Sart vinterhud i Syden har høy risiko for å bli solbrent, men også her hjemme i Norge bør du beskytte deg mot sola i påsken.
Over dobbelt så mange nordmenn har bestilt utenlandsreiser denne påsken sammenlignet med i fjor.
– Sjokksoling i Syden etter en lang vinter i Norge kan virke fristende, men er veldig skadelig. Huden glemmer ikke, og jo flere ganger man blir solbrent, jo større blir risikoen for å utvikle hudkreft, sier Ingrid Stenstadvold Ross.
Generalsekretæren oppfordrer nordmenn i sydlige strøk til å ta gode pauser i skyggen, beskytte huden med klær og smøre rikelig med solkrem med minst faktor 30 gjennom hele dagen.
Det hjelper ikke å «forberede» huden med å ta solarium først.
– Det er en myte at man bør ta solarium før sydenturen. Den raske brunfargen man får, bidrar ikke til herding, men heller til at den totalen UV-strålingen øker, sier hun.
Snø og sjø gir økt UV-stråling
Årets påske kommer tidlig, men mye snø flere steder i Norge gjør at du likevel kan bli solbrent hvis du er ute. Det samme gjelder hvis du tilbringer påsken ved sjøen.
Snø, sand og vann kan øke solstrålingen med opptil 50 prosent.
Ross understreker at det er viktig å beskytte huden selv når det ikke er sol fra skyfri himmel.
– UV-strålene kan være sterke selv om det er kaldt og du ikke kjenner at huden blir varm av sola. Selv på en overskyet dag kan opp mot 40 prosent av solstrålene nå gjennom skyene. Hvis du er lenge ute uten solbeskyttelse, kan du derfor likevel oppleve å bli solbrent.
Sjekk UV-varselet
– UV-varselet viser i hvilken grad du bør beskytte deg mot sola akkurat der du der, sier Ross.
UV-indeksen (UVI) er et internasjonalt mål på styrken til UV-strålingen, som består av en skala fra 1 til 11 +. Jo høyere UV, jo høyere er risikoen for å bli solbrent. Dagens UV-varsel ligger på yr.no eller uv.nilu.no.
– Og husk at det er mer vanlig å bli solbrent når man gjør andre ting utendørs enn å sole seg. Bruk derfor solbeskyttelse hvis du skal gi sykkelen en vårpuss, gå en tur eller gjøre andre aktiviteter ute i påsken.