Hopp direkte til meny Hopp direkte til meny Hopp direkte til innhold Hopp direkte til Søk

Be om hjelp fra venner og nettverk

Vi vet at du som kreftpasient og dine nærmeste ofte kan ha behov for praktisk hjelp og avlastning. Likevel venter mange i det lengste med å be om hjelp fordi man er redd for å være til bry.

Forskning viser at nettverkene rundt familier som er rammet av kreft gjerne vil støtte og hjelpe, men at de ofte er usikre på hvordan eller er redde for å si eller gjøre noe galt. Mange ønsker ikke å trenge seg på og er kanskje også usikre på hvor «viktige» de selv er for dere som er rammet. Det kan også være vanskelig å vite hva den kreftrammede faktisk trenger hjelp til.

Mange synes derfor det er fint når den kreftrammede selv spør om hjelp til konkrete ting.

«Noen ganger sov jeg over. På kvelden kunne jeg hjelpe ved bare å være der sånn at vi kunne prate om dagen.» - Hjelper

Hva kan du be om hjelp til?

Du kan be om hjelp til hva som helst, enten det er praktiske gjøremål eller en sosial pause fra kreftsykdommen, som for eksempel en kinotur, en kaffe, eller en kort tur i nabolaget.

Mange har lite overskudd og energi. Da er det lurt å bruke energi til det som gir deg påfyll. Derfor er det helt lov å spørre om hjelp til praktiske gjøremål slik at du kan bruke kreftene dine på å slappe av eller være sammen med familie og venner.

Dette er noen av oppgavene det er vanlig å ville ha hjelp til.

Kreftforeningen har spurt mange kreftrammede som viser typiske gjøremål de har behov for hjelp til:

  • Barnepass
  • Husvask
  • Hagearbeid
  • Matlaging
  • Dagligvarehandling (eller andre innkjøp)
  • Klesvask
  • Transport til og fra behandling
  • Skifte sengetøy
  • Oppvask eller ta inn og ut av oppvaskmaskinen
  • Sosiale utflukter

Hvordan kan du be om hjelp

Mange opplever det som en terskel å spørre om hjelp. Noen synes det er enklere å spørre skriftlig, for eksempel i en sms, mens andre gjerne vil ta det på telefonen eller spørre ansikt til ansikt. Gjør det som passer best for deg og vit at nettverket synes det er godt å være til hjelp.

Hvis du ikke har lyst til å spørre selv kan du spørre noen nær deg om å ta en koordinatorrolle. Mange opplever at det er godt at noen de stoler på formidler hjelpebehovet deres videre til nettverket på deres vegne. 

«Jeg skjønner ikke helt hvordan vi kom oss igjennom det. Hadde det skjedd igjen ville jeg nok bedt om hjelp fra A til Å.» - Pårørende

En mulighet er å samle de du kjenner i en gruppe på Facebook slik at du lettere kan be om hjelp eller oppdatere dem på hvordan det går med deg. Få råd om hvordan du kan opprette en hemmelig gruppe på Facebook

Det er forsket på at Facebook-grupper kan fungere bra som en "avstandskontakt" men er dårligere på "nær dialog". Bruk av Facebook kan gjøre at kommunikasjon som vanligvis gikk over telefonen nå kommer i gruppen. Det er greit å tenke over før du begynner å bruke Facebook-grupper.

Kjenner du noen som er rammet av kreft? Send et kort og tilby deg å hjelpe.