Da Tove Olsen var kreftsyk, ble Vardesenteret et viktig tilbud for henne gjennom sykdom og behandling. Nå er hun selv frivillig ved senteret.
– Det å besøke Vardesenteret hjalp meg med å komme i kontakt med andre som hadde vært igjennom det samme som meg, som forsto hva jeg sto i under kreftbehandling. Besøkene gjorde meg også tryggere i at jeg ikke var alene om å slite med de ulike skadene jeg fikk etter selve behandlingen.
En trygg arena
Tove forteller at besøkene på Vardesenteret var en fin plass for avkobling i en hverdag som hovedsakelig gikk med til behandlinger og legebesøk.
– Hadde jeg en dag med lavt energinivå, kunne jeg komme innom for servering og kun slappe av. Jeg fikk også deltatt på fast trening i regi av fysioterapiavdelingen sammen med flere av de som besøkte senteret. I tillegg var det aktiviteter som strikkekvelder, bingo, bowling, minigolf og andre utflukter som de frivillige hadde ordnet i stand for gjestene.
Hun legger til at besøkene på Vardesenteret var en god arena for å sosialisere, da nettverket hun hadde fra tidligere var opptatt med jobb på formiddagene.
– Det kunne bli lange dager av å sitte hjemme alene etter at man var ferdig med behandlingen. Derfor ble Vardesenteret en trygg arena, og jeg benyttet senteret nesten daglig både under aktiv behandling og under sykemelding i tiden etterpå. Hadde det ikke vært for Vardesenteret tror jeg ikke at jeg hadde klart å komme så styrket ut av sykdommen som jeg har gjort. Jeg tror heller ikke at jeg hadde klart å komme tilbake i full jobb, slår hun fast.
Det er en fin arena for å møte andre som er i samme situasjon som deg selv.
Vil gi tilbake
I dag er Tove selv frivillig ved senteret som ble så viktig for henne under egen sykdom.
– Å være frivillig ved Vardesenteret betyr for meg at jeg kan gi noe tilbake til andre kreftpasienter av det som jeg ble tilbudt da jeg var syk. Samtidig kan jeg være en ressursperson og samtalepartner for gjestene som kommer innom, forteller hun.
Å få positive tilbakemeldinger fra gjestene er noe som varmer hjertet.
– Det er godt å få tilbakemeldinger fra gjestene om at de har hatt en fin dag på Vardesenteret og at de synes at aktivitetene som har vært tilbudt har vært fine. Som frivillig er slike tilbakemeldinger flotte å få.
Selv etter at hun ble frivillig ved Vardesenteret, besøker hun selv senteret som gjest når hun har anledning til det.
– Jeg kan rett som det er ta med meg matpakken i lunsjen og dra til Vardesenteret for å møte nye mennesker og slå av en prat med de andre gjestene og frivillige som er på vakt, forteller Tove.
– Her er det rom for alle
Tove ønsker å oppfordre alle kreftsyke og pårørende som har mulighet, til å oppsøke et Vardesenter.
– Det er en fin arena for å møte andre som er i samme situasjon som deg selv. I tillegg møter du frivillige som vet og forstår hva du som gjest gjennomgår av behandling.
Hun mener at aktivitetene som arrangeres ved sentrene gir mulighet for viktig avkobling.
– Aktivitetene legger til rette for at pasienter som enten bor på pasienthotell eller som ligger innlagt på sykehuset, skal få pauser i hverdagen mens de er under aktiv kreftbehandling. Det er veldig mange som synes det kan bli lange dager mens de er borte fra familie og venner.
Tove legger til at det å besøke senteret for avkobling ikke betyr at man må delta i spesifikke aktiviteter.
– For noen vil en hverdag bestående av behandling, legebesøk og undersøkelser kreve mye av både kropp og sinn. Da er det godt at man har et sted å besøke der man også bare kan være. Nyte en kopp kaffe eller te, og noe å bite i. På Vardesenteret er det rom for alle.
Varierte tilbud i hele landet
Kreftforeningen har åtte Vardesentre i samarbeid med de største sykehusene i landet. Du finner dem i Bergen, Bodø, Oslo, Stavanger, Trondheim, Tromsø og Ålesund.
Vardesentrene er imidlertid bare et av Kreftforeningens mange tilbud til kreftpasienter, pårørende og etterlatte i hele Norge. Alle tilbud er gratis.
- Praktiske oppgaver. Kreft kan tappe kroppen for krefter, og vanlige gjøremål kan bli et ork. Vi kan være en hjelpende hånd med husvask, flytte hagemøbler, vaske vinduer eller bil.
- Kurs og møteplasser. Møt andre med krefterfaring. Mange synes det er godt å treffe andre i samme situasjon. Vi har flere ulike møteplasser for barn og voksne, deg som kreftsyk, pårørende eller etterlatt.
- Rådgivning. Å leve med kreft byr på mange spørsmål om selve sykdommen og behandlingen, men også om livet med kreft. Hos oss kan du få gratis rettshjelp, råd om pasientrettigheter, økonomisk støtte, arbeidslivsrådgivning eller hvilke muligheter som finnes i hjemkommunen og om livet med kreft.
På kreftforeningen sin nettside kan du sjekke ut alle gratistilbudene, og hvilke tilbud som er der du bor.