Et samlet Storting er enige om mer rettferdige regler for yrkesskader.

I Norge har alle rett på erstatning for skader og sykdom de har fått på jobb. Men systemet som er ment å gi trygghet, fører for mange til ekstra problemer.
– Problemet med dagens ordning er at den enkelte alene må dokumentere at det var jobben som gjorde dem syke. Vi mener det er urettferdig og helt urimelig, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.
Brannmannen som tok kampen til Høyesterett
Brannmann Henry Sørensen er ett av mange eksempler. Som røykdykker ble han utsatt for giftige stoffer. Da han fikk prostatakreft, startet en fem år lang kamp for å få sykdommen anerkjent som yrkesskade. Sammen med Fagforbundet og Brannmenn Mot Kreft støttet Kreftforeningen ham hele veien til Høyesterett.
Henry tapte. Høyesterett slo fast at han måtte bevise både at han hadde pustet inn giftig brannrøyk og at sykdommen ikke skyldtes andre årsaker.
– Kampen til Henry var ikke forgjeves. Vi lovet å ta over stafettpinnen og endre loven. I dag holder vi løftet når Stortinget endelig vedtar viktige endringer i yrkesskaderegelverket, forteller Ross.
Slik blir yrkesskaderegelverket mer rettferdig
Her er det Stortinget nå har blitt enige om:
- Stortinget ber regjeringen foreslå å tydeliggjøre presumsjonsregelen, slik at bevisbyrden snus i favør av den syke. Dersom andre forklaringer er mer sannsynlige enn eksponering i yrket, er det Nav eller forsikringsselskapet som får bevisbyrden.
- Stortinget ber regjeringen fremme forslag om endringer i arbeidsulykkebegrepet for å forhindre at ansatte i risikofylte yrker i realiteten har dårligere yrkesskadedekning enn ansatte i lite risikofylte yrker.
- Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å endre yrkesskaderegelverket slik at yrkesskadedekning skal gjelde under øvelser og trening pålagt av arbeidsgiver.
- Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å endre arbeidsulykkebegrepet slik at ansatte i risikable yrker ikke står uten dekning under øvelse som følge av krav om at selve hendelsen som forårsaker ulykken, er uventet, eller at hendelsen ikke kan ansees som usedvanlig for yrket. Forslaget bør ikke begrense seg til enkelte yrkesgrupper, men gjelde generelt for alle.
- Stortinget ber regjeringen oppdatere yrkessykdomslisten, slik at krefttypene der IARC har funnet en sammenheng mellom brannyrket og kreft (7 diagnoser), godkjennes som yrkessykdom for brannfolk og feiere.
- Stortinget ber regjeringen etablere et hurtigspor for å sikre at de syv kreftformene der IARC har funnet en sammenheng med brann- og feieryrket, godkjennes som yrkessykdom i tråd med IARCs klassifisering.
Kilde: Innst. 361 S (2024-2025) – stortinget.no
Lovendringen som snur bevisbyrden
Stortinget vedtar nå en ny presumpsjonsregel, som gjør at den syke nå vil slippe å bevise at det ikke er noen andre faktorer enn jobben som har gjort vedkommende syk.
I stedet blir det nå staten eller forsikringsselskapet som må bevise at sykdommen skyldes andre, mer sannsynlige årsaker.
I tvilstilfeller skal tvilen komme den syke til gode.
Lovendringen kommer etter initiativ fra SV, og har bred støtte fra både Høyre, FrP, Senterpartiet og Rødt.
Samtidig innføres det også nødvendige oppdateringer i yrkessykdomslisten. Listen skal i tillegg revideres jevnlig etter hvert som ny kunnskap blir tilgjengelig.
På telefon fra Bergen forteller den tidligere brannmannen Henry Sørensen at han nå endelig kan legge bort saken.
Det som skjer i dag, er helt fantastisk! Vi har kommet i mål! Jeg er glad for brannmenn nå vil bli bedre ivaretatt.

Fra rettferdighet til forebygging
Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen håper vedtaket ikke bare gir rettferdighet for de som rammes, men også fører til et tryggere arbeidsliv.
Når skader anerkjennes og kompenseres, gir det også et større insentiv til forebygging.
