Ja til folkehelse for alle


JA TIL

Folkehelse for alle

Regjeringen har valgt å gjøre skadelige og usunne varer billigere og mer tilgjengelige, midt i en pandemi. Vi sier nei til billigere snus, alkohol og sukker – og ja til folkehelse for alle. Er du enig?

Budsjettforliket fra høsten 2020 er et tilbakeslag for folkehelsen. I en tid der god helse viser seg å være viktigere enn noen gang, er prisavslag på skadelige varer det siste vi trenger.

2 av 3 dødsfall knyttet til ikke-smittsomme sykdommer

I Norge er to av tre dødsfall knyttet til ikke-smittsomme sykdommer. Tobakk, alkohol og usunt kosthold er de største risikofaktorene for å utvikle disse. Mennesker med kreft, hjerte- og karsykdommer, kroniske lungesykdommer og diabetes, er også mer sårbare for covid-19 enn andre.

I strid med råd fra WHO og helsepolitiske mål

Kreftforeningen, Diabetesforbundet, Rådet for psykisk helse, LHL og Nasjonalforeningen for folkehelsen står bak folkehelseoppropet. Sammen danner vi NCD-alliansen, som representerer de største ikke-smittsomme sykdommene; diabetes, kreft, psykiske lidelser, kroniske lungesykdommer og hjerte- og karsykdommer.

Vi mener at regjeringen

  • handler stikk i strid med egne helsepolitiske mål
  • går imot klare råd fra WHO
  • går imot forpliktelsene Norge har om å bidra til å redusere ikke-smittsomme sykdommer

33 organisasjoner og over 2950 personer har allerede signert

  1. Kreftforeningen
  2. Nasjonalforeningen for folkehelsen
  3. Rådet for Psykisk Helse
  4. Landsforeningen for hjerte- og lungesyke
  5. Diabetesforbundet
  6. Legeforeningen
  7. Norsk Sykepleierforbund: Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder
  8. Den norske tannlegeforening: Morten H. Rolstad, generalsekretær
  9. Norsk Forening for Ernæringsvitenskap: Camilla Sanne Huseby, styreleder
  10. Kliniske ernæringsfysiologers forening: Mandeep Kaur Bains, styreleder
  11. Folkehelseforeningen: Johan Lund, generalsekretær
  12. Norges Astma- og Allergiforbund: Anne Elisabeth Eriksrud, generalsekretær
  13. Kost- og ernæringsforbundet: Arnt Steffensen, leder
  14. Norsk forening for fedmeforskning: Jørn Sagen, leder
  15. Norsk Tannpleierforening: Hilde Aga, leder
  16. Actis: Pernille Huseby, generalsekretær
  17. Blå Kors Norge: Trine Stensen, generalsekretær
  18. Priority Research Centre Lifecourse Nutrition, Universitetet i Agder
  19. Bjørknes Høyskole
  20. Aktiv mot kreft
  21. Tannhelsesekretærenes Forbund
  22. Norsk medisinstudentforening
  23. Hjernesvulstforeningen
  24. IOGT i Norge
  25. FORUT
  26. NordAN
  27. CarciNor
  28. Melanomforeningen
  29. Brystkreftforeningen
  30. Tyrkiske Foreningers Hovedorganisasjon i Norge
  31. Norsk Fysioterapeutforbund
  32. Juvente
  33. DNT – Edru Livsstil

Ønsker din organisasjon å signere oppropet?
Kontakt Carina Alm i Kreftforeningen på carina.alm@kreftforeningen.no.

I tillegg til alle som har signert underskriftskampanjen, har en lang rekke fagfolk gitt sin støtte til oppropet:

