Denne delen av arven fra moren fikk Monica vite om for tre år siden. Da hadde Monicas mor vært behandlet for bryst– og eggstokkreft, og ble tilbudt en gentest.– Før mamma tok gentesten spurte hun om jeg ville vite svaret, i og med at dette også ville ha betydning for meg, sier Monica. For dersom morens kreftsykdom var forårsaket av en genfeil, ville det være 50 prosent sjanse for at Monica også hadde genfeilen og med stor sannsynlighet ville få de samme kreftformene som moren i løpet av livet.– En del av mammas motivasjon for å ta gentesten var å gi meg muligheten til å forebygge sykdom, slik at jeg kunne slippe å gå gjennom den samme behandlingen som henne, sier Monica.

Glad for å vite

For sin egen del hadde Monica ønske om å vite. Og gentesten viste at i tillegg til smilet, temperamentet, perfeksjonismen og lojaliteten, hadde Monica også arvet genfeilen som øker risikoen for bryst- og eggstokkreft.

– Jeg skulle jo gjerne vært genfeilen foruten, men når situasjonen er som den er, er jeg veldig glad for at jeg vet det, sier Monica.

Forebyggende operasjoner

De siste tre årene har 27-åringen gått til årlige kontroller. Målet med kontrollene er å oppdage potensiell kreftsykdom tidlig, slik at prognosene bedres. På sikt ønsker Monica forebyggende operasjoner av bryst og eggstokker for å redusere risikoen for å utvikle kreft i disse organene.

– Men det er vanskelig å finne et tidspunkt som passer for slike operasjoner. Jeg må også føle meg klar for dette, sier hun. Selv om valgene ikke er enkle, er 27-åringen fremdeles glad for at hun vet.

– Jeg hadde tatt gentesten igjen om jeg fikk valget på nytt, sier hun.

Får oppfølging

27-åringen og hennes mor er en av cirka 5000 personer i Norge som har fått påvist en genfeil som gir økt risiko for bryst- og eggstokkreft. Genetiske eksperter i Norge anslår at det er oppimot 20 000 mennesker i Norge som har slike påvisbare genfeil.

De mange som ikke vet, er en av grunnene til at Monica vil bidra under årets Rosa sløyfe-aksjon.

– Jeg synes det er viktig å spre kunnskap om arvelig brystkreft, slik at andre som har genfeilen også får den oppfølgingen de trenger. I tillegg merker jeg at det er behov for mer kunnskap om dette i befolkning generelt. Mange vet ikke hva en slik genfeil innebærer, mener 27-åringen.

Videreført av bestefar

Gentester har vist at Monicas mor, Ann-Kristin (52), har arvet genfeilen fra sin far. Menn kan nemlig også være bærer av og videreføre genfeilen.

– Pappa har ikke hatt kreft, så det var litt overraskende at jeg hadde genfeilen. Jeg vet at det er tungt for ham, men slik tenker ikke jeg. Vi har et veldig godt forhold. Jeg er glad for at vi har oppdaget genfeilen, slik at det kan hjelpe Monica, sier mor Ann-Kristin, men legger heller ikke skjul på at situasjonen også er sår:

–  Det er vond og sårt å tenke på at datteren min antageligvis skal gjennom forebyggende operasjoner. Men jeg tenker også at hvis det er det som skal til for at hun skal slippe å få kreft, med tøff behandling, bivirkninger, senskader og den prisen det har, da er det verdt det.

Var denne siden nyttig?