Ung Kreft og Norske Hemmeligheter: «Unge kreftrammede og pårørendes hemmeligheter»

Har du en hemmelighet du ikke tør å si til noen? Dette spørsmålet stilte Ung Kreft og Norske Hemmeligheter unge kreftrammede, pårørende og etterlatte. De fikk muligheten til å skrive sine hemmeligheter helt anonymt. Resultatet lanseres i en utstilling i Kreftforeningens Vitensenter 19. oktober.

Annika Fallsen Huhtala
Annika Fallsen Huhtala

– Dette er en kjempeviktig utstilling for vår målgruppe, sier Annika Fallsen Huhtala, daglig leder i Ung Kreft. Vi ønsker å løfte frem tabubelagte følelser og tanker som man ikke tør å dele med noen, ikke tør å si høyt. Vi har gjort et utvalg av hemmeligheter som representerer ulike temaer flere kanskje kan kjenne seg igjen i. Det er viktig å løfte frem stemmene til unge berørt av kreft, fordi mange sitter inne med vonde tanker og sier det ikke til noen. Dette prosjektet skaper et fellesskap og vi i Ung Kreft får vite hva unge berørt av kreft sliter med.

Jeg har fått uhelbredelig kreft, men kjæresten min og jeg planlegger barn. Spent på hva alle sier den dagen jeg blir gravid.
Jeg har fått uhelbredelig kreft, men kjæresten min og jeg planlegger barn. Spent på hva alle sier den dagen jeg blir gravid. Illustrasjon: Norske hemmeligheter
Kreften til søskenet mitt frarøvet meg omsorg og kjærlighet fra mine foreldre. Jeg fikk aldri ta plass.
Kreften til søskenet mitt frarøvet meg omsorg og kjærlighet fra mine foreldre. Jeg fikk aldri ta plass. Illustrasjon: Norske hemmeligheter

– Det er viktig å vise de unge kreftrammede og pårørende at de ikke er alene, og at Ung Kreft har likepersoner de kan snakke med.

– Det er en rekke temaer som er gjengangere blant hemmelighetene, som fertilitet, manglende støtte, seksualitet, uvisshet, arbeidsliv og urettferdighet. Mange føler at det er urettferdig at det er nettopp de som har fått kreft.

– Det er ikke alle hemmeligheter vi er like overrasket over, det bekrefter mye av det vi trodde på forhånd. Men det er vondt å tenke på at folk bærer på slike tanker alene, mange traff meg rett i hjertet, sier Annika.

277 hemmeligheter

– Det var et tydelig behov for et slik prosjekt, det var god respons og Mia Therese Ruud som leder prosjektet, har fått flere positive tilbakemeldinger så langt. Vi fikk inn 277 hemmeligheter gjennom annonsering i våre egne kanaler, noe som er over all forventning.

– Dette var noe som traff, vi samlet inn hemmeligheter både gjennom Norske Hemmeligheter og våre kanaler, sier Annika.

– Til utstillingen har vi plukket ut 12 utvalgte hemmeligheter som er illustrert av Cathrine Finstad som står bak Instagramprofilen Norske Hemmeligheter. Disse viser bredden i tematikken og målgruppen. Det blir også panelsamtale med en ung kreftrammet, en ung pårørende, en psykiatrisk sykepleier og sorgterapeut. Og et webinar som vi håper vil nå ut til mange. Dette er et nytt prosjekt og det er første gang utstillingen vises. Det er også første gang vi samarbeider med Norske Hemmeligheter som er et viktig bidrag. Vi synes det er spennende å ha et samarbeid med Cathrine Finstad. Instagramprofilen hennes, Norske hemmeligheter når mange, og i samarbeid med henne får vi ny innsikt hos unge berørt av kreft. Vi håper prosjektet bidrar til at det kan bli enklere å snakke om de vanskelige tingene sier Annika.

Etter utstillingen deles hemmelighetene på sosiale medier.

Utstillingen er gratis og er tilgjengelig fredag 20. oktober 2022, kl. 10.00–17.00, og hver helg fra lørdag 22. oktober 2022 til og med søndag 27. november 2022. Åpningstider lørdag og søndag kl. 12.00–15.00. Kom innom for å ta en titt eller perle Fuck Cancer-armbånd, oppfordrer Annika.

Faktaboks om Norske Hemmeligheter

Norske hemmeligheter (desillustrert.no) er et norsk nettsted, Instagram-profil og kunstprosjekt som siden 2009 har visst frem innsendte hemmeligheter til det norske folk. Nettstedet ble til etter inspirasjon fra det amerikanske nettstedet PostSecret. Hemmelighetene som publiseres på nettstedet følger årstidene og er et speilbilde av samfunnet vårt.

Var dette nyttig?