Snakk med en likeperson

Å få kreft, eller å få kreft tett inn på livet som pårørende, vekker til live en mengde spørsmål. Å snakke med en som har vært i en lignende situasjon, er nyttig for mange.

En likeperson er et medmenneske med egen erfaring med kreft, som har tatt kurs og skrevet under på taushetsløfte. Ved hjelp av sine erfaringer kan en likeperson lytte, gi støtte og vise vei i en vanskelig situasjon. Ingen spørsmål er for store, ingen spørsmål er for små – en likeperson har stilt seg de fleste selv.

Tid og sted

Normalt kan kreftpasienter og pårørende treffe likepersoner på alle landets syv Vardesentere til angitte tider. Tilbudet drives av pasientforeningene i fellesskap. Mange pasientforeninger har også egne likepersonstilbud.

På grunn av korona er det varierende aktivitet på Vardesenterne, men du kan uansett snakke med en likeperson på telefon. Ta kontakt med et Vardesenter, så formidler vi kontakt videre. Du kan ringe uansett hvor du bor eller er.

Jeg glemmer aldri mitt første møte med en likeperson. Kona mi og jeg hadde akkurat fått beskjed om at jeg aldri kom til å bli frisk eller bli helt kvitt hjernesvulsten. Med den dårlige beskjeden kikket jeg usikkert inn døren på Vardesenteret. Der så jeg en dame som vinket på meg: «Bare kom inn, det er ikke farlig!», sa hun. Det viste seg at damen hadde akkurat samme type kreft som meg. Hun fortalte at hun hadde levd med dette i 22 år. Det gav meg håpet jeg trengte.

Lars Bestum, kreftpasient