Ernæringsfysiolog Johanna Anderssons beste koronatips.
– Å beholde gode matvaner er vanskeligere når vi lever i isolasjon eller holder oss hjemme, fordi vi kommer ut av de faste rutinene våre. I tillegg har vi ofte større tilgang på mat hjemme – også kakene og snacksen som vi ikke hadde tenkt å spise på en hverdag, sier Joanna Andersson, klinisk ernæringsfysiolog ved Vardesenteret på Oslo universitetssykehus.
Hennes fremste tips for å opprettholde gode matvaner når du må oppholde deg mye hjemme, er å spise faste måltider.
– Det er lettere å ta gode valg dersom du spiser etter faste rutiner: Frokost, lunsj, middag og kveldsmat til omtrent samme tid hver dag. Det er viktig å kunne hygge seg med mat som er litt mindre sunn, men samtidig passe på at det ikke sklir inn i hverdagskosten. Det kan være lurt å unngå innkjøp av usunn mat i store mengder og at du legger disse varene lengst bak i skapet eller et sted hvor de er mindre tilgjengelige.
Enkle løsninger
Hvis du mangler energi og har lite motivasjon i matveien, finnes det heldigvis måter å gjøre det lettere å ta sunne valg.
– Du kan velge enkle løsninger som frosne grønnsaker, fisk eller kjøtt i porsjonsbiter, ferdig oppkuttet salat eller ferdigmat i kjøle- eller frysedisken. Et godt tips er å lage ovnsretter hvor du putter alt i én form. Det tar mindre tid og gir lite oppvask. De dagene du har litt mer energi kan du lage store porsjoner og fryse inn til de dagene du er mindre opplagt, sier hun.
Joannas tips
- Lag ukeplan for middagsretter
- Handle 1-2 ganger i uken eller få levert mat hjem på døren
- På gode dager: Lag ekstra mat og frys ned
- På mindre gode dager: Velg enkle ferdigløsninger.
- Prøv å velge sunne ferdigprodukter
Kilde: Ernæringsfysiolog Joanna Andersson
Næringsrike valg
For kreftpasienter kan både sykdommen, behandling og bekymringer påvirke matlysten og evnen til å spise. Derfor kan mange, uavhengig av koronatilværelsen, slite med å opprettholde gode matvaner og dekke kroppens behov for næring.
– Det å få diagnose i seg selv kan gi utslag i stress og manglende matlyst. De fleste pasienter er klare over at behandling kan påvirke matinntak negativt, men noen blir overrasket over at de får redusert matlyst eller går ufrivillig ned i vekt allerede før behandlingen starter, sier Andersson.
– Hvis du har nedsatt matlyst og ikke klarer å spise som du pleier eller ønsker, er det viktig å huske at det er situasjonen du befinner deg i som avgjør hva som er bra å spise. Det kan hende at du ikke klarer å spise som vanlig og derfor må prøve å få i deg mye næring når du første spiser. Altså at du velger det vi kaller energi- og næringstett mat.
Dårlig matlyst?
- Spis måltider til faste tider.
- Skap hyggelig atmosfære rundt måltidet. Dekk bordet med lys, blomster og servietter.
- Lag mat som ser innbydende ut. Pynt maten med krydderurter og fargerike grønnsaker.
- Server maten i små porsjoner.
- Velg energi- og næringstett kost.
- Innta små, men hyppige måltider, gjerne 4-6 måltider per dag.
- Unngå mat med sterk lukt. Luft ut før du spiser eller velg kald mat.
- Velg mat som er enkel å spise. Velg for eksempel mykt eller bløtt pålegg eller bytt ut brød med grøt eller frokostblanding.
Kilde: Ernæringsfysiolog Joanna Andersson
Trenger du hjelp med mat og kosthold?
Ta kontakt med klinisk ernæringsfysiolog på ditt lokale Vardesenter.