Mange kvinner som får brystkreft oppsøker lege fordi de oppdager en forandring i brystet. Vi anbefaler at forandringer i brystet undersøkes av en lege. Det er bedre å gå en gang for mye, enn en for lite.

Se og kjenn etter små forandringer

Alle bryst er forskjellige. Det betyr ikke noe at ett bryst er større eller henger noe lavere enn det andre hvis det alltid har vært slik. Du skal imidlertid reagere på selv små forandringer fra det som er normalt for deg. Brystene føles ofte småknudret og er gjerne ømme, særlig før menstruasjon. Dette er vanlig.

Gå til legen hvis du oppdager forandringer i brystene – så får du avklart hva forandringene kommer av.

Mammografi Røntgenundersøkelse av brystene som kan avsløre forandringer i brystene som er for små til at kvinnen selv kan kjenne dem.

Bli kjent med egne bryst

Vær oppmerksom på forandringer som måtte oppstå – enhver forandring som ikke har en åpenbar forklaring bør undersøkes med tanke på brystkreft.

Det er enkelt å lære å undersøke brystene selv. Undersøkelsen tar bare noen minutter. Du kan for eksempel gjøre den annenhver måned. For deg som fortsatt menstruerer bør undersøkelsen gjøres ca. én uke etter siste mens.

Vi anbefaler å undersøke brystene selv fra 30–35-årsalder. Få kvinner får brystkreft i den alderen, men du lærer å kjenne brystene dine og kan raskt oppdage forandringer.

Slik undersøker du brystene dine:

 

1. Still deg foran speilet i bar overkropp

Stå rett og la armene henge slapt ned. Se nøye på brystene. Har de forandret form siden sist du undersøkte dem? Se etter hevelser, søkk i huden og andre hudforandringer. Peker brystvorten slik som vanlig? Kommer det væske fra brystvorten?

 

2. Strekk armene i været

Se etter de samme tingene som ovenfor. Har brystene samme form også når du hever armene over hodet? Hvis du har store bryster bør du gjøre resten av undersøkelsen liggende. Da blir det lettere å kjenne etter små klumper.

 

3. Kjenn på brystene etter klumper

Løft høyre arm over hodet og føl med lette trykk med venstre hånd rundt hele høyre bryst. Bruk strak hånd med flate fingre til å kjenne etter. Det er ofte lettere å kjenne når du er såpet inn eller har tatt på bodylotion.

 

4. Undersøk hvert bryst “time for time”

Begynn på toppen (kl. 12) og kjenn etter fra kanten av brystet og inn mot brystvorten. Ta for deg ”time etter time” rundt hele brystet. Gjenta på det andre brystet.

 

5. Ikke glem armhulene

Let etter kuler i armhulene. Gå systematisk gjennom begge armhulene slik du gjennomgikk brystene. Bruk venstre hånd på høyre armhule, og omvendt.

 

 

6. Endringer i brystene trenger ikke bety at du har kreft

Men gå til legen hvis du oppdager forandringer som ikke er normale for deg. Da øker du sjansen for å oppdage brystkreft tidlig. Det er uansett lurt å se og kjenne på brystene annenhver måned.