Så enkelt kan du lage din egen solhatt

Solhatt er sommerens viktigste tilbehør, og med enkle steg kan du lage din helt egen variant.

Kvinne viser frem en lilla solhatt.
Vær solsmart i sommer, og bruk solhatt. Kanskje du ønsker å lage din egen, sånn som denne designet av SØMROM. Foto: Jorunn Valle Nilsen.

Sol er bra for helsa i små mengder, men rundt 9 av 10 tilfeller av hudkreft i Norge har sammenheng med for mye intens sol og solarium. Følger du solrådene, har du betydelig lavere risiko for føflekkreft og annen hudkreft. Vær #solsmart.

Ett av rådene er å bruke klær, noe på hodet og solbriller som solbeskyttelse. En hatt med bred brem beskytter både ansikt, ører og nakke.

Tre kvinner sitter i en gressbakke med solhatter på.
Solhatten kan lages i ulike varianter og størrelser. Foto: Jorunn Valle Nilsen.

Oppskrift på solhatten

Nå kan du sy din helt egen solhatt, designet av SØMROM for Kreftforeningen. Den gir både god beskyttelse i sola og er superenkel å lage.

Tidligere vinner av Symesterskapet på NRK Tanja Andreeva står bak sykonseptet SØMROM, og ifølge henne er denne solhatten så enkel å lage at til og med de grønneste av nybegynnere kan få det til. Og med denne varianten får du 2 for 1, da den er tosidig og kan vrenges.

Du trenger:

Symaskin, strykejern, knappenåler, linjal, to stoffstykker, tråd i riktig farge, noe å tegne på stoffet med og saks.

Last ned mønsteret her (pdf)

I videoen under kan du se instruksjoner steg-for-steg.

1. Det første du må gjøre er å skrive ut mønsteret i riktig størrelse, og klippe det ut.

2. Mønsteret består av to biter: En tolvkant som er oppdelt med solstråler og et lite kakestykke. Du bruker begge når du syr hatten.

Solhattens mønster.
Foto: Seán Mac an Bhaird / SØMROM

3. Legg tolvkanten midt på vrangsiden av stoffet, og forleng alle solstrålene et godt stykke ut over mønsteret ved hjelp av en linjal og noe du kan tegne på stoffet med.

Mønster lagt over stoffet. En person streker opp med en linjal.
Foto: Seán Mac an Bhaird / SØMROM

4. Så skal du bruke kakestykket. Her er det tydelig markert hvilke sider du skal legge mot solstrålene, og hvilken side du skal markere langs. Du legger kakestykket med spissen helt inntil tolvkanten, og tegner en stipla linje langs den siden det står du skal markere langs. Tegn også streker på tvers, for å vise hvor spissen og de to linjene slutter.

Mønster lagt over stoffet. En person streker opp med en linjal.
Foto: Seán Mac an Bhaird / SØMROM

5. Så skal du bruke linjene som du har markert til å sy sammen kakestykkene. Da bretter du stoffet i to langs en av solstrålene slik at den havner i brettekanten (se bilde), også syr du langs den stipla linja. Sett gjerne knappenåler for å holde stoffet brettet på plass mens du syr. Fest i starten der du har markert endepunktet, sy helt ut i spissen, og fest sømmen også her.

Solhatten sys med symaskin.
Foto: Seán Mac an Bhaird / SØMROM

6. Gjenta på alle de 12 solstrålene.

7. Nå skal vi presse på plass bremmen. Det kan være lurt å fylle ut toppen av hatten før neste steg, med for eksempel et sammenrullet håndkle eller t-skjorte.

8. Legg hatten flatt på strykebrettet, og bruk strykejernet til å presse foldene du nå har sydd inn i stoffet helt flatt. Legg alle kakestykkene til samme side, og bruk mye damp mens du presser. Når du er fornøyd kan det være lurt å sette et par knappenåler ned i foldene, for å holde dem på plass sånn som du har strøket dem ned.

Brettekantene til solhatten strykes.
Foto: Seán Mac an Bhaird / SØMROM

9. Nå skal foldene sys ned: Først syr vi innerste sirkel, og kobler sammen alle endemarkeringer du tegnet inn i bunnen av kakestykkene. Sy videre rundt og rundt, til du har kommet til den ferdige bredden på bremmen.

Brennekantene til solhatten sys.
Foto: Seán Mac an Bhaird / SØMROM

10. Gjenta stegene fra 1-9 med det andre stoffstykket.

11. De to lagene skal så settes sammen til den ferdige hatten. Pass på at vrangsiden ligger inn mot hverandre, sånn at du gjemmer bort kakestykkene på begge lag, og får rettsiden av stoffet ut så hatten blir tosidig.

12. Så tar du en ny runde med søm rundt på bremmen for å sy lagene sammen, og gjøre bremmen litt mer stiv.

13. Nå gjenstår det bare å formklippe bremmen slik du vil ha den, og avslutte klippekanten. Marker bredden og formen på bremmen først, og klipp den så ut. Så må du avslutte klippekanten, så den ikke rakner. Den enkleste måten å gjøre det på er å sy en tett sikk-sakk-søm helt ytterst langs kanten. Men her kan du også være kreativ og finne din egen vri med kantebånd, pyntebånd, eller andre finurligheter!

Formen til solhatten klippes til.
Foto: Seán Mac an Bhaird / SØMROM
Klippekanten sys til med sikk-sakk-søm.
Foto: Seán Mac an Bhaird / SØMROM

14. Voilá! Du har sydd din helt egen solhatt.