Når Stafett for livet går av stabelen i Trondheim 31. august, stiller Securitas Trondheim med lag for tredje gang. – Ingen penger i verden kan erstatte det vi bygger under stafetten.
Det sier Jostein Jakobsen, driftsleder ved Securitas i Trondheim. For han og hans kolleger har stafetten blitt årets høydepunkt og det viktigste team bouilding-arrangementet i bedriften.
– Det eneste som er dumt med Stafett for livet, er at du må oppleve det for å skjønne hvor fantastisk det er. Det går faktisk ikke an å beskrive med ord, sier Jakobsen.
Kreftforeningens Stafett for livet er en hyllest til alle som er rammet av kreft. Hvem som helst kan danne et lag, og stafetten varer i 24 timer. Det er én regel: hvert lag må ha minst en deltager på banen til enhver tid i løpet av døgnet stafetten varer. Du velger selv tempo, om du vil gå alene eller sammen med andre.
– Kreft er jo i utgangspunktet noe veldig trist, så jeg kan forstå at de som ikke har vært med ikke helt skjønner at dette er så fint. Men når du kommer til løypa og ser hvor mange som ønsker å bidra, så kan du ikke gjøre annet enn å bli rørt og engasjert, sier Eva Cathrine Fjerdingøy, sikkerhetsrådgiver i Securitas.
I år håper de å se mange flere bedrifter på banen når startskuddet går.
Stafetten har blitt det viktigste team building-arrangementet vi har i løpet av året.
Smittsom entusiasme
Å holde det gående i 24 timer kan kanskje virke skremmende. Men Jakobsen og kollegene i Securitas har ikke angret et sekund på at de ble med.
– Vi lette i flere år etter noe vi kunne være med på som et lag. Noe som engasjerte alle, forteller Jakobsen.
Det ble derfor bestemt at de skulle være med som lag på Stafett for Livet. Det var en spent gjeng, som ikke helt visste hva de gikk til, som stilte til start i 2021.
– Det var en fantastisk opplevelse, og vi var alle enige om at vi ville delta året etter.
Entusiasmen de tok med seg fra stafetten, spredte seg raskt i bedriften.
Året etter stilte de med enda flere på laget, deriblant regiondirektøren, en lærling, HR-sjefen og vektere.
– Etter at vi deltok det første året, skjønte de som ikke var med at de hadde gått glipp av en skikkelig happening. Derfor var det veldig stas å se at enda flere ansatte, på alle nivåer, deltok året etter, sier Jakobsen.
Møte mellom mennesker
Etter to runder med stafett i 24 timer, skulle man kanskje tro at det er gnagsår og såre bein er det de husker best. Men det er samholdet og menneskemøtene som står fram som de sterkeste minnene for Securitas-gjengen.
– Det vi sitter igjen med etter stafetten er de rundene vi har gått sammen med folk som er eller har vært rammet av kreft. I fjor ble vi blant annet kjent med en storfamilie som gikk for sin kreftrammede bestemor. Vi ble også kjent med ei dame som selv var kreftoverlevere og som gikk alene. Det er ganske sterkt å få høre historiene til sånne folk, sier Jostein.
– På stafetten blir du kjent med mennesker på en litt annen måte. Og når du får høre historiene til de kreftoverlevere du går sammen med, er det vanskelig å synes synd på seg selv fordi du har litt vondt i beina, sier Fjerdingøy.
– Kollegene Hege Johansen og Hallgeir Korsnes nikker anerkjennende
– Du blir kjent med så mange fine mennesker, og det er en stor berikelse, sier Johansen.
Under stafetten i 2023, gikk Ina Åborgen to runder som i ettertid viste seg å bli svært viktige for henne.
– Jeg gikk to runder med ei jeg kjente fra tidligere. Hun hadde kreft, men var på bedringens vei. To måneder etterpå får jeg beskjed om at hun hadde dødd. I etterkant er jeg så takknemlig for at jeg fikk muligheten til å gå de to rundene med henne. Selv om hun er borte, kan ingen ta fra meg minnene fra de to rundene, forteller Åborgen.
Kolleger kommer nærmere hverandre
Å delta på Stafett for livet har ikke bare gjort noe med dem som privatpersoner, men også som kolleger.
– Ved å delta så støtter vi en god sak. Men realiteten er at vi får så mye igjen av det selv. Det er en helt fantastisk måte å gjøre team building på, sier Jakobsen.
– Jeg kom inn som nyansatt oppi dette, og det var rett og slett rørende å se det engasjementet som var på min nye arbeidsplass. Det var tydelig at de ikke deltok på Stafett for livet bare for å gjøre det, men at stafetten gjenspeiler mange av de verdiene som er viktige for bedriften. I Securitas bryr man seg og tar vare på hverandre, og det er akkurat det Stafett for livet handler om, sier Fjerdingøy.
– Stafetten har blitt det viktigste team building-arrangementet vi har i løpet av året, sier Jakobsen.
Andre året Securitas deltok, var også regiondirektøren og kona innom og deltok i stafetten i noen timer.
– Før de dro fra stafetten hadde de allerede bestemt seg for at det i år blir hotell slik at de kan delta på hele stafetten, sier Jakobsen.
Kollegene i Securitas har kommet nærmere hverandre etter å ha deltatt på stafetten.