  1. Jøran Hjelmesæth, leder av Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, leder av Nasjonalt råd for ernæring og professor ved UiO
  2. Liv Elin Torheim, professor i samfunnsernæring ved OsloMet, nestleder i Nasjonalt råd for ernæring
  3. Samira Lekhal, overlege, dr. med, Senter for Sykelig Overvekt i Helse Sør-Øst
  4. Maja-Lisa Løchen, professor, UiT
  5. Helle Margrete Meltzer, Folkehelseinstituttet, medlem av Nasjonalt råd for ernæring
  6. Marianne Hope Abel, ph.d., Folkehelseinstituttet
  7. Therese Fostervold Mathisen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, Avd. Helse og Velferd
  8. Ida Synnøve Grini, Food EPIs ekspertgruppe
  9. Berit Elisabeth Skei, Avdeling for tannpleievitenskap, UiO
  10. Kari Hege Mortensen, klinisk ernæringsfysiolog og folkehelsearbeider, Food EPIs ekspertgruppe
  11. Helen Engelstad Kvalem, studieleder innen fagområdet ernæring, OsloMet
  12. Lars T. Fadnes, professor ved Universitetet i Bergen
  13. Jutta Dierkes, professor i klinisk ernæring ved UiB
  14. Nanna Lien, professor, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
  15. Wenche Barth Eide, Emerita,  Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
  16. Amanda Rundblad, postdoktor, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
  17. Hanne Hennig Havdal, stipendiat, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO, Food EPIs ekspertgruppe
  18. Linn Bøhler, stipendiat ved UiO, Food-EPIs ekspertgruppe
  19. Kjersti Koffeld, medlem av Food EPIs ekspertgruppe
  20. Marian Kjellevold, Havforskningsinstituttet
  21. Merete Hagen Helland, førsteamanuensis mat og helse, Universitetet i Stavanger
  22. Guri Skeie, professor i ernæring, Institutt for samfunnsmedisin, UiT
  23. Inger Torhild Gram, professor dr. med, Institutt for samfunnsmedisin, UiT
  24. Torkjel M Sandanger, professor Institutt for samfunnsmedisin, UiT
  25. Gerd Berge, førsteamanuensis Tumorbiologisk Forskningsgruppe, UiT
  26. Kristin Benjaminsen Borch, førsteamanuensis, Institutt for samfunnsmedisin, UIT
  27. Ina Midttun, universitetslektor, Institutt for samfunnsmedisin, UiT
  28. Cecilie Maria Ness, Institutt for medisinsk biologi, UiT
  29. Patrik Hansson, førsteamanuensis, Institutt for klinisk medisin, UiT
  30. Eiliv Lund, Tromsø, UiT
  31. Anne Lise Brantsæter, Folkehelseinstituttet
  32. Audun Korsæth, medlem av Nasjonalt råd for ernæring
  33. Lisbeth Dahl, medlem i Nasjonalt Råd for ernæring
  34. Kirsten Bjørklund Holven, medlem i Nasjonalt råd for ernæring
  35. Erik Arnesen, UiO, medlem i Nasjonalt råd for ernæring
  36. Karianne Svendsen, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
  37. Pi Leth Lundvig, Food EPIs ekspertgruppe
  38. Hilde A. Søberg Andreassen, tannhelsetjenesten i Innlandet fylkeskommune
  39. Helen K. Røstad -Tollefsen, Bærum kommune, UiO
  40. Berit Elisabeth Skei, Tannpleierutdanningen, UiO
  41. Inger Lise Fevang Jensen, tidligere leder av Landslaget for mat og helse i skolen
  42. Jacob J. Christensen, Nasjonal kompetansetjeneste for FH, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
  43. Eli Skeie, klinisk ernæringsfysiolog og ph.d.-kandidat
  44. Lise Marie Brandstadmoen, klinisk ernæringsfysiolog
  45. Pia Bålsrud, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
  46. Marit Kolby Zinöcker, høyskolelektor Bjørknes Høyskole
  47. Ella Heyerdahl, klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor, Bjørknes Høyskole
  48. Silje Laberg, bachelor i ernæring, Bjørknes Høyskole
  49. Ulrike Liisberg, førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole
  50. Elin Sørli Kildahl, klinisk ernæringsfysiolog, Bjørknes Høyskole
