Maria Steinsvik Kronvald (43) ble utsatt for seksuelle overgrep som barn, og har ikke klart å ta livmorhalsprøve på over 13 år. Nå jubler hun over at HPV-hjemmetest er blitt tilgjengelig i hele Norge.
– Nå er jeg veldig glad på vegne av de mange som av ulike årsaker ikke klarer å ta livmorhalsprøver som anbefalt, sier hun.
– Jeg har snakket med mange kvinner som synes det er vanskelig å gå til gynekologisk undersøkelse hos legen. Jeg er spent på å se hvor mange som nå får tatt testen likevel, ettersom den kan tas hjemme.
– Det å selv kunne bestemme er for meg en viktig ting. HPV-hjemmetest gir råderett over egen kropp.
Traumer fra overgrep og legebesøk
70 prosent følger Livmorhalsprogrammet som anbefalt. 30 prosent gjør det ikke. 190.000 av dem har ikke sjekket seg på ti år eller mer.
Maria tilhører denne gruppen. For henne handler det om traumer, både fra overgrep i barndommen og fra legebesøk i voksen alder som ikke har hatt de trygge rammene hun hadde trengt:
– De tøffeste opplevelsene jeg har hatt med gynekologisk undersøkelse handler ikke om at overgrepstraumene mine ble trigget, men at legen ikke forsto hvor jeg var redd for at det kunne skje.
– Som lege kan du være så snill som bare det, men hvis ikke du klarer å ta inn over deg hvor vanskelig det er for meg, så risikerer du å gjøre traumene mine verre, forklarer hun.
Traumer av berøring
Maria forteller at hun på grunn av overgrepserfaringene har behov for å ha kontroll. Fornuften forstår at et legebesøk er en trygg situasjon, men idet hun legger seg på benken føles det som at hun mister kontroll over egen kropp.
Da regjeringen bevilget over 20 millioner kroner til HPV-hjemmetest under #sjekkdeg i 2021, ble Maria intervjuet av TV2. Den gang rangerte hun frykten for undersøkelsen som sterkere enn frykten for å få kreft.
– Kunne du tatt den nye HPV-hjemmetesten selv, for eksempel på do hos legen?
– Ja. Absolutt. For da har jeg kontrollen, og det utgjør hele forskjellen, konstaterer hun.
– Det er ikke selve prosedyren som er vanskelig, men berøringen. De færreste opplever at egen berøring utløser traumer, mange kan bruke tampong uten at det trigger overgrepsopplevelsen.
– Her ligger hele forskjellen i hjemmetesten: Det er dine egne hender, så kroppen eller hjernen trigges ikke av berøringen. Det tror jeg kan være helt avgjørende for deltakelsen i Livmorhalsprogrammet.
Høyere smitte hos de som sjekker seg sjelden
I TV2-intervjuet i 2021 fortalte leder av Livmorhalsprogrammet i Kreftregisteret, Ameli Tropé, om sine møter med kvinner som sliter med de samme psykiske barrierene som Maria.
Her påpekte hun at alle som har vært utsatt for overgrep som barn kan ha større risiko for HPV-smitte. Både fordi de kan ha blitt smittet av overgriper før de fikk vaksinen som 12-åringer, og fordi de ofte ikke blir undersøkt som voksne.
I løpet av det siste året er det sendt hjemmetest til alle landets fastlegekontor. Samtidig har kvinner mellom 25 og 69 år som ikke har tatt livmorhalsprøve på ti år eller mer, fått brev med oppfordring om å be fastlegen om en HPV-hjemmetest.
Foreløpige tall viser at hele 6 av 10 innsendte hjemmetester er fra kvinner som aldri tidligere har tatt livmorhalsprøve. I denne gruppen er det flere som tester positivt for HPV enn i befolkningen for øvrig (16,2% mot 9%).
– Det at hjemmetesten nå er tilgjengelig hos fastlegen, har også hatt en positiv effekt som vi ikke var forberedt på, forteller Ameli Tropé.
– Det viser seg nemlig at flere av dem som har gått til legen for å be om hjemmetest, har endt opp med å ta en vanlig livmorhalsprøve. Det er helt fantastisk.
– Hjemmetesten er trygg og god og avdekker HPV, men en vanlig gynekologisk undersøkelse med livmorhalsprøve kan også avdekke andre ting. Derfor anbefaler vi alle som kan, om å ta prøven hos legen.
– Jeg blir ekstra glad når jeg hører at kvinner som har gruet seg skikkelig, finner en god løsning på dette i samarbeid med legen sin.
Jeg pleier å si at det er et eget søsterskap som forbinder alle jenter og kvinner som har vært utsatt for overgrep. Og på vegne av mine medsøstre, må jeg si at jeg er både letta og glad over hjemmetesten.
Letta og glad
Maria er spent på hvor mange som vil benytte seg av det nye tilbudet. Hun gleder seg på vegne av alle som nå kan få deltatt i denne viktige screeningen uten å trigge traumer.
– Da nyheten om hjemmetest kom, ble jeg kontaktet av en bekjent som kjenner historien min. «Har du hørt? Det er en gledens dag!» sa han. Og det var det virkelig, mener Maria.
– Jeg pleier å si at det er et eget søsterskap som forbinder alle jenter og kvinner som har vært utsatt for overgrep. Og på vegne av mine medsøstre, må jeg si at jeg er både letta og glad over hjemmetesten.
– Vær en god venninne!
Samtidig er gruppen som ikke tar livmorhalsprøver for stor til at dette kun gjelder kvinner som har vært utsatt for overgrep. Noen har et vanskelig forhold til kropp. Andre kjenner legen sin for godt – eller for dårlig – til at de er komfortable med å ta en gynekologisk undersøkelse.
Noen har rett og slett bare glemt det, ikke prioritert det, eller tenkt at det ikke angår dem.
Maria mistenker at mange av de kvinnene som vet med seg selv at de ikke har sjekket seg på mange år, nå går rundt og er redde. Hun frykter at denne redselen kan være så lammende at noen ikke tør å finne ut om den har vært berettiget. At selvbebreidelsen kan bli stor.
– Til dem det gjelder, vil jeg gjerne komme med en oppfordring: Gi deg selv muligheten til å leve et friskt liv lenger!
– Det beste som kan skje om du tar denne testen, er at du får avkreftet bekymringene dine. Det nest beste, er at du oppdager celleforandringer tidlig nok til at det ikke skal så mye til før du er frisk, sier Maria.
– Og til de som leser dette som kanskje ikke er redde, har jeg en oppfordring til: Vær den gode venninnen som tar ansvar og hjelper andre til å få sjekket seg. Om det betyr at du bare tar opp temaet #sjekkdeg, forteller noen om hjemmetesten, eller tilbyr deg å være med til legen.
– Noen av de som i utgangspunktet er redde, kan kanskje klare å gjennomføre undersøkelsen hos legen om de opplever situasjonen som støttende, heller enn skummel?