3 historier det er verd å ta vare på

3 historier det er verd å ta vare på

En person i hvit t-skjorte og shorts står blant gule markblomster ved en innsjø og holder en blomst opp mot øyet.

Hun så at jeg trengte litt ekstra trygghet, og hun tok seg tid

Ingen kreftpasient er bare det. Du har med deg hele livet ditt når du blir pasient. Og for meg var livet allerede ganske vanskelig da jeg ble syk.

Heldigvis traff jeg kreftsykepleier Brit Tove Kristoffersen.

Weronika Kolstad

I starten av behandlingen var det stadig nye leger og sykepleiere som behandlet meg.

Men første gang jeg kom til poliklinikken på Ahus for å få cellegift, traff jeg Brit Tove. Hun så at jeg trengte litt ekstra trygghet, og hun tok seg tid. Satte seg ned i en stol ved siden av meg og bare var der.

Etter det kom Brit Tove alltid innom når hun så navnet mitt på lista over pasienter. Selv da hun begynte å jobbe på en annen avdeling, ringte kollegene hennes etter henne idet jeg kom.

Og det satte jeg så stor pris på!

For henne er jeg sikkert bare en av mange pasienter. Men for meg er hun noe helt spesielt. Jeg har gode venner som stilte opp for meg og en eksmann som er min aller beste venn, men Brit Tove ble den stabiliteten jeg trengte gjennom rundene med cellegift.

Jeg var ferdig med behandling i november. Nå er livet godt, jeg føler meg frisk og har fine dager sammen med barna mine. Men jeg har aldri sluttet å tenke på Brit Tove. Jeg har hatt så lyst til å møte henne igjen for å si takk. Hun betydde veldig mye for meg, og det vil jeg at hun skal vite.

Sykepleiere, altså. De gjør en jobb som betyr mye for mange.

Weronika Kolstad (40), Minnesund

Midt oppe i det hele, følte jeg på takknemlighet

Jeg følte meg heldig fordi jeg ble møtt med en enorm varme, omsorg og kunnskap. Og jeg fikk rask behandling.

Menneskene jeg møtte i kreftbehandling i det norske helsevesenet, er helt unike. Mange hadde tid til å se meg, ta en liten prat, diskutere med meg, og bare gjøre at jeg følte meg ekstra ivaretatt.

Helene Ragnhild Solli (36)

Det bekymrer meg nå at helsevesenet vårt er mer presset enn noen gang.

For hva skjer når det skal være flere pasienter per sykepleier, per lege, og vi tenker profitt over mennesker?

Kjære politiker, du som skal i valgkamp nå: Ikke glem helsevesenet vårt!

Helsevesenet vårt er viktig beredskap.

Helene Ragnhild Sollie (36), Oslo

Det var på hengende håret

Det var i oktober 2020 jeg merket at noe var annerledes: Jeg gikk min faste turløype da jeg plutselig fikk utslag mot venstre og problemer med balansen. Som mannfolk flest tenkte jeg at det ville gå over av seg sjøl. Men snart innså jeg at jeg ikke lenger klarte å gå min faste løype, den var blitt for steinete – eller jeg var blitt for ustø.

Først tenkte jeg det måtte være virus på balansenerven. Da legene sa «svulst», antok jeg bare at den var godarta.

Først da jeg så skiltet på avdelingen jeg ble trillet inn på etter en biopsi, skjønte jeg tegningen. «Kreftpost 2», sto det.

Geir Misje

Arbeidsgiveren min har vært helt fantastisk. De har lagt til rette for at jeg skulle kunne komme tilbake. Sagt ting som «bruk den tiden du trenger» og «ikke påta deg mer enn du kan håndtere».

Og det er klart, det er mindre enn det var før jeg fikk hjernesvulst. Det vet jeg og det vet de, men jeg får lov til å styre min egen arbeidshverdag.

I ettertid har jeg tenkt mye «hva om» og «tenk hvis».

Hva om jeg hadde gjort det som mannfolk vanligvis gjør, og utsatt det første legebesøket? Tenk hvis vi ikke hadde hatt det sterke helsevesenet vi har?

Da hadde jeg tatt kvelden.

Jeg er enormt takknemlig, både for behandlingen jeg har fått og for forståelsen fra arbeidsgiver. Jeg hadde skikkelig uflaks som fikk kreft. Alt som skjedde etter det, har vært gode opplevelser.

Geir Misje (57), Haugesund

Foto: Foto: Odd Kåre Grøttland/Haugesunds Avis og privat

Hva er viktig for deg?

I 2031 er det forventet å være flere eldre (65+) enn yngre (0-19). Dette gir flere utfordringer, blant annet vil vi ikke klare å utdanne så mange helsearbeidere som det vil være behov for.

Kort sagt: Legen og sykepleieren din vil ha mindre tid til deg i fremtiden. Færre hender krever investeringer i mer utstyr og ny teknologi.

Vi har mye å ivareta i helsetjenesten, men pilene peker feil vei på en rekke områder.

Fortell oss om din hjertesak ved å stemme i skjemaet under.