kliniske studier utsettes, at rekruttering av pasienter til eksisterende studier stanses og at enkelte prosedyrer ved pågående studier reduseres. 

Ta kontakt med din kreftlege hvis du er usikker på om endringene av kliniske studier kan få konsekvenser for din behandling. 

Hvis din behandling/kontroll blir utsatt så er det viktig at du får en forklaring på hvorfor behandlingen/kontrollen kan utsettes.

Rettigheter i forbindelse med koronaviruset

NAV har laget en «korona-veiviser» som svarer på hva som gjelder i ulike situasjoner. Se hva som gjelder i din situasjon på nav.no. Utover dette gjelder de vanlige trygde- og støtteordningene som du kan lese mer om på våre sider om råd og rettigheter. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål om dine rettigheter.

 

Bli med på webinar Vi inviterer til en rekke webinarer, som sendes live fra Kreftforeningens Vitensenter. Bli med på kommende webinarer, og se opptak av de som har vært.

Snakk med oss

Vi jobber for at kreftpasienter og pårørende skal få en bedre hverdag og fremtid, og vi har stor forståelse for at noen er ekstra urolige nå. Derfor er vi tilgjengelige for å snakke med deg. Vi har styrket rådgivningstjenesten og svarer på alle spørsmål om kreft, også om korona og kreft. Tjenesten er gratis, og vi hjelper både voksne og barn.

Ta kontakt via telefon, e-post eller chat

Hjelp oss med å hjelpe

Nå er innsatsen fra frivillig sektor avgjørende. Vi bidrar med hjelpetilbud der det offentlige ikke strekker til. Støtt oss i dugnadsarbeidet. Bli medlem i Kreftforeningen!

Har du innspill til hva vi bør ta tak i? Send tips til innspill@kreftforeningen.no.

KORONA OG KREFT

Spørsmål og svar om korona og kreft
❯❯

RÅD OM KORONA

Til deg som har hatt kreft
❯❯

RÅD OM KORONA

Til deg som er pårørende
❯❯

DETTE GJØR VI

Våre tiltak i forbindelse med koronaviruset
❯❯

 

Se vår temaside om korona og kreft