Ung Kreft og Kreftforeningen lanserer nettside for unge kreftrammede

Nettsiden «Sjukt lyst på jobb» gir råd og verktøy til unge kreftrammede som vil komme seg inn på arbeidsmarkedet.

Ingrid Stenstadvold Ross og Annika Huhtala

Hva gjør du når sykdommen har rotet til karriereplanen din, og du sliter med å skaffe deg en jobb? Svaret finner du på Sjukt lyst på jobb (ungkreft.no)

– Her finner du ingen svevende ideer, men helt konkrete råd, sier daglig leder i Ung Kreft, Annika Fallsen Huhtala.

– Du kan se eksempler på hvordan du forklarer kreft på CV-en, hva du svarer hvis du blir spurt om sykdom i et jobbintervju og om du bør si noe om kreftdiagnosen i det hele tatt, utdyper hun.

Unge kreftoverlevere frykter diskriminering

Innholdet på siden er basert på unge kreftrammedes egne erfaringer med arbeidslivet.

– En referansegruppe har delt sine erfaringer og vist hvor utfordringene ligger. I tillegg har vi gjennomført en undersøkelse blant Ung Kreft sine medlemmer om kreft og arbeidsliv.

Resultatene fra undersøkelsen byr på noen overraskelser.

– Nesten 1 av 5 unge kreftoverlevere som trenger tilrettelegging, får det ikke. Da blir det vanskelig, eller umulig, å stå i jobb. Det er ofte ikke store tiltak som skal til for at helsen fungerer i arbeidslivet, men ikke alle kjenner til mulighetene som finnes, sier Huhtala.

– I tillegg velger 1 av 5 å ikke være åpne om kreftsykdom når de søker jobb, fordi de er redde for å bli diskriminert. Slik skal det ikke være i 2023. Arbeidsgivere forstår ikke hva de går glipp av når de ikke ansetter folk med kreft på CV-en.

1 av 5 velger å ikke være åpne om kreftsykdom når de søker jobb, fordi de er redde for å bli diskriminert.

daglig leder i Ung Kreft, Annika Fallsen Huhtala.

Utenforskap fører til store tap

Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, syns det er fortvilende at mange unge kreftoverlevere ikke får en sjanse til å vise hva de kan bidra med.

– Det er nedslående å høre om alle unge mennesker som har brukt måneder og år av livet sitt på å komme seg gjennom en kreftsykdom, for deretter å måtte bruke nye måneder og år på å få seg en jobb, sier Ross.

– Det er naturligvis dypt alvorlig for den enkelte, men det at så mange unge mennesker blir stående utenfor arbeidslivet etter alvorlig sykdom, innebærer også store tap for samfunnet vårt. Det å bidra til å skape et verdig arbeidsliv som reelt sett gir like muligheter til alle, er en prioritert oppgave for Kreftforeningen i tiden framover, sier generalsekretæren.

Det at så mange unge mennesker blir stående utenfor arbeidslivet etter alvorlig sykdom, innebærer også store tap for samfunnet vårt.

Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross

Kaster ballen over til arbeidsgiverne

Ross og Huhtala ønsker at inkluderende arbeidsplasser ikke skal være noe ekstraordinært, men bli den nye normalen.

– Uansett hvor godt forberedt unge med kreft på CV-en er når de søker jobb, er de avhengige av at arbeidsgivere aktivt velger å satse på dem som har en annerledes bakgrunn, sier Huhtala.

De to lederne har dermed en oppfordring til arbeidsgivere på jakt etter nye medarbeidere:

– Se etter kompetansen som ligger i søknadsbunken med de «uperfekte» CV-ene. Da risikerer dere å ansette dyktige arbeidstakere som tilfører bedriften noe nytt, og som utvikler bedriften i en positiv retning, sier Ross.

Har du kreft på CV-en og er på jakt etter jobb?

Sjekk ut nettsiden Sjukt lyst på jobb

Få råd og verktøy som gjør det enklere for unge kreftrammede å komme seg inn i arbeidsmarkedet.

Var dette nyttig?