Sepsis (blodforgiftning)

Sepsis er en alvorlig infeksjon der pasienter kan bli svært syke. Kreftpasienter er blant dem som er spesielt utsatt for å utvikle sepsis.

Sepsis kalles ofte blodforgiftning, men det er ikke egentlig en forgiftning. Det er en alvorlig infeksjon.

En infeksjon – som for eksempel lungebetennelse, halsbetennelse eller urinveisinfeksjon – oppstår når bakterier, virus eller sopp kommer på avveie, er «farligere» eller flere enn de normalt skal være. Dette bekjemper kroppen med sitt infeksjonsforsvar, og du får symptomer som feber, rødhet, hevelse, smerte og endret funksjon.

Sepsis kalles ofte blodforgiftning, men det er ikke egentlig en forgiftning. Det er en alvorlig infeksjon der pasienter blir svært syke. Sepsis oppstår som følge av at bakterier kommer over i blodbanen. Kroppens infeksjonsforsvar overreagerer, og en rekke av kroppens organer skades. Som følge av sepsis utvikler pasienter svikt i organer som lunger, nyre, hjerne, hjerte, beinmarg og lever.

Sepsis oppstår ofte hos pasienter med vanlige infeksjoner. Av og til oppstår sepsis etter at du har vært syk i flere dager, men ofte er utviklingen så rask at du egentlig ikke vet at du har fått en infeksjon. Du behøver ikke å ha andre symptomer enn at du føler seg veldig syk: «Så dårlig har jeg aldri følt meg før». Symptomene man skal være på vakt for når man har en infeksjon er:

 • pustebesvær
 • rask puls
 • klam eller svett hud
 • forvirring eller desorientering
 • skjelvinger, feber eller veldig kald
 • ekstrem smerte eller ubehag

Ta øyeblikkelig kontakt med lege hvis du har to eller flere symptomer på sepsis. Hvert minutt teller i behandlingen. Jo fortere du får behandling, jo bedre er utfallet.

Å få kreftbehandling, som for eksempel cellegift, gjør at immunforsvaret ditt ikke klarer å bekjempe infeksjon like godt som immunforsvaret ellers ville gjort.

Cellegift virker ved å drepe de hurtigst voksende cellene i kroppen, både de friske cellene og kreftcellene. Det betyr at samtidig med at cellegift dreper kreftceller så påvirker cellegift også de cellene som utgjør immunforsvaret (også kalt hvite blodlegemer).

Får du en infeksjon da, er faren for sepsis større enn ellers. Infeksjon/sepsis er ikke uvanlig i forbindelse med cellegiftbehandling. Dine hvite blodceller er på det laveste 10 til 14 dager etter at du har startet på en cellegiftkur.

En infeksjon eller sepsis kan oppstå når som helst. Men når kroppen har lavt antall hvite blodlegemer er det økt risiko for infeksjon og sepsis.

Det sjekkes ved å ta blodprøver.

Dette sjekkes ved å ta blodprøver. Det blir vanligvis tatt blodprøver mellom kurene, på det tidspunkt en forventer at antall hvite blodlegemer er på det laveste. Når det er, varierer litt etter hvilken kur du får.

Det viktigste du kan gjøre for å forebygge sepsis er å hindre at du blir utsatt for infeksjoner. Det er ikke lett, men følgende tiltak anbefales:

 • god håndhygiene
 • hold deg unna store folkemasser og mennesker som har en infeksjon
 • hold eventuelle sår rene
 • unngå smitte gjennom mat og matlaging
 • ta påkrevde vaksiner
 • god tannhygiene er viktig. Bruk myk tannbørste for å unngå å få sår
 • bruk hansker hvis du driver med hagearbeid

Husk å oppsøke helsehjelp og informer om din helsetilstand så snart du ser noen tegn til en infeksjon.

Var dette nyttig?