  51. Sverre Ryland Glomnes, bachelor i ernæring, Bjørknes Høyskole
  52. Corsin Hösli, bachelor i ernæring, Bjørknes Høyskole
  53. Randi J Tangvik, Universitetet i Bergen
  54. Ragnhild Breivik, Oslo kommune/skolemat
  55. Katina Handeland, M.Sc Ph.D, BASF A/S
  56. Kristine Engebretsen Illøkken, ph.d., UiA
  57. Sabrina Ionata Granheim, stipendiat, Seksjon for Folkehelse, Høgskolen i Innlandet
  58. Ingeborg Barth Vedøy, ph.d.-stipendiat, Fakultet for helse- og sosialvitenskap, Høgskolen i Innlandet
  59. Nina Cecilie Øverby, leder, Prioritert forskningssenter Lifecourse nutrition, UiA
  60. Anne Selvik Ask, dosent i mat og helse, Prioritert forskningssenter Lifecourse nutrition, UiA
  61. Anine C. Medin, førsteamanuensis, Prioritert forskningssenter Lifecourse nutrition, UiA
  62. Christine Helle, postdoktor, Prioritert forskningssenter Lifecourse nutrition, UiA
  63. Tormod Bjørkkjær, førsteamanuensis i ernæring, Prioritert forskningssenter Lifecourse nutrition, UiA
  64. Wim Van Daele, førsteamanuensis, Prioritert forskningssenter Lifecourse Nutrition, UiA
  65. Erik Grasaas, seniorrådgiver, Prioritert forskningssenter Lifecourse Nutrition, UiA
  66. Frøydis Nordgård Vik, professor, ph.d., Prioritert forskningssenter Lifecourse Nutrition, UiA
  67. Dagrun Engeset, førsteamanuensis, Prioritert forskningssenter Lifecourse Nutrition, UiA
  68. Elisabet Rudjord Hillesund, Professor i ernæring, Prioritert forskningssenter Lifecourse Nutrition, UiA
  69. Ida Ulrikke Valand, Institutt for ernæring og folkehelse, UiA
  70. Camilla Fløysvik Seldal, master human ernæring
  71. Anna Oppedal Tokheim, styremedlem Norsk Selskap for Ernæring
  72. Mia Blakstad, stipendiat, medlem Norsk Selskap for Ernæring
  73. Margrethe Røed, stipendiat og universitetslektor, UiA
  74. Marianne Molin, førsteamanuensis i samfunnsernæring, OsloMet
  75. Patrick Foss Johansen, ph.d.-stipendiat, Seksjon for folkehelse, Høgskolen i Innlandet
  76. Amelia Haile, høgskolelektor, Fakultet for helse- og sosialvitenskap/folkehelse, Høgskolen i Innlandet
  77. Stine Pedersen Svarthe, daglig leder i Bare Bra Barnemat AS
  78. Laura Terragni, førsteamanuensis, OsloMet
  79. Elisabeth A. Øhman, stipendiat, Avdeling for ernæringsvitenskap, klinisk ernæringsfysiolog OUS
  80. Camilla Bjornes, master i folkehelse, UiA
  81. Hanne Andersen Dversnes, universitetslektor, Institutt for ernæring og folkehelse, UiA
  82. Sissel H. Helland, Institutt for ernæring og folkehelse, UiA
  83. Maria Fossli, klinisk ernæringsfysiolog, stipendiat, OUS
  84. Hanne Müller, førsteamanuensis, OsloMet    
  85. Kari H. Bugge, Fagdirektør og ernæringsfysiolog, Roede AS
  86. Håvard Gram, seniorrådgiver, Oslo
  87. Astri J. Meen, Ernæringsstudiet, UiT
  88. Marianne Klevmoen, UiO
  89. Øivind Kristensen, fagkonsulent
  90. Asta Bye, OsloMet
  91. Ingebjørg Gram, Oslo
  92. Anne Katrine Wahl, Oslo
  93. Stine Treider Arnesen

Signer underskriftskampanjen:

Jeg mener at det må legges bedre til rette for at flere kan leve sunt. Derfor sier jeg nei til billigere snus, alkohol og sukker.

Del underskriftskampanjen

Del på Facebook

Del på Twitter

Ønsker din organisasjon å signere eller har du spørsmål?

Kontakt Carina Alm i Kreftforeningen på carina.alm@kreftforeningen.no.

Alle underskrifter telles og brukes i arbeidet med å få myndighetene til å forstå at vi er mange som ønsker en hverdag der det er lettere å ta gode helsevalg. Vi viser kun til antallet signaturer, ikke til navn. Personopplysningene slettes etter at kampanjen avsluttes. Ta kontakt på post@kreftforeningen.no dersom du ønsker å slette din signatur.

Var dette nyttig?