Budsjettforliket fra høsten 2020 er et tilbakeslag for folkehelsen. I en tid der god helse viser seg å være viktigere enn noen gang, er prisavslag på skadelige varer det siste vi trenger.
2 av 3 dødsfall knyttet til ikke-smittsomme sykdommer
I Norge er to av tre dødsfall knyttet til ikke-smittsomme sykdommer. Tobakk, alkohol og usunt kosthold er de største risikofaktorene for å utvikle disse. Mennesker med kreft, hjerte- og karsykdommer, kroniske lungesykdommer og diabetes, er også mer sårbare for covid-19 enn andre.
I strid med råd fra WHO og helsepolitiske mål
Kreftforeningen, Diabetesforbundet, Rådet for psykisk helse, LHL og Nasjonalforeningen for folkehelsen står bak folkehelseoppropet. Sammen danner vi NCD-alliansen, som representerer de største ikke-smittsomme sykdommene; diabetes, kreft, psykiske lidelser, kroniske lungesykdommer og hjerte- og karsykdommer.
Vi mener at regjeringen
- handler stikk i strid med egne helsepolitiske mål
- går imot klare råd fra WHO
- går imot forpliktelsene Norge har om å bidra til å redusere ikke-smittsomme sykdommer
33 organisasjoner og over 2950 personer har allerede signert
- Kreftforeningen
- Nasjonalforeningen for folkehelsen
- Rådet for Psykisk Helse
- Landsforeningen for hjerte- og lungesyke
- Diabetesforbundet
- Legeforeningen
- Norsk Sykepleierforbund: Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder
- Den norske tannlegeforening: Morten H. Rolstad, generalsekretær
- Norsk Forening for Ernæringsvitenskap: Camilla Sanne Huseby, styreleder
- Kliniske ernæringsfysiologers forening: Mandeep Kaur Bains, styreleder
- Folkehelseforeningen: Johan Lund, generalsekretær
- Norges Astma- og Allergiforbund: Anne Elisabeth Eriksrud, generalsekretær
- Kost- og ernæringsforbundet: Arnt Steffensen, leder
- Norsk forening for fedmeforskning: Jørn Sagen, leder
- Norsk Tannpleierforening: Hilde Aga, leder
- Actis: Pernille Huseby, generalsekretær
- Blå Kors Norge: Trine Stensen, generalsekretær
- Priority Research Centre Lifecourse Nutrition, Universitetet i Agder
- Bjørknes Høyskole
- Aktiv mot kreft
- Tannhelsesekretærenes Forbund
- Norsk medisinstudentforening
- Hjernesvulstforeningen
- IOGT i Norge
- FORUT
- NordAN
- CarciNor
- Melanomforeningen
- Brystkreftforeningen
- Tyrkiske Foreningers Hovedorganisasjon i Norge
- Norsk Fysioterapeutforbund
- Juvente
- DNT – Edru Livsstil
Ønsker din organisasjon å signere oppropet?
Kontakt Carina Alm i Kreftforeningen på carina.alm@kreftforeningen.no.
I tillegg til alle som har signert underskriftskampanjen, har en lang rekke fagfolk gitt sin støtte til oppropet:
- Jøran Hjelmesæth, leder av Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, leder av Nasjonalt råd for ernæring og professor ved UiO
- Liv Elin Torheim, professor i samfunnsernæring ved OsloMet, nestleder i Nasjonalt råd for ernæring
- Samira Lekhal, overlege, dr. med, Senter for Sykelig Overvekt i Helse Sør-Øst
- Maja-Lisa Løchen, professor, UiT
- Helle Margrete Meltzer, Folkehelseinstituttet, medlem av Nasjonalt råd for ernæring
- Marianne Hope Abel, ph.d., Folkehelseinstituttet
- Therese Fostervold Mathisen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, Avd. Helse og Velferd
- Ida Synnøve Grini, Food EPIs ekspertgruppe
- Berit Elisabeth Skei, Avdeling for tannpleievitenskap, UiO
- Kari Hege Mortensen, klinisk ernæringsfysiolog og folkehelsearbeider, Food EPIs ekspertgruppe
- Helen Engelstad Kvalem, studieleder innen fagområdet ernæring, OsloMet
- Lars T. Fadnes, professor ved Universitetet i Bergen
- Jutta Dierkes, professor i klinisk ernæring ved UiB
- Nanna Lien, professor, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
- Wenche Barth Eide, Emerita, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
- Amanda Rundblad, postdoktor, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
- Hanne Hennig Havdal, stipendiat, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO, Food EPIs ekspertgruppe
- Linn Bøhler, stipendiat ved UiO, Food-EPIs ekspertgruppe
- Kjersti Koffeld, medlem av Food EPIs ekspertgruppe
- Marian Kjellevold, Havforskningsinstituttet
- Merete Hagen Helland, førsteamanuensis mat og helse, Universitetet i Stavanger
- Guri Skeie, professor i ernæring, Institutt for samfunnsmedisin, UiT
- Inger Torhild Gram, professor dr. med, Institutt for samfunnsmedisin, UiT
- Torkjel M Sandanger, professor Institutt for samfunnsmedisin, UiT
- Gerd Berge, førsteamanuensis Tumorbiologisk Forskningsgruppe, UiT
- Kristin Benjaminsen Borch, førsteamanuensis, Institutt for samfunnsmedisin, UIT
- Ina Midttun, universitetslektor, Institutt for samfunnsmedisin, UiT
- Cecilie Maria Ness, Institutt for medisinsk biologi, UiT
