Trikset ball fra Bergen til Oslo for kreftsaken

Adrian Krog er tidligere verdensmester i fotballtriksing. Det ville han bruke til å samle inn penger til en sak han brenner for. Han valgte å trikse med ball – fra Bergen til Oslo. Resultatet ble 117 841 kroner til kreftsaken.

Mann som trikser ball

Lørdag 26. november kunne han legge ballen død foran «Tigeren» ved Østbanehallen i Oslo. 29 dager, rundt 500 kilometer, 1 million triksinger og 117 537 innsamlede kroner var fasit. Med tunge bein, hullete sko og et slitent hode kunne han ta imot hyllesten fra unge og gamle, som hadde fulgt hans ferd over fjellet. De siste meterne ned Karl Johans gate så 3 500 tilskuere på live-sendingen på TikTok. Totalt endte det på rundt 10 millioner visninger på sosiale medier.

Tusen hjertelig takk

I 2022 ga dere 420 millioner kroner. Pengene har vi gitt videre til forskning på bedre behandling og forebygging av kreft, samt gode tilbud til de som er rammet.

– Helt uvirkelig. Dette ble mye større enn jeg drømte om på forhånd. At så mange skulle følge med og vipse penger til kreftsaken, hadde jeg aldri trodd, sier han.

Adrians besteforeldre hadde begge kreft. Bestemor overlevde mens bestefar døde.

– Jeg tror bestefar ville vært veldig stolt og hatt en tåre i øyekroken, hadde han fått oppleve dette, sier en rørt og glad Adrian. Det har vært en ære å være med å bidra.

Han forteller at han hentet inspirasjonen fra fra Samuel Vedå, som i 2021 skatet fra Voss til Bergen til inntekt for kreftsaken. Han legger ikke skjul på at turen over fjellet har vært tøff. Men, engasjementet og rausheten folk har vist ham underveis, veier opp i stort monn.

– Jeg fikk boller, bananer og ble invitert på middag. Noen tilbød meg å låne hytten deres. Det var en lang reise, som en uendelig loop. Stå opp tidlig, dårlig tid og press på å få gått de nødvendige kilometerne før mørket kom. Vi opplevde hindringer og utfordringer nesten hver dag, minnes han.

Vurderte å avbryte

Selv om han er herdet og vant med å trikse mye med ball, kjenner han kraftanstrengelsen på kroppen.

– Det føles som om jeg har misbrukt kroppen både fysisk og mentalt. Allerede etter dag tre, lurte jeg på om dette var gjennomførbart – så vondt hadde jeg i bena og knærne. Etter noen dager følte jeg meg bedre og til slutt gikk det av seg selv.

Ett av møtene underveis gjorde sterkt inntrykk på Adrian. Kreftsyke Grete tok imot ham i sitt hjem og de to hadde en fin samtale. Sammen reflekterte de over livet og hun delte sine erfaringer med Adrian.

– Kreft er en forferdelig sykdom som vi trenger å få vite mer om. Derfor er penger til kreftforskning og omsorgstilbud til syke, så utrolig viktig.

Bestefar ville vært stolt

Vel fremme i Oslo vanket det mottagelse med heder og ære og gjensyn med mor og far. Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross var på plass med blomster, lovord og stor takk, sammen med andre sponsorer og samarbeidspartnere.

– Vi er både takknemlige og glade. Pengene Adrian har samlet inn, skal vi bruke på kreftforskning og gode omsorgstilbud til kreftpasienter og pårørende, over hele landet, sa generalsekretæren.

Var dette nyttig?