Da kreften kom tilbake, oppdaget Fritjof Sandstad Pusterommet. Nå ønsker 66-åringen at flere skal ta i bruk tilbudet han savnet i første kreftrunde.
– Når jeg går ut herfra føler jeg meg bedre enn da jeg gikk inn døra. Og de dagene jeg trener før strålingen, vet jeg at jeg får bedre effekt av strålingen.
Den pensjonerte gulrotbonden fra Levanger smiler mens hans spiser hjemmelaget fiskegrateng på Vardesenteret ved St. Olavs hospital i Trondheim. Han har nettopp gjennomført dagens strålebehandling. Snart er det tid for del to av den daglige trondheimsturen – nemlig trening på Pusterommet som i Trondheim holder til i samme lokaler som Vardesenteret.
Om Pusterommet og stiftelsen Aktiv mot kreft
- Stiftet av Grete Waitz og Helle Aanesen 15. november 2007
- Jobber for å fysisk aktivitet inn som en del av kreftbehandlingen
- Dette gjøres først og fremst ved å etablere Pusterom som er et lavterskel treningstilbud for kreftpasienter
- Driften av Pusterommene er nå inne på statsbudsjettet og har siden 2013 vært et satsingsområde i den nasjonale kreftstrategien.
- Pusterommet finner du i dag ved 20 sykehus i Norge. I tillegg fins digitale tilbud, et utendørs Pusterom i Oslo og et til sjøs (en båt).
- Her finner du Pusterommet (aktivmotkreft.no)
Blir lett lite aktiv
– Når du blir syk, og kreft er jo alvorlig, blir det lett til at man holder seg i ro. Her er det stikk motsatt. Her pusher de deg. Det går ikke å sluntre unna. Samtidig vet de hva du tåler og hvilket nivå du er på, så det er positiv pushing sier Sandstad.
Nå er han opptatt av at flere i hans situasjon må få vite om og ta i bruk treningstilbudet ved Pusterommet. Et tilbud han gjerne skulle visst om da han gikk gjennom sin første kreftbehandling for seks år siden.
Når du blir syk, og kreft er jo alvorlig, blir det lett til at man holder seg i ro. Her er det stikk motsatt
Fritjof Sandstad
Gjenta og gjenta og gjenta
– Det kan være at legen eller noen andre nevnte det for meg den gang også. Men i så fall fikk jeg det ikke med meg. Det er mye informasjon du må ta imot som kreftpasient. Tankene svirrer jo ofte og da får man ikke med seg alt. Så jeg mener legene må fortelle om Pusterommet og hvor viktig det er med fysisk aktivitet under behandling flere ganger. For alle må jo få vite om dette fantastiske tilbudet.
Når vi møter Sandstad er han omtrent halvvegs i strålebehandlingen han mottar hver dag ved St. Olavs hospital. Det blir dermed praktisk og enkelt å legge en daglig treningsøkt til Pusterommet siden han likevel er rett rundt hjørnet. Han bruker godt over tre timer daglig på å reise til og fra hjemmet i Levanger.
– Tror du at du du ville trent her hver dag dersom du ikke måtte dratt hit for å få behandling?
– Det vet jeg ikke. Og jeg ser at det kan være en forklaring på at noen kanskje ikke benytter seg av tilbudet. Men det finnes kanskje tilbud lokalt noen steder? undrer 66-åringen.
Tren hjemme
Og det fins mange muligheter for de som enten har avsluttet behandlingen ved sykehuset eller er innom sjeldnere, opplyser spesialfysioterapeut Kristine Hernes Haugen.
Hun forteller at de samarbeider med flere fysioterapeuter i regionen. Ved Pusterommet kan de også lage et treningsopplegg for deg og henvise deg videre til en lokal fysioterapeut hvor du kan trene i det daglige. Pusterommet har også et digitalt tilbud.
Så – hvordan går du frem dersom du vil gjøre som Fritjof og være aktiv mot kreft?
Siden du er på nett og leser dette, er det enkleste å klikke seg inn på Aktiv mot kreft sine pusteromsider. Her finner du en oversikt over alle landets Pusterom – også de digitale.
Vaffel, kaffe og vips så var han i gang
Er du pasient ved St. Olavs hospital og skal dit i nærmeste fremtid, er kanskje det enkleste å gjøre som Fritjof:
– Etter at legen henviste meg, banket jeg på for å finne ut mer. Der ble jeg møtt av mange smil og fikk kaffe og vaffel. Så var jeg plutselig i gang. Alt startet uten ventetid. Og alt jeg opplever å få her er hjelp.
Og kanskje får du en liten sosial bonus.
– Jeg treffer jo kjentfolk her også iblant. Å prate om sykdommen er ikke alltid så lett for alle, men her det lettere å snakke sammen om det man går gjennom. Selv om jeg ikke er den som setter meg ned og prater mest, så er det også noe jeg setter pris på ved å være her.