– Heldigvis fant vi en løsning, sjefen, fastlegen og jeg!

– Jeg var nok den eneste som trodde at jeg kunne komme meg tilbake i jobben som sykepleier da jeg fikk kreft i bukspyttkjertelen. Men jeg hadde ikke klart det på egen hånd, familie og venner har vært viktige for meg. Og sjefen og kollegene mine har vært helt fantastiske. 

En kvinne med kort grått hår iført en brun rullehalsgenser sitter på en oransje stol og smiler. Det er grønne planter og gule lamper i bakgrunnen.
Anita merker godt at hun har lagt bak seg snart halvannet år med alvorlig sykdom. Men gleden over å være tilbake i hverdagen overskygger det meste. Foto: Jorunn Valle Nilsen

– Det er rart hvor sterkt du kan savne hverdagen når den brått tas fra deg. Jeg tok sykepleierutdanningen seint, og elsker jobben min. Det å være sykepleier er blitt en sterk del av identiteten min. Å si at det var uvant å gå fra pleier til pasient, er en underdrivelse.

Bukspyttkjertelkreft er alvorlig, og jeg forsonet meg med døden. Men jeg var heldig: Svulsten lå sånn plassert at den kunne opereres. Det som har kommet av komplikasjoner, blant annet under cellegiftbehandling etter operasjonen, har vi funnet en løsning på. Og 50 uker etter at jeg ble syk, var jeg tilbake i full jobb. Da hadde jeg prøvd meg forsiktig fram, først med én arbeidsdag i uka fordelt på to dager.

Jeg er så takknemlig for å ha kolleger som har sendt meg meldinger og tatt meg med på kafé mens jeg var sykmeldt, og en sjef som har oppmuntret meg til å komme innom når jeg har vært i form til det. Han har lagt til rette for at jeg kunne begynne forsiktig, og han lar meg bruke av feriedagene jeg fikk overført fra i fjor til å jobbe kortere uker. Kroppen min foretrekker seinvakter, så jeg får flere av dem.

Jeg har fått mange kommentarer på at jeg er tilbake i jobb såpass fort etter et så heftig behandlingsløp, og jeg kjenner litt på det selv. Jeg er singel og aleine om utgiftene, og hadde merket det veldig om jeg måtte ha gått over på arbeidsavklaringspenger da sykmeldingsperioden tok slutt.

Vi har en god sykelønnsordning på mange måter, men jeg må si det er litt rart at den ikke skiller på alvorlighetsgraden av sykdom.

Heldigvis fant vi en løsning, sjefen, fastlegen og jeg!

Anita Synnes (59), Ålesund

Hva er viktig for deg?

Blir du syk, har du rett på full sykelønn i maks ett år – uavhengig av diagnose, behandling og sykmeldingsgrad. Stadig flere overlever kreftbehandling og skal leve lange og meningsfulle liv etter sykdommen. Det krever en større fleksibilitet både fra sykelønnsordningen og fra arbeidsgivere.

Vi har mye å ivareta i helsetjenesten, men pilene peker feil vei på en rekke områder.

Fortell oss om din hjertesak ved å stemme i skjemaet under.

Var dette nyttig?