Kjøkkensjef Egil Brevik og kollegaene på hovedkjøkkenet på Ullevål sykehus i Oslo får Kreftforeningens hederspris for 2024.

Hvert år gir Kreftforeningen ut en hederspris til noen som har gjort en særlig innsats på kreftområdet. I år går prisen til en yrkesgruppe som sjelden blir sett, men som har stor betydning for pasientene.
– En av tre pasienter ved norske sykehus står i fare for å bli underernært, og halvparten av disse har kreft. For dem er mat nesten like viktig som medisin, forteller generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.
– Hvis du spiser, toler du behandlingen bedre, og behandling er viktig for å overleve. Derfor vil vi i år hylle alle dem som står bak maten til alvorlig syke.
Stolt prisvinner
Det er kjærlighet i hver eneste kjøttkake vi lager, sier en stolt, ydmyk og begeistret prisvinner.
På Ullevål og Rikshospitalet ved Oslo universitetssykehus har kjøkkensjefene Egil Brevik og Annlaug Tryti bygd opp et unikt miljø der ernæring er en helt naturlig del av omsorgen for pasientene. Her får de sunn og tilrettelagt mat, når det passer dem, i et koselig miljø med matverter slik at vi et tett på pasientene med god matomsorg.
– Det nytter ikke med faste tidspunkt for måltidene, for hos kreftpasienter kan man ha matlyst et sekund, og så miste det i det neste, forklarer Egil Brevik.
Han blir rørt hver gang pasienter skryter av maten. Dette fører til at ansatte blir ekstra stolte av arbeidsplassen sin.
Nå håper han Kreftforeningens hederspris vil gjøre at flere får øynene opp for hvor viktig ernæring er på norske sykehus.
– Det er en omfattende og stor jobb å lage 3000 kjøttkaker fra bunnen av hver uke. Vi koker kraft til kjøttkakesausen. Det er komplisert logistikk, men absolutt verdt det, sier Brevik.
– Denne prisen er en anerkjennelse for hele kjøkkenavdelingen på Oslo universitetssykehus. Hver dag jobber vi side om side for å forbedre livskvaliteten for dem som er berørt av kreft. Å sørge for næringsrik mat og omsorg er vår måte å støtte pasientenes kamp og bidra til deres bedring.

Store forventninger til kreftstrategien
Rett mat til rett pasient er ikke bare viktig for den enkelte, men også for helsevesenets bærekraft. Det er beregnet at det koster sykehusene over 10 milliarder kroner i ekstra liggedøgn fordi pasienter er underernærte.
– Vi har en helseminister som sier han ønsker å gjøre noe med ventetidene på norske sykehus. Gi dem skikkelig god mat! Da kommer de til å ligge kortere på sykehus, og da får man også behandlet flere pasienter, sier Ross.
Bare halvparten av norske sykehus har i dag en ernæringsstrategi. Det håper hun Jan Christian Vestre gjør noe med når han nå på fredag legger fram en helt ny kreftstrategi for Norge
Vi har store forventninger til at han og politikerne vil satse på ernæring, sier Ross.
