Gode og ambisiøse mål i ny kreftstrategi

Utrydde livmorhalskreft, hjelp til røykeslutt og screeningprogram for å oppdage lunge- og prostatakreft tidligere. Dette er noe av alt det regjeringen vil gjøre for at færre skal få kreft i Norge fremover.

To menn i dress håndhilser foran en skjerm som viser «Kreftstrategien» og fargerike abstrakte former.
Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, sammen med helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre under lanseringen av kreftstrategien Felles innsats mot kreft i Trondheim.

Fredag 14. februar 2025 la helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre endelig fram den nasjonale kreftstrategien for 2025-2035.

— Vi har ventet lenge på denne strategien, og nå er vi veldig fornøyde. Strategien har tydelig prioriterte satsinger og høye ambisjoner, sier en begeistret assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei.

— En så stor og viktig kreftstrategi forplikter, så nå forventer vi at dette vil få tydelig avtrykk i budsjetter og oppdrag fremover.

Foregangsland innen kreftforebygging og tidlig oppdagelse

Nylig viste en OECD-rapport at Norge er i krefttoppen i Europa, og spesielt i kreftformer vi kan forebygge. Derfor er Kreftforeningen ekstra fornøyde med at det står at Norge skal være et foregangsland innen kreftforebygging og tidlig oppdagelse.

Her er noen av de konkrete tiårsmålene til Helse- og omsorgsdepartementet:

1. Legge til rette for at de som er født etter 2010, blir tobakks- og nikotinfrie

Det er utrolig flott at regjeringen vil legge til rette for at dagens 15-åringer og alle som kommer etter aldri skal bli avhengige av tobakk eller nikotin! Det er lett å tro at ingen røyker lenger, men det er en livsfarlig myte vi må knuse. Ungdommen har begynt å røyke igjen, og unge menn røyker faktisk mer enn de har gjort på 10 år! Dette er alvorlig når vi vet at 5000 nordmenn dør hvert år på grunn av røyking. Vi ønsker oss et generasjonsforbud der aldersgrensen for å kjøpe tobakk heves gradvis.

2. Tilby hjelp til røykeslutt

Endelig skal det komme et nasjonalt røykesluttilbud i Norge! Vi vet at mange ønsker å slutte å røyke, men ikke får det til, og vi i Kreftforeningen har i mange, mange år jobbet for at de som vil, skal få ordentlig hjelp gjennom det offentlige.

I nabolandene våre har de allerede gode røykesluttilbud, men vi i Norge har frem til nå vært helt elendige på å tilby hjelp. Vi er faktisk nest dårligst i hele Europa. Nå gleder vi oss over at vi forhåpentligvis endelig kan tilby et effektivt røykesluttilbud – med veiledning og medisiner – også i Norge, og uavhengig av hvor du bor. Det er ingen tvil om at dette vil bety mye for mange og er en stor seier for folkehelsen og for oss!

3. Eliminere livmorhalskreft og HPV-relatert kreft

Vi er glade for at regjeringen har en ambisjon om å å utrydde livmorhalskreft og annen HPV-relatert kreft tidligere enn de har sagt før! Skal vi lykkes med dette, må flere delta i Livmorhalsprogrammet og flere få tilbud om HPV-vaksine.

Nabolandene våre ligger langt foran oss i dette arbeidet. Her har vi en jobb å gjøre! Det viktigste de kan gjøre raskt, er å gi gratis HPV-vaksine til unge menn og risikogrupper. Og sikre videre utrulling av HPV-hjemmetest.

4. Mål om å innføre screeningprogrammer for blant annet lungekreft og prostatakreft

Lungekreft er den kreftformen som tar flest liv i Norge, og hvert år dør 2300 nordmenn. Ved å tilby screening vil vi oppdage sykdommen tidligere og raskere sette i gang med behandling. Det er ingen tvil om at lungekreftscreening vil redde mange liv!

Vi er veldig glade for helseministeren sier han er åpen for å innføre et screeningprogram for prostatakreft i Norge! Prostatakreft er den vanligste kreftformen hos menn, og det har i lang tid vært diskutert om man bør screene menn for å oppdage prostatakreft tidligere.  

Flere skal overleve og leve lenger med og etter kreft

Færre skal få kreft på jobb, flere skal få kombinere arbeidsliv og kreftbehandling, og alle pasienter og pårørende skal få tilbud om digital hjemmeoppfølging. Pårørende skal få mer helhetlig støtte som del av kreftomsorgen, og kreftpasientene skal få bedre oppfølging når de kommer hjem etter behandling (pakkeforløp hjem).

I tillegg er det to tiårsmål Kreftforeningen er ekstra glade for:

5. Alle sykehus skal ha en ernæringsstrategi

En av tre norske pasienter står i fare for å bli underernært, og rundt halvparten av disse er kreftpasienter. For dem er mat nesten like viktig som medisin. Hvis du spiser, toler du behandlingen bedre, og behandling er viktig for å overleve.

Vi er utrolig glade for at helseministeren lover å sørge for at alle norske sykehus får en egen ernæringsstrategi. Bare halvparten har dette i dag, og det er altfor dårlig. Når det i dag kommer så tydelige signaler fra regjeringen, legger det føringer for sykehusene, og det viser at de endelig ser ernæring som en viktig del av omsorgen for pasientene.

6. Dobbelt så mange kreftpasienter skal få delta i behandlingsstudier

Dobbelt så mange kreftpasienter skal få tilgang på ny og lovende behandling gjennom kliniske studier! For uhelbredelig kreftsyke er slike behandlingsstudier ofte eneste muligheten til å få leve lenger sammen med dem man er glad i.

Når regjeringen nå vil gjøre en ordentlig satsning på kliniske studier, gir det mennesker over hele landet mulighetene til å teste behandling som kan redde liv, før det er godkjent på norske sykehus. Kunnskapen fra forskningen vil også hjelpe kreftpasienter i fremtiden.

Hånd med ring hviler på bakhodet til person uten hår. Foto.

Gi oss en sterkere stemme

Med tusenvis av medlemmer i ryggen får vi til mye, men vi vil få til enda mer. Flere gjennomslag for kreftsaken kan bety mye for mennesker som rammes av kreft. Du kan bidra.

Var dette nyttig?