– Du skal konse på å bli frisk
Da Ingvild ble kreftsyk og måtte være borte fra jobb, var ordene fra sjefen gode å ha med seg.
Kunnskapen om kreft fortsetter å vokse
Med mer kunnskap får vi mer presis og skånsom behandling, som gjør at flere kan komme tilbake til livet. Som gjør at flere kan komme tilbake til på en av livets aller viktigste arenaer: jobben.
Hvor kommer kunnskapen fra? Den kommer fra forskningen. Den langsomme, langsiktige, grundige og arbeidskrevende forskningen. Forskning redder liv. Når jula nærmer seg er det mange av oss som tenker litt ekstra på akkurat det. Ingvild Flåtten (47) er en av dem.
13. januar 2018
– Er du sikker på at du kan hente i barnehagen nå, spurte sjefen da Ingvild hadde gjenfortalt legens beskjed.
Det var en helt vanlig tirsdag ettermiddag på jobben. Men nå hadde Ingvild akkurat avsluttet en telefonsamtale som gjorde verden til en ganske annen.
Da hun samme kveld fortalte det til mannen sin var det han, ikke henne, som knakk sammen. Minnet er brent fast. Når hun forteller om det i dag, fem år senere, kommer fortsatt tårene.
Hun hadde kreft. Hun fryktet barna måtte vokse opp uten henne.
Gode prognoser
«90 prosent overlever brystkreft», sa de på sykehuset.
– Det eneste jeg hørte var at 1 av 10 dør, forteller Ingvild.
Men behandlingen gikk bra. Venstre bryst ble fjernet i sin helhet og rekonstruert to år senere. Etter ytterligere to år var Ingvild på rutinekontroll. Livet var på stell igjen, hun skulle snart løpe 10 kilometer under Oslo Maraton. Men nå ble det påvist celleforandringer også i høyre bryst. Hun visste hva som ventet: nye inngrep og uker med sykmelding. Jeg orker ikke mer, tenke Ingvild.
Men hun orket. Hun kom gjennom nye runder med behandling. Og i dag er hun helt frisk.
Borte fra jobb
Da Ingvild strøk på dør den januardagen ble hun borte i seks måneder. Oppgavene hennes i Aker Biomarine måtte overlates til andre over natten. Heldigvis slapp hun å kjenne på dårlig samvittighet.
– «Du skal konse på å bli frisk, vi ordner det som måtte dukke opp her», sa Line ofte. Det var befriende, forteller Ingvild om lederen sin.
Hun er takknemlig for god oppfølging både under behandling og på veien tilbake.
Jeg fikk mange råd fra helsepersonell om å ta det gradvis. Jeg er veldig glad for at jeg ble møtt med forståelse for det på jobben. Jeg var nok litt slitnere enn jeg trodde. Ikke minst psykisk – man blir jo litt skjør av det her.
Ingvild Flåtten
Livsviktig forskning
Når hun kjenner klumpen i magen – frykten for tilbakefall – minner hun seg selv om at forskningen hele tiden gjør nye sprang, at behandlingen blir mer individualisert og at overlevelsen fortsetter å øke.
Hun er selv cellebiolog med mange års fartstid som grunnforsker på Radiumhospitalet. Hun vet at framskritt koster penger.
– Kreftforskning er superviktig – dette er fortsatt en sykdom som tar mange liv. Det er flott at vi i Norge ligger langt framme på et så stort felt. Derfor er det viktig at vi hele tiden gir forskningen nye midler. Jeg er stolt over å jobbe et sted med så stort engasjement for kreftsaken!
Kreftforskning er livsviktig! Jeg er stolt over engasjementet vårt for kreftsaken, og mener at et samlet næringsliv bør bidra. Det er takket være kreftforskningen at stadig flere kan komme tilbake til livet. Og arbeidslivet.
Øyvind Eriksen, konsernsjef i Aker
Støtt årets juleaksjon
Kreftforeningens juleaksjon handler om å lyse opp sykehus i en mørk førjulstid og å støtte forskning, slik at flere ansatte som Ingvild kan komme raskt tilbake på jobb.