- Patrik Hansson, førsteamanuensis, Institutt for klinisk medisin, UiT
- Eiliv Lund, Tromsø, UiT
- Anne Lise Brantsæter, Folkehelseinstituttet
- Audun Korsæth, medlem av Nasjonalt råd for ernæring
- Lisbeth Dahl, medlem i Nasjonalt Råd for ernæring
- Kirsten Bjørklund Holven, medlem i Nasjonalt råd for ernæring
- Erik Arnesen, UiO, medlem i Nasjonalt råd for ernæring
- Karianne Svendsen, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
- Pi Leth Lundvig, Food EPIs ekspertgruppe
- Hilde A. Søberg Andreassen, tannhelsetjenesten i Innlandet fylkeskommune
- Helen K. Røstad -Tollefsen, Bærum kommune, UiO
- Berit Elisabeth Skei, Tannpleierutdanningen, UiO
- Inger Lise Fevang Jensen, tidligere leder av Landslaget for mat og helse i skolen
- Jacob J. Christensen, Nasjonal kompetansetjeneste for FH, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
- Eli Skeie, klinisk ernæringsfysiolog og ph.d.-kandidat
- Lise Marie Brandstadmoen, klinisk ernæringsfysiolog
- Pia Bålsrud, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
- Marit Kolby Zinöcker, høyskolelektor Bjørknes Høyskole
- Ella Heyerdahl, klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor, Bjørknes Høyskole
- Silje Laberg, bachelor i ernæring, Bjørknes Høyskole
- Ulrike Liisberg, førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole
- Elin Sørli Kildahl, klinisk ernæringsfysiolog, Bjørknes Høyskole
- Sverre Ryland Glomnes, bachelor i ernæring, Bjørknes Høyskole
- Corsin Hösli, bachelor i ernæring, Bjørknes Høyskole
- Randi J Tangvik, Universitetet i Bergen
- Ragnhild Breivik, Oslo kommune/skolemat
- Katina Handeland, M.Sc Ph.D, BASF A/S
- Kristine Engebretsen Illøkken, ph.d., UiA
- Sabrina Ionata Granheim, stipendiat, Seksjon for Folkehelse, Høgskolen i Innlandet
- Ingeborg Barth Vedøy, ph.d.-stipendiat, Fakultet for helse- og sosialvitenskap, Høgskolen i Innlandet
- Nina Cecilie Øverby, leder, Prioritert forskningssenter Lifecourse nutrition, UiA
- Anne Selvik Ask, dosent i mat og helse, Prioritert forskningssenter Lifecourse nutrition, UiA
- Anine C. Medin, førsteamanuensis, Prioritert forskningssenter Lifecourse nutrition, UiA
- Christine Helle, postdoktor, Prioritert forskningssenter Lifecourse nutrition, UiA
- Tormod Bjørkkjær, førsteamanuensis i ernæring, Prioritert forskningssenter Lifecourse nutrition, UiA
- Wim Van Daele, førsteamanuensis, Prioritert forskningssenter Lifecourse Nutrition, UiA
- Erik Grasaas, seniorrådgiver, Prioritert forskningssenter Lifecourse Nutrition, UiA
- Frøydis Nordgård Vik, professor, ph.d., Prioritert forskningssenter Lifecourse Nutrition, UiA
- Dagrun Engeset, førsteamanuensis, Prioritert forskningssenter Lifecourse Nutrition, UiA
- Elisabet Rudjord Hillesund, Professor i ernæring, Prioritert forskningssenter Lifecourse Nutrition, UiA
- Ida Ulrikke Valand, Institutt for ernæring og folkehelse, UiA
- Camilla Fløysvik Seldal, master human ernæring
- Anna Oppedal Tokheim, styremedlem Norsk Selskap for Ernæring
- Mia Blakstad, stipendiat, medlem Norsk Selskap for Ernæring
- Margrethe Røed, stipendiat og universitetslektor, UiA
- Marianne Molin, førsteamanuensis i samfunnsernæring, OsloMet
- Patrick Foss Johansen, ph.d.-stipendiat, Seksjon for folkehelse, Høgskolen i Innlandet
- Amelia Haile, høgskolelektor, Fakultet for helse- og sosialvitenskap/folkehelse, Høgskolen i Innlandet
- Stine Pedersen Svarthe, daglig leder i Bare Bra Barnemat AS
- Laura Terragni, førsteamanuensis, OsloMet
- Elisabeth A. Øhman, stipendiat, Avdeling for ernæringsvitenskap, klinisk ernæringsfysiolog OUS
- Camilla Bjornes, master i folkehelse, UiA
- Hanne Andersen Dversnes, universitetslektor, Institutt for ernæring og folkehelse, UiA
- Sissel H. Helland, Institutt for ernæring og folkehelse, UiA
- Maria Fossli, klinisk ernæringsfysiolog, stipendiat, OUS
- Hanne Müller, førsteamanuensis, OsloMet
- Kari H. Bugge, Fagdirektør og ernæringsfysiolog, Roede AS
- Håvard Gram, seniorrådgiver, Oslo
- Astri J. Meen, Ernæringsstudiet, UiT
- Marianne Klevmoen, UiO
- Øivind Kristensen, fagkonsulent
- Asta Bye, OsloMet
- Ingebjørg Gram, Oslo
- Anne Katrine Wahl, Oslo
- Stine Treider Arnesen
Signer underskriftskampanjen:
Del underskriftskampanjen
Ønsker din organisasjon å signere eller har du spørsmål?
Kontakt Carina Alm i Kreftforeningen på carina.alm@kreftforeningen.no.
Alle underskrifter telles og brukes i arbeidet med å få myndighetene til å forstå at vi er mange som ønsker en hverdag der det er lettere å ta gode helsevalg. Vi viser kun til antallet signaturer, ikke til navn. Personopplysningene slettes etter at kampanjen avsluttes. Ta kontakt på post@kreftforeningen.no dersom du ønsker å slette din signatur.