Snakk med en likeperson

Å få kreft, eller å få kreft tett inn på livet som pårørende, vekker til live en mengde spørsmål. Å snakke med en som har vært i en lignende situasjon, er nyttig for mange.

En likeperson er et medmenneske med egen erfaring med kreft, som har tatt kurs og skrevet under på taushetsløfte. Ved hjelp av sine erfaringer kan en likeperson lytte, gi støtte og vise vei i en vanskelig situasjon. Ingen spørsmål er for store, ingen spørsmål er for små – en likeperson har stilt seg de fleste selv.

Tid og sted

Normalt kan kreftpasienter og pårørende treffe likepersoner på alle landets syv Vardesentere til angitte tider. Tilbudet drives av pasientforeningene i fellesskap. 

På grunn av korona er det varierende aktivitet på Vardesenterne, men du kan uansett snakke med en likeperson på telefon. Du kan ringe uansett hvor du bor eller er.

Ring Vardesenteret Radiumhospitalet/Ullevål på 974 00 440 på hverdager mellom 09.00 og 15.00, så videreformidler vi telefonnummeret ditt til en likeperson som ringer deg opp igjen. Samtaler med likepersoner foregår tirsdag, onsdag og torsdag mellom 10.00 og 14.00.

Ring Vardesenteret på Haukeland sykehus på telefon 55 97 75 00 på hverdager mellom 08.00 og 15.00, så formidler vi kontakten videre.

Ring Vardesenteret i Stavanger på 51 51 29 90 på hverdager mellom 10.00 og 14.00, så formidler vi kontakten videre.

Ring Vardesenteret i Bodø på 466 10 849 på tirsdag, onsdag eller torsdag mellom 10.00 og 13.30, så kan vi formidle kontakt videre.

Jeg glemmer aldri mitt første møte med en likeperson. Kona mi og jeg hadde akkurat fått beskjed om at jeg aldri kom til å bli frisk eller bli helt kvitt hjernesvulsten. Med den dårlige beskjeden kikket jeg usikkert inn døren på Vardesenteret. Der så jeg en dame som vinket på meg: «Bare kom inn, det er ikke farlig!», sa hun. Det viste seg at damen hadde akkurat samme type kreft som meg. Hun fortalte at hun hadde levd med dette i 22 år. Det gav meg håpet jeg trengte.

Lars Bestum, kreftpasient