Bilderesultat for Skjelettscintigrafi

Skjelettscintigrafi er en bildeundersøkelse som brukes for å påvise ulike tilstander i skjelettet, blant annet bensvulster og spredning til skjelettet fra enkelte kreftformer. Undersøkelsen er nyttig fordi hele skjelettet kan undersøkes ved en prosedyre.

For å gjøre skjelettscintigrafi, brukes et gammakamera og et radioaktivt stoff, kontrast, som sprøytes inn i en blodåre før undersøkelsen.

Når brukes skjelettscintigrafi?

Skjelettscintigrafi brukes i forbindelse med utredning av enkelte kreftformer. Den blir også brukt ved mistanke om spredning til skjelettet og for å se effekt av behandling.

Etter å ha fått det radioaktive stoffet via en blodåre, må du vente i omtrent to og en halv time for at stoffet skal få tid til å bli tatt opp i beinvevet. Stoffet “søker” beinstrukturer og ekstra store konsentrasjoner vil tas opp i beinområder hvor det kan være sykdom eller skade. I denne perioden er det viktig å drikke mye. Du må også helst tisse rett før undersøkelsen starter fordi full blære reduserer kvaliteten på bildene. Du kan ellers bevege deg fritt i ventetiden.

Selve undersøkelsen tar omtrent en halv time, noe lenger tid dersom ekstra bilder må tas. Det tas bilder av hele deg. Du ligger på en undersøkelsesbenk som beveger seg. Kameraet henger over deg. Klarer du å ligge helt i ro, blir bildene best. Dersom du ikke klarer og ligge i ro, tas det enkeltbilder av deler av kroppen. Undersøkelsen tar da litt lengre tid.

Skjelettscintigrafi gjør ikke vondt, men sprøytestikket når det radioaktive stoffet settes inn, kan være ubehagelig. Det meste av stoffet vil være ute av kroppen i løpet av det første døgnet. Du bør fortsette å drikke mye og tisse ofte resten av undersøkelsesdagen fordi radioaktiviteten skilles ut via nyrene.  Allergiske reaksjoner eller andre bivirkninger er sjeldne. Du kan kjøre bil etter undersøkelsen.

Stråledosen du får, er liten. Det er likevel anbefalt at du ikke har langvarig nærkontakt med barn og gravide samme dag som du har vært til undersøkelse.

Dersom du er gravid eller tror du er gravid, er det hvor viktig undersøkelsen er, som avgjør om den skal tas nå eller om den skal utsettes.

Resultatet er som oftest klar dagen etter.