Takket være fem tabletter kan Tomm feire jul i år
I fjor høst var lungene til Tomm Slater (65) så fulle av væske at han så vidt klarte å puste. Han var sikker på at han skulle dø.
Oktober 2023. Tomm har funnet en ledig stol på venteværelset i 1. etasje på Kreftsenteret ved Ullevål sykehus. Snart er det hans tur til å bli ropt opp og vist inn til kreftlege Vilde Haakensen. Han titter bort på kona si Bente, og barna Gina og Patrick. Han vet at de er redde for beskjeden som skal komme.
Selv er han helt rolig. At han skal dø får han ikke gjort så mye med.
Lungekreft med spredning
Noen måneder tidligere hadde 65-åringen lagt bak seg en hektisk vår med mye jobb da en etterlengtet sommerferie sto for tur. Nå skulle kroppen få hvile litt. Den irriterende hosten og tunge pusten hadde han ikke hatt tid til å bekymre seg over, ei heller kiloene som hadde forsvunnet på kort tid.
Han hadde riktignok blitt engstelig da et voldsomt trykk en dag hadde satt seg mellom brystet og magen. Han hadde ringt datteren som bodde få meter bort i gata, og sammen hadde de dratt på legevakta, for deretter å bli fraktet til Ullevål sykehus i ambulanse. Mistanken var hjerteinfarkt. I en omfattende operasjon åpnet de opp brystkassa hans. Påkjenningen var såpass stor at Tomm fikk hjerneslag dagen etter.
Hjerneslaget var på en måte hell i uhell, for på bildene de tok oppdaget legene flekker på skjelettet mitt.
Tomm Slater
Ungdomskjærester
Flekkene på skjelettet viste seg å være lungekreft med spredning. Svaret kom som et sjokk. For Tomm var det ensbetydende med døden.
– Jeg hadde aldri hørt om noen som hadde overlevd lungekreft. To venner av oss døde av lungekreft for noen år tilbake, minnes Tomm og ser bort på kona Bente. Hun nikker bekreftende.
– Da var jeg ganske redd. Jeg holdt maska foran Tomm, men ute på gangen rant tårene.
Gjennom 49 år har det vært de to. I en felles vennegjeng fant de hverandre kun 15 og 16 år unge. Tomm var den snille og kjekke storebroren til Bentes venninne. Med tiden har de fått to barn, og fem barnebarn. For Tomm har familien betydd alt i denne usikre tiden.
– Visste ikke om han levde til jul
Utover høsten fikk Tomm behandling, en kombinasjon av cellegift og immunterapi, som kroppen dessverre responderte dårlig på.
– Jeg ble helt slått ut. Noe så enkelt som å gå på do var umulig. Senga var kun to meter unna badet, men jeg klarte ikke å komme meg dit. Jeg var altså så dårlig, og sikker på at jeg kom til å dø.
– Vi visste ikke om han levde til jul, sier Bente.
«Du skal ikke dø nå»
På Kreftsenteret på Ullevål sykehus har Tomm og familien funnet veien til kreftlege Vilde Haakensens kontor. De blir bedt om å sette seg.
Tomm ønsker ikke å bli holdt på pinebenken. Han har forsont seg med det som skal komme.
– Jeg vet at jeg skal dø, sier han.
– Dø? Du skal ikke dø nå. Vi har behandling som jeg tror du vil ha god nytte av, svarer legen, lettere tilbakelent med et smil om munnen.
Hva i all verden er det hun prater om, tenker Tomm.
Han humrer når han tenker tilbake på øyeblikket som endret alt. Skulle det virkelig være håp likevel?
Ble bedre over natta
Det viste seg at Vilde hadde fått svar på nye prøver som slo fast at Tom hadde en spesifikk genforandring i kreftcellene som kunne angripes med ny, målrettet behandling. Tomm skulle ta fem små, røde tabletter hver dag. To på morgenen. Tre på kvelden.
– Formen ble bedre fra én dag til en annen. Det er det villeste jeg har vært med på, forteller Tomm, mens han rister begeistret på hodet.
Takket være ny kreftmedisin kunne Tomm gå fra å vite at døden nærmet seg til å tro på at han skulle få leve. Det var en lettet og glad mann som gikk ut sykehusdørene en sen novemberdag i fjor, akkurat i tide til å feire jul sammen med familien.
Håp for fremtiden
Tomm blir ikke kvitt kreften, men medisinen har gitt ham uvurderlig tid. Tid til å se barnebarna vokse opp, tid til å gå tur med hundene Tia og Isa og tid til å feire 50 år som kjærester med Bente.
– Datteren min lurte fælt på hva som ville skje den dagen kreften kanskje begynner å spre seg igjen. Da kunne Vilde fortelle at de har flere medisiner som jeg kan prøve, og at det er mer på vei. Det gir meg håp om at jeg skal få oppleve mange julefeiringer i fremtiden sammen med de jeg er glad i.
I dag overlever dobbelt så mange lungekreftpasienter fem år eller mer, enn for bare 10 år siden. Det er takket være livsviktig støtte til kreftforskning.
Hadde Tomm blitt syk et halvt år tidligere, er det ikke sikkert han hadde vært i live i dag. Medisinen som har reddet livet hans ble godkjent i Beslutningsforum våren 2023, kun få måneder før han fikk diagnosen. Vilde Haakensen bekrefter at det sto om liv og død for Tomm.
– Da jeg traff Tomm første gang så det ut som han sto med ett bein i graven. Det kunne gått ille ganske fort hvis han ikke hadde fått medisin som ga effekt. Heldigvis så vi kjempestor forandring på Tomm etter at han fikk målrettet behandling, forteller kreftlegen.