Det er fem dager før jul, og i Arna kirke sitter andrebass Arvid. Han har akkurat framført praktnummeret O helga natt, og stillheten senker seg i kirken. Men ifra magen til Arvid buldrer og braker det så det sprer seg i benkeradene.

– Jeg hadde gått ti dager uten å være skikkelig på do. Bom stopp. Det bar til legevakten, det var kona som insisterte. Jeg kan takke henne for at jeg sitter her i dag.

Arvid var bokstavelig talt sprekkferdig; en diger svulst vokste seg stadig større i tykktarmen. Natten til 20. desember ble han operert. Det gikk fint, han kom seg fort og har gode minner om jul på Haukeland.

Noen år senere fant legene en svulst på størrelse med en tyvekroning i den ene lungen. Ny operasjon, mer smertefull denne gangen, men Arvid kom seg på ny.

Så, i juli 2015, ble han innkalt igjen.

– Hvor mye vet du, spurte professor Sørby.

– Ingenting, svarte Arvid.

Kreften hadde spredt seg ytterligere i lymfene, tett innpå hovedpulsåren. Ikke mulig å operere, ikke mulig å stråle. Dr Sørby hadde imidlertid en forespørsel. Kunne Arvid tenke seg å delta i utprøvingen av et nytt medikament?

– Det var soleklart at jeg ville det.

I dag har spredningen stabilisert seg. Legene har gitt ham utsikter til mellom to og fem ytterligere leveår – og at Arvid Borge, pappa til fire, bestefar til åtte og snart oldefar til fem lever, det er det ingen tvil om.

Hver mandag deltar han i venneforeningens restaurering av fangeleiren på Espeland. Fortsatt synger han i kor, det har han gjort siden han var fjorten, og sammen med sin kone reiser han gjerne både langt og kort – nylig gikk turen til Tenerife, til høsten blir det storbytur til Berlin og neste år skal koret til Reykjavik.

Å stille spørsmålet blir nesten litt plumpt, men likevel:

Tenker du på deg selv som syk?

– Jeg har en hofte som krangler litt hver morgen, det går en halvtime før jeg kan gå som en mann. Men syk? Nei, jeg er alt for frisk til det, avslutter Arvid.

Viktigst i hverdagen / Slik gir jeg liv til dagene:

– Vi prøver å få med oss så mange opplevelser som mulig. Vi reiser, går en del i teateret og på konserter. Jeg legger kanskje lista høyere enn jeg burde, men det er viktig å ha noe å strekke seg etter. I fjor satte vi opp korverket Messe for en såret jord med profesjonelle musikere og sopran som til daglig synger i operaen i København. Det var slettes ikke enkelt. Men det var gøy!

Tekst og foto: Øyvind Rolland