Folkehelseopprop til regjeringen

Budsjettforliket er et tilbakeslag for folkehelsearbeidet. Vi trenger hverken billigere godteri, snus eller alkohol. Det vi trenger, er modige og ansvarlige politikere som sikrer fremtidig helse hos dagens barn, unge og voksne.

Dette folkehelseoppropet er sendt til statsminister Erna Solberg fra over 100 organisasjoner, foreninger og enkeltpersoner. I ettertid har vi gitt alle som vil muligheten til å signere en åpen underskriftskampanje.

Midt i en gryende helsekrise og en pandemi, hvor de ikke-smittsomme sykdommene gjør folk mer sårbare for alvorlig forløp hvis de får covid-19, velger regjeringen å føre en politikk som gjør de mest skadelige og usunne varene billigere og mer tilgjengelige.

Det er et stort paradoks at folkehelsepolitikken ofres for handels- og næringspolitiske interesser i en tid da en god folkehelse har vist seg å være viktigere enn noen gang.

Kunnskapsgrunnlaget ignoreres og det aller viktigste virkemiddelet for å påvirke kostholdsvanene våre i sunnere retning er blitt fjernet. Til og med forslaget om å utrede en ny sukkeravgift med et folkehelseformål, avvises av regjeringen. Dette er ikke annet enn ansvarsfraskrivelse og total handlingslammelse.

Vi som står bak dette oppropet mener regjeringen går imot egne helsepolitiske mål og handler i strid med klare råd fra WHO og forpliktelsene Norge har om å bidra til å redusere ikke-smittsomme sykdommer.

Syv av ti voksne nordmenn veier for mye, og nesten 90 prosent av sykdomsbyrden og to av tre dødsfall i Norge er knyttet til ikke-smittsomme sykdommer. Disse sykdommene påvirkes alle av usunt kosthold. 

Norge har ambisiøse mål for sitt folkehelsearbeid. Statsministeren har selv uttalt på toppmøte om ikke-smittsomme sykdommer at WHOs anbefalinger om skatter på tobakk, alkohol og sukker ikke er populære tiltak, men nødvendige. Helseminister Bent Høie har uttalt i FN at skatt på produkter som er skadelige for helsen, er det beste verktøyet en finansminister kan ha.

Høie har også deltatt i en ekspertgruppe som konkluderte med at økte skatter på tobakk, alkohol og sukkerholdige drikkevarer er et svært effektivt, men samtidig lite benyttet virkemiddel i arbeidet med å forebygge ikke-smittsomme sykdommer (The Task Force on Fiscal Policy for Health, april 2019). Norge var også først ute med å komme med en NCD-strategi i bistandsarbeidet i 2019 hvor nettopp forebygging er et prioritert område.

Det er solid dokumentasjon for at avgifter som gjør det sunne billigere og det usunne dyrere, er noe av det viktigste for å påvirke folk til sunne valg. Regjeringens fagmyndigheter i Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er også tindrende klare i sine råd på dette området. Økt pris på alkohol, avgiftsøkning for å redusere tobakksforbruket og sunn skatteveksling er tre av ti anbefalte tiltak Helsedirektoratet la frem i 2018 for å redusere sykdomsbyrden og bedre folkehelsen.

Nylig lanserte en gruppe norske folkehelse-eksperter Food-Epi-rapporten der de oppsummerer politiske føringer for helsefremmende arbeid. Ekspertgruppen konkluderer med at et av de mest sentrale virkemidlene og fremtidig innsats bør være differensiert avgift på sukker.

Verdens helseorganisasjon, OECD, World Bank, Unicef, World Cancer Research Fund og andre ledende helseaktører anbefaler bruk av økonomiske virkemidler og avgifter som gode forebyggende folkehelsetiltak. Disse virkemidlene er konsekvent rapportert som de mest effektive politiske grepene for å redusere forbruk av produkter som er skadelige for helsen.

Europeisk ungdom, i forskningsprosjektet CO-CREATE kom nylig med en erklæring med sine tiltak for å motvirke overvekt og fedme. De krever sukkerskatt for å gjøre usunn mat og drikke dyrere.

– Vi har forståelse for at regjeringen er opptatt av å redusere grensehandel og øke antall norske arbeidsplasser, men reduserte avgifter er ikke den beste løsningen. Det finnes andre effektive verktøy i verktøykassen. Å redusere kvotene, vil være et vel så effektivt virkemiddel.

