Fra godstolen i stua på Nesodden kan 82 år gamle Lisbeth Randers-Pehrson strekke ut hånden og åpne verden.

For ved siden av henne står en skjerm som ligner en gammel TV, og det første hun gjør om morgenen er å vri én knapp 90 grader på skjermen kalt KOMP. Da får hun innblikk i hverdagen til sine tre barn og fire barnebarn.

– Det er jo en gavepakke å skru den på. Barnebarnet mitt Nikolai jobber i Nederland og jeg får ofte fine bilder av kanalen i Amsterdam. Jeg fikk også masse bilder da han var på reise i Afrika og da familien stod på ski i vinterferien. Med KOMP får jeg vært med på opplevelsene uten å være der, forteller hun begeistret.

Maskinen er laget for at eldre uten smarttelefon kan ta del i familie og venners hverdag på en helt ny måte. Via en applikasjon kan nære og kjære bestemme hva som dukker opp på skjermen. De kan få tilsendt bilder og meldinger som går i loop i en gitt periode, samt motta innkommende videosamtaler når skjermen er påskrudd.

– KOMP har uten tvil økt livskvaliteten min. Den beriker kontakten jeg har med familien min, og det kunne jo ikke vært gjort enklere, sier 82-åringen.

Stod ikke på ønskelisten

Barnebarnet Nikolai Aasen jobber i selskapet No Isolation som har utviklet KOMP. Selskapet spesialiserer seg på å lage produkter som bekjemper ensomhet. Mormor Lisbeth hadde derfor hørt om maskinen før hun fikk den hjem i egen stue.

– Jeg er enslig, men ikke ensom, så da jeg hørte om KOMP tenkte jeg ikke at det var noe jeg trengte. På julaften stusset jeg over at det ble så lite pakker på meg. Jeg satt der og fikk bare noen småting, helt til den siste og største gaven var til meg, sier hun og ler godt før hun fortsetter:

– Jeg ble veldig overrasket da jeg åpnet den og så at det var en KOMP. Det var jo ikke akkurat noe jeg hadde ønsket meg, men det tok bare et døgn før jeg forstod hvor mye maskinen kom til å bety.

Kreft kan føre til økt ensomhet

I Norge er det 26 000 eldre som kun har kontakt med familie og slekt én gang i måneden eller sjeldnere. Yngre generasjoner kommuniserer i en rasende fart, men bruker telefonen sjeldnere og sjeldnere til å ringe. Da er det mange eldre som faller utenfor.

Faktisk er tre av ti over 80 år ensomme. Får de kreft rammer ensomheten enda flere. I takt med at vi stadig lever lenger, får flere eldre kreft, og forskning viser at ensomhet kan få alvorlige konsekvenser for kreftbehandlingen. Det øker risikoen for at eldre ikke møter opp til behandling, ikke tar medisinene som de skal og motsetter seg livsviktig behandling.

Derfor inngikk Kreftforeningen et samarbeid med bedriften No Isolation for å utvikle KOMP. I 2017 ble maskinen testet i flere familier hvor en del av brukerne hadde en kreftdiagnose og var ufrivillig sosialt isolert.

Ideen om KOMP er bygget på postkortets konsept. Uten å være tilgjengelig eller pålogget til enhver tid skal eldre kunne holde seg oppdaterte og føle seg inkludert i familiens liv.

Kreftforeningen har 80 KOMP tilgjengelig som kan lånes ut til eldre personer som har eller har hatt kreft, og som kan ha nytte av den til å opprettholde kontakten med sine nærmeste.

Familiealbum

I applikasjonen har alle familiemedlemmene oversikt over hva de andre sender av bilder og meldinger til 82-åringens KOMP. Det gjør at ikke bare Lisbeth, men også de andre blir godt oppdatert på hverandres liv.

– Her om dagen fikk jeg en telefon fra mamma som lurte på hvor i verden jeg var, etter at jeg hadde sendt et bilde til mormors KOMP fra Wales i England, sier Nikolai Aasen og ler.

Én ting er å føle at man er til stede på reiser og større begivenheter, men vel så viktig har det vært for Lisbeth å få bilde av noe så enkelt som en nyinnkjøpt sykkel. Det gjør at hun har mer å snakke med familien om når de har en samtale eller møtes.

Men det gøyeste har vært å motta videosamtaler.

– Det er helt fantastisk at barna og barnebarna mine plutselig dukker opp på skjermen i stua mi. De har jo hektiske liv alle sammen, så det å prate med dem der de befinner seg, er helt unikt. Det gjør samtalene livlige, uformelle og innholdsrike.

– Videosamtaler er bedre enn telefonsamtaler fordi da kan jeg få komplimenter som «så fin du er på håret» når jeg akkurat har vært og klippet meg. Sånt liker jeg, sier hun og smiler.  

Vil du prøve KOMP? Ta kontakt med oss for muligheten til å låne!