Slik undersøker du brystene dine

Finn ut hvordan du kan oppdage forandringer som kan tyde på brystkreft. Her viser vi steg for steg hvordan du går frem.

Bilde av dame som ser seg i speiler

Mange kvinner som får brystkreft oppsøker lege fordi de oppdager en forandring i brystet. Vi anbefaler at forandringer i brystet undersøkes av en lege. Det er bedre å gå en gang for mye, enn en for lite.

Se og kjenn etter små forandringer

Alle bryst er forskjellige. Det betyr ikke noe at ett bryst er større eller henger noe lavere enn det andre hvis det alltid har vært slik. Du skal imidlertid reagere på selv små forandringer fra det som er normalt for deg. Brystene føles ofte småknudret og er gjerne ømme, særlig før menstruasjon. Dette er vanlig.

Gå til legen hvis du oppdager forandringer i brystene – så får du avklart hva forandringene kommer av.

Bli kjent med egne bryst

Vær oppmerksom på forandringer som måtte oppstå – enhver forandring som ikke har en åpenbar forklaring bør undersøkes med tanke på brystkreft.

Det er enkelt å lære å undersøke brystene selv. Undersøkelsen tar bare noen minutter. Du kan for eksempel gjøre den annenhver måned. For deg som fortsatt menstruerer bør undersøkelsen gjøres om lag én uke etter siste mens.

Vi anbefaler å undersøke brystene selv fra 30–35-årsalder. Få kvinner får brystkreft i den alderen, men du lærer å kjenne brystene dine og kan raskt oppdage forandringer.

Har du brystimplantater?

Det kan være litt ekstra krevende å avdekke forstadier og tidlige stadier av brystkreft dersom du har implantater. Har du tatt brystimplantater eller fått brystprotese skal selvundersøkelse gjøres på samme måte som for de uten. Be gjerne om hjelp til å identifisere kantene på implantatet, slik at du bedre klarer å skille mellom implantat og brystvev. Du må rett og slett bli kjent med brystene på nytt, og oppsøke lege dersom du ser eller kjenner forandringer.

Det er ingen andre retningslinjer for de som har proteser eller implantat når det gjelder anbefalinger for mammografi. Mammografi gjøres på samme måte som for kvinner uten implantater, men det tas gjerne ekstra bilder av brystvevet foran protesen. En mammografiundersøkelse vil ikke skade implantatet. Og det er viktig at kvinner med implantater møter opp til screening.

Slik undersøker du brystene dine

en kvinne uten skjorte vises i en sirkel.

1. Still deg foran speilet i bar overkropp

Stå rett og la armene henge slapt ned. Se nøye på brystene. Har de forandret form siden sist du undersøkte dem? Se etter hevelser, søkk i huden og andre hudforandringer. Peker brystvorten slik som vanlig? Kommer det væske fra brystvorten?

et svart-hvitt bilde av en kvinnes bryst.

2. Strekk armene i været

Se etter de samme tingene som ovenfor. Har brystene samme form også når du hever armene over hodet? Hvis du har store bryster bør du gjøre resten av undersøkelsen liggende. Da blir det lettere å kjenne etter små klumper.

Bilde av dame som sjekker brystene sine

3. Kjenn på brystene etter klumper

Løft høyre arm over hodet og føl med lette trykk med venstre hånd rundt hele høyre bryst. Bruk strak hånd med flate fingre til å kjenne etter. Det er ofte lettere å kjenne når du er såpet inn eller har tatt på bodylotion.

en kvinne uten skjorte som holder armen hennes.

4. Undersøk hvert bryst «time for time»

Begynn på toppen (klokken 12) og kjenn etter fra kanten av brystet og inn mot brystvorten. Ta for deg «time for time» etter klokka, rundt hele brystet. Gjenta på det andre brystet.

en naken kvinne med armen rundt skulderen.

5. Ikke glem armhulene

Let etter kuler i armhulene. Gå systematisk gjennom begge armhulene slik du gjennomgikk brystene. Bruk venstre hånd på høyre armhule, og omvendt.

et svart-hvitt bilde av en kvinne som snakker med noen

6. Endringer i brystene trenger ikke bety at du har kreft

Men gå til legen hvis du oppdager forandringer som ikke er normale for deg. Da øker du sjansen for å oppdage brystkreft tidlig. Det er uansett lurt å se og kjenne på brystene annenhver måned.

Vårt råd: Kontakt lege ved forandringer i kroppen

Følg med på forandringer i kroppen. Symptomer på kreft kan godt være tegn på andre, ufarlige sykdommer, men hvis endringer varer i over tre uker, bør du oppsøke lege og få det undersøkt. Lær deg faresignalene.

Informasjonsmateriell på flere språk

Vi har plakater og brosjyrer på norsk og mange andre språk. Bilder og plakater som kan lastes ned, printes ut eller deles i sosiale medier.

Årets Rosa sløyfe på hvit tøystoff

Rosa sløyfe

Hver oktober farger vi Norge rosa. Målet med Rosa sløyfe-aksjonen er å vise solidaritet med alle som rammes av brystkreft, øke kunnskapen om brystkreft og å støtte forskning på brystkreft.

Var dette nyttig?