– Det gjør noe med miljøet internt når lærlingen går noen runder med regiondirektøren, eller når to ansatte som aldri har møtt hverandre før, går sammen, sier Jakobsen.
– Jostein og jeg har vært kolleger i mange år, men vi har aldri snakket sammen på den måten som vi gjorde under stafetten. Å gå sammen på natta for en god sak, omringet av fantastiske folk, det gjør noe med deg, sier Korsnes.
– Det var ekstra spesielt å gå i fjor, for da hadde vi en kollega som hadde fått kreft, sier Jakobsen.
– Ingen penger i verden kan erstatte det vi bygger
Etter å ha møtt både overlevende og etterlatte på stafetten, har kreft blitt et tema det er lettere å snakke om, både på jobb og privat.
– Jeg tror mange ikke vet hva de skal si til en person som er kreftsyk eller til en som er pårørende. Fordi vi har deltatt på stafetten, har vi lært mye om akkurat dette. Derfor tror jeg mange nå opplever at de ikke synes det er så skummelt å snakke om kreft, sier Johansen.
– Det er eksempler som dette som gjøre at Stafett for livet er den beste team building-aktiviteten en bedrift kan være med på, sier Jakobsen,
– Jeg vet ikke helt hva annet enn Stafett for livet vi kunne vært med på for å oppnå den samme kontakten mellom oss ansatte. Ingen penger i verden kan erstatte det vi bygger under stafetten, sier Johansen.
Uaktuelt å ikke delta
Selv om det er flere måneder til årets stafett i Trondheim, har Securitas allerede begynt rekruteringen.
– For oss er det uaktuelt å ikke delta på stafetten, sier Jakobsen.
– Om vi slutter å delta på Stafett for livet, slutter jeg også, skyter Johansen raskt inn.
Alle som deltok i fjor, har allerede meldt seg på til årets stafett. I tillegg har laget vokst. Jakobsen er ikke overrasket over engasjementet. I løpet av de siste tre årene har de sett mange eksempler på det.
– I fjor kom plutselig utrykningsbilen vår til banen. Vekteren, som var i full uniform, kastet seg ut av bilen og sprang to runder mens det klirret i det enorme nøkkelknippet hans. Så hoppet han inn i bilen igjen og kjørte av gårde på oppdrag. Det er engasjement, det!
Gjengen i Securitas mener at noe av det aller beste med Stafett for livet, er at alle kan delta.
– Å delta på Stafett for livet med et bedriftslag, er nesten definisjonen av inkluderende arbeidsliv. Alle kan være å bidra på sitt vis. Du kan springe, gå, gå med krykker, eller delta med rullestol. Om du bare vil delta på det sosiale, er det selvfølgelig også greit, sier Jakobsen.
Åpner laget
Securitas lar også ansattes familie og venner være med på deres lag. Nå åpner de opp for enda flere.
– Det eneste som har skuffet oss med stafetten er at det ikke har vært flere bedrifter med. De bør kjenne sin besøkelsestid, sier Jakobsen.
Derfor inviterer Securitas ansatte i andre bedrifter til å være med på sitt lag.
– Hvis noen sitter og lurer på om dette kan være noe for deres bedrift, kan de få lov til å være en del av vårt lag i år. Det er bare å ta kontakt og bli med, sier Jakobsen.
Han har også en løsning for mindre bedrifter.
– En liten bedrift kan for eksempel invitere med seg samarbeidspartnere, underleverandører, familie og venner. Det er bare fantasien som setter en stopper, sier Jakobsen.
Han håper også at Securitas i andre deler av landet blir inspirert til å delta på sin lokale stafett.
Foreløpig er det en Trondheims-greie å være med på Stafett for livet. Forhåpentligvis klarer vi å gjøre dette til en Securitas-greie.
– Derfor har vi blant annet utfordret Securitas i Tromsø og Kristiansand, sier Jakobsen.
Slik deltar du i Stafett for livet
Det er flere måter å delta i Stafett for livet på. Se mulighetene her, og bli med oss i å gjøre en forskjell og vise din støtte til alle om rammes av kreft. Det er gratis å delta. Mange stafetter er allerede i gang med planleggingen. Følg med på den stafetten du ønsker å delta på for mer informasjon.
Du deltar i Stafett for livet å opprette et eget lag eller melde deg som lagdeltaker. Lagene består av familie, venner, kollegaer og andre som du ønsker å invitere inn. Har du, eller har du hatt kreft kan du delta som fighter. Fighterne er stafettens æresgjester, og inviteres til et eget program under deler av stafetten. Du kan delta på et lag selv om du er fighter.
Bli frivillig
Stafett for livet drives av frivillige i Kreftforeningen, og de frivilliges innsats er helt avgjørende for å få til et godt arrangement. Både i forkant og under stafetten er det mange ulike oppgaver som skal gjøres, og vi trenger frivillige i ulike roller. Kontakt din lokal stafett for å melde deg som frivillig. Les mer og meld din interesse her.
Som støttespiller eller sponsor kan du vise din støtte ved å gi penger til kreftsaken, eller ved å støtte en stafett med varer og tjenester. Det er også mulig å starte en egen digital innsamling. Du kan støtte en stafett, et lag eller en deltaker. Du kan også støtte ved å kjøpe lysposer til lysseremonien. Ta kontakt med din lokale stafett og hør hvordan du kan bidra.