Disse støtter oppropet

  1. Kreftforeningen
  2. Nasjonalforeningen for folkehelsen
  3. Rådet for Psykisk Helse
  4. Landsforeningen for hjerte- og lungesyke
  5. Diabetesforbundet
  6. Legeforeningen
  7. Norsk Sykepleierforbund: Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder
  8. Den norske tannlegeforening: Morten H. Rolstad, generalsekretær
  9. Norsk Forening for Ernæringsvitenskap (NFE): Camilla Sanne Huseby, styreleder
  10. Kliniske ernæringsfysiologers forening (KEFF): Mandeep Kaur Bains, styreleder
  11. Folkehelseforeningen: Johan Lund, generalsekretær
  12. Norges Astma- og Allergiforbund: Anne Elisabeth Eriksrud, generalsekretær
  13. Kost- og ernæringsforbundet: Arnt Steffensen, leder
  14. Norsk forening for fedmeforskning (Nfff): Jørn Sagen, leder
  15. Norsk Tannpleierforening (NTpF): Hilde Aga, leder
  16. Actis: Pernille Huseby, generalsekretær
  17. Blå Kors Norge: Trine Stensen, generalsekretær
  18. Priority Research Centre Lifecourse Nutrition, Universitetet i Agder
  19. Bjørknes Høyskole
  20. Aktiv mot kreft
  21. Tannhelsesekretærenes Forbund
  22. Norsk medisinstudentforening
  23. Hjernesvulstforeningen
  24. IOGT i Norge
  25. FORUT
  26. NordAN
  27. CarciNor
  28. Melanomforeningen
  29. Brystkreftforeningen
  30. Tyrkiske Foreningers Hovedorganisasjon i Norge
  31. Norsk Fysioterapeutforbund
  32. Juvente
  33. DNT – Edru Livsstil

Ønsker din organisasjon å signere oppropet?
Kontakt Carina Alm i Kreftforeningen på carina.alm@kreftforeningen.no.

I tillegg til alle som har signert underskriftskampanjen, har en lang rekke fagfolk gitt sin støtte til oppropet:

