Flere ønsker å slutte å røyke

Motivasjonen for å stumpe røyken har økt under koronapandemien, viser ny undersøkelse.

– Det er svært positivt at hele 17 prosent sier de har blitt mer motivert til å slutte å røyke som følge av koronapandemien. Egenmotivasjon er utrolig viktig om du skal lykkes, så nå må Norge benytte denne anledningen til å klare å stable på beina et godt røykesluttilbud, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Den nye undersøkelsen er gjort av Respons Analyse blant over 2000 nordmenn. Nærmere 1 av 5 svarer at de er mer motiverte til å slutte å røyke enn før koronapandemien. Nå er det er viktig at vi tar resultatene på alvor og sørger for et godt røykesluttilbud til alle som ønsker det, mener Stenstadvold Ross.

– Alle skal få tilbud om hjelp til å komme seg ut av denne vonde spiralen. Norge har vært gode på å hindre at unge begynner å røyke, men vi er altfor dårlige på å tilby hjelp til de som vil, men ikke klarer å slutte, sier generalsekretæren.

Hvordan gikk det da kreftpasienter ved seks sykehus i Norge fikk tilbud om å delta i et røykesluttprogram? Bli med på webinar!

LES OGSÅ: Røyk, snus og kreft

Hele kroppen får det bedre

Kroppen starter reparasjonsprosessen med en gang man slutter å røyke:

  • Etter 20 minutter har for eksempel blodtrykket og pulsen gått ned til et normalt nivå. Du har også fjernet en viktig årsak til å få rynker i ansiktet altfor tidlig.
  • Etter 8 timer er innholdet av karbonmonoksid i blodet redusert og nærmer seg normalt nivå, slik at alle cellene i kroppen får mer oksygen. Det merkes ved at du er mindre trøtt.
  • Etter 24 timer synker blant annet risikoen for hjerteinfarkt. Penger har du også spart.
  • Etter 72 timer øker lungekapasiteten.
  • Etter 4–6 måneder er flimmerhårene i luftrørene vanligvis friskmeldt. Flimmerhårene er viktige, for de arbeider for fullt med å rense opp i lungene. Derfor hoster du mindre og har mindre slimdannelse nå.

Og slik fortsetter det…

BESØK OGSÅ: Se hva som skjer i kroppen når du slutter å røyke

Var dette nyttig?