  1. Jøran Hjelmesæth, leder av Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, leder av Nasjonalt råd for ernæring og professor ved UiO
  2. Liv Elin Torheim, professor i samfunnsernæring ved OsloMet, nestleder i Nasjonalt råd for ernæring
  3. Samira Lekhal, overlege, MD PhD, Senter for Sykelig Overvekt i Helse Sør-Øst
  4. Maja-Lisa Løchen, professor, UiT
  5. Helle Margrete Meltzer, Folkehelseinstituttet, medlem av Nasjonalt råd for ernæring
  6. Marianne Hope Abel, PhD, Folkehelseinstituttet
  7. Therese Fostervold Mathisen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, Avd. Helse og Velferd
  8. Ida Synnøve Grini, Food EPIs ekspertgruppe
  9. Berit Elisabeth Skei, Avdeling for tannpleievitenskap, UiO
  10. Kari Hege Mortensen, klinisk ernæringsfysiolog og folkehelsearbeider, Food EPIs ekspertgruppe
  11. Helen Engelstad Kvalem, studieleder innen fagområdet ernæring, OsloMet
  12. Lars T. Fadnes, professor ved Universitetet i Bergen
  13. Jutta Dierkes, professor i klinisk ernæring ved UiB
  14. Nanna Lien, professor, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
  15. Wenche Barth Eide, Emerita,  Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
  16. Amanda Rundblad, postdoktor, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
  17. Hanne Hennig Havdal, stipendiat, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO, Food EPIs ekspertgruppe
  18. Linn Bøhler, stipendiat ved UiO, Food-EPIs ekspertgruppe
  19. Kjersti Koffeld, medlem av Food EPIs ekspertgruppe
  20. Marian Kjellevold, Havforskningsinstituttet
  21. Merete Hagen Helland, førsteamanuensis mat og helse, Universitetet i Stavanger
  22. Guri Skeie, professor i ernæring, Institutt for samfunnsmedisin, UiT
  23. Inger Torhild Gram, professor dr. med, Institutt for samfunnsmedisin, UiT
  24. Torkjel M Sandanger, professor Institutt for samfunnsmedisin, UiT
  25. Gerd Berge, førsteamanuensis Tumorbiologisk Forskningsgruppe, UiT
  26. Kristin Benjaminsen Borch, førsteamanuensis, Institutt for samfunnsmedisin, UIT
  27. Ina Midttun, universitetslektor, Institutt for samfunnsmedisin, UiT
  28. Cecilie Maria Ness, Institutt for medisinsk biologi, UiT
  29. Patrik Hansson, førsteamanuensis, Institutt for klinisk medisin, UiT
  30. Eiliv Lund, Tromsø, UiT
  31. Anne Lise Brantsæter, Folkehelseinstituttet
  32. Audun Korsæth, medlem av Nasjonalt råd for ernæring
  33. Lisbeth Dahl, medlem i Nasjonalt Råd for ernæring
  34. Kirsten Bjørklund Holven, medlem i Nasjonalt råd for ernæring
  35. Erik Arnesen, UiO, medlem i Nasjonalt råd for ernæring
  36. Karianne Svendsen, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
  37. Pi Leth Lundvig, Food EPIs ekspertgruppe
  38. Hilde A. Søberg Andreassen, tannhelsetjenesten i Innlandet fylkeskommune
  39. Helen K. Røstad -Tollefsen, Bærum kommune, UiO
  40. Berit Elisabeth Skei, Tannpleierutdanningen, UiO
  41. Inger Lise Fevang Jensen, tidligere leder av Landslaget for mat og helse i skolen
  42. Jacob J. Christensen, Nasjonal kompetansetjeneste for FH, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
  43. Eli Skeie, klinisk ernæringsfysiolog og PhD-kandidat
  44. Lise Marie Brandstadmoen, klinisk ernæringsfysiolog
  45. Pia Bålsrud, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
  46. Marit Kolby Zinöcker, høyskolelektor Bjørknes Høyskole
  47. Ella Heyerdahl, klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor, Bjørknes Høyskole
  48. Silje Laberg, bachelor i ernæring, Bjørknes Høyskole
  49. Ulrike Liisberg, førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole
  50. Elin Sørli Kildahl, klinisk ernæringsfysiolog, Bjørknes Høyskole
  51. Sverre Ryland Glomnes, bachelor i ernæring, Bjørknes Høyskole
  52. Corsin Hösli, bachelor i ernæring, Bjørknes Høyskole
  53. Randi J Tangvik, Universitetet i Bergen
  54. Ragnhild Breivik, Oslo kommune/skolemat
  55. Katina Handeland, M.Sc Ph.D, BASF A/S
  56. Kristine Engebretsen Illøkken, PhD, UiA
  57. Sabrina Ionata Granheim, stipendiat, Seksjon for Folkehelse, Høgskolen i Innlandet
  58. Ingeborg Barth Vedøy, PhD stipendiat, Fakultet for helse- og sosialvitenskap, Høgskolen i Innlandet
  59. Nina Cecilie Øverby, leder, Prioritert forskningssenter Lifecourse nutrition, UiA
  60. Anne Selvik Ask, dosent i mat og helse, Prioritert forskningssenter Lifecourse nutrition, UiA
  61. Anine C. Medin, førsteamanuensis, Prioritert forskningssenter Lifecourse nutrition, UiA
  62. Christine Helle, postdoktor, Prioritert forskningssenter Lifecourse nutrition, UiA
  63. Tormod Bjørkkjær, førsteamanuensis i ernæring, Prioritert forskningssenter Lifecourse nutrition, UiA
  64. Wim Van Daele, førsteamanuensis, Prioritert forskningssenter Lifecourse Nutrition, UiA
  65. Erik Grasaas, seniorrådgiver, Prioritert forskningssenter Lifecourse Nutrition, UiA
  66. Frøydis Nordgård Vik, professor, PhD, Prioritert forskningssenter Lifecourse Nutrition, UiA
  67. Dagrun Engeset, førsteamanuensis, Prioritert forskningssenter Lifecourse Nutrition, UiA
  68. Elisabet Rudjord Hillesund, Professor i ernæring, Prioritert forskningssenter Lifecourse Nutrition, UiA
  69. Ida Ulrikke Valand, Institutt for ernæring og folkehelse, UiA
  70. Camilla Fløysvik Seldal, master human ernæring
  71. Anna Oppedal Tokheim, styremedlem Norsk Selskap for Ernæring
  72. Mia Blakstad, stipendiat, medlem Norsk Selskap for Ernæring
  73. Margrethe Røed, stipendiat og universitetslektor, UiA
  74. Marianne Molin, førsteamanuensis i samfunnsernæring, OsloMet
  75. Patrick Foss Johansen, PhD stipendiat, Seksjon for folkehelse, Høgskolen i Innlandet
  76. Amelia Haile, høgskolelektor, Fakultet for helse- og sosialvitenskap/folkehelse, Høgskolen i Innlandet
  77. Stine Pedersen Svarthe, daglig leder i Bare Bra Barnemat AS
  78. Laura Terragni, førsteamanuensis, OsloMet
  79. Elisabeth A. Øhman, stipendiat, Avdeling for ernæringsvitenskap, klinisk ernæringsfysiolog OUS
  80. Camilla Bjornes, master i folkehelse, UiA
  81. Hanne Andersen Dversnes, universitetslektor, Institutt for ernæring og folkehelse, UiA
  82. Sissel H. Helland, Institutt for ernæring og folkehelse, UiA
  83. Maria Fossli, klinisk ernæringsfysiolog, stipendiat, OUS
  84. Hanne Müller, førsteamanuensis, OsloMet    
  85. Kari H. Bugge, Fagdirektør og ernæringsfysiolog, Roede AS
  86. Håvard Gram, seniorrådgiver, Oslo
  87. Astri J. Meen, Ernæringsstudiet, UiT
  88. Marianne Klevmoen, UiO
  89. Øivind Kristensen, fagkonsulent
  90. Asta Bye, OsloMet
  91. Ingebjørg Gram, Oslo
  92. Anne Katrine Wahl, Oslo
  93. Stine Treider Arnesen

Ja til folkehelse for alle

Vi sier nei til billigere snus, alkohol og sukker – og ja til folkehelse for alle. Er du enig? Signer vår underskriftskampanje!

Var dette nyttig?