– Viktig å holde på hverdagsrutinene

Psykologens tips til deg som er i isolasjon, karantene eller holder deg mest hjemme.

Dette innlegget er mer enn 3 år gammelt
Psykologspesialist Tommy Monsen Sotkajærvi har flere gode tips. Foto: Geir Syversen

– Når du er i karantene eller isolasjon kan du oppleve at friheten din innskrenkes. For de fleste vil det være en belastning, sier Tommy Monsen Sotkajærvi, psykologspesialist ved Institutt for psykologisk rådgivning (IPR).

Vi mennesker er sosiale dyr. Dersom vi ufrivillig får innskrenket vårt sosiale liv har det en tendens til å gjøre oss nedfor og trist.

Tommy Monsen Sotkajærvi, psykologspesialist

– Når mennesker blir isolert er det ikke uvanlig å oppleve depressive plager, angst, søvnproblemer eller irritasjon og sinne. Det er normale reaksjoner på en unormal situasjon, forteller psykologen.

For kreftpasienter kan sykdommen og frykten for å bli smittet av koronaviruset komme som tilleggsbelastninger.

– Å ha kreft er ofte en stor belastning for den som er syk, og gir i utgangspunktet forhøyet risiko for de samme psykiske plagene som nevnt over. Mange kan bekymre seg for eget sykdomsforløp samtidig som de får begrenset tilgang på sitt sosiale nettverk, mister de gode rutinene i hverdagen og får færre muligheter til å være ute blant folk. Dette er viktige mestringsstrategier som forsvinner.

Viktige ritualer

Et av Sotjakjærvis fremste tips er å prøve å holde på hverdagsrutinene.

– Stå opp til samme tid hver dag, spis frokost til samme tid og hold på ritualene som markerer de forskjellige tidene på dagen. Marker når jobbdagen starter og slutter. Hold hjemmet ryddig, selv om du ikke venter besøk. Dette er oppgaver som kan virke kjedelige og kanskje meningsløse, men det er små ritualer av normalitet som er viktige for å opprettholde psykisk og fysisk dagsrytme, og for å bevare hjemmet som et fristed for ro og trygghet.

Tips til å håndtere isolasjon

  1. Oppretthold rutiner og ritualer.
  2. Kom deg ut av hjemmet og i aktivitet så langt det lar seg gjøre.
  3. Hold (eller gjenopprett) kontakt med folk som er viktige for deg.
  4. Se etter hva du er takknemlig for, og sett ord på det.
  5. Gi deg selv lov til å synes at ting er kjipt og skummelt i denne tiden.
  6. Oppsøk hjelp om det blir for vanskelig.

Kilde: Psykologspesialist Tommy Monsen Sotkajærvi, IPR.

Selv når du er i karantene er det viktig å komme seg ut av huset på en smittevennlig måte, sier Sotjakjærvi, for eksempel i skogen, på balkongen eller i hagen.

– I tillegg er det lurt å snakke med andre selv om du er «fanget hjemme», spesielt om du havner i isolasjon. Forhåpentligvis har du noen du kan dele både sorger, bekymringer, gleder og trivialiteter med, om så gjennom videosamtale. Ikke la det å snakke med andre være noe som krever en spesiell foranledning, da heves terskelen for å ta kontakt.

Sliter du med søvnproblemer?

Stress og endring i hverdagsrutiner kan for noen føre til søvnproblemer.

– Søvnproblemer løser seg gjerne hvis du gjenoppretter psykisk og fysisk rytme i hverdagen, kombinert med at du føler deg trygg i rommet du skal sove i. Det betyr at det er en veldig dårlig idé å forsøke å «sove inn» tapt søvn, fordi det bidrar til urytme, sier Psykolog Tommy Monsen Sotkajærvi.

En vanskelig tid

Prøv å legg merke til ting som du setter pris på i hverdagen, er et annet tips.

– Skriv det ned eller del det med andre. Å være takknemlig kan praktiseres som en øvelse, og kan gjøre at vi får det bedre med oss selv, sier psykologen.

Samtidig kan du gi deg selv lov til å kjenne på at dette er en vanskelig tid. Dersom du har bekymringer, er trist, sint eller kjeder deg, så er dette helt naturlige reaksjoner i en vanskelig situasjon.

Tommy Monsen Sotkajærvi, psykologspesialist

– Å ta ting inn over seg og gi seg selv lov til å føle eller tenke det hjernen er opptatt av – aksepten for det som er – er en bedre strategi enn å prøve å skyve bort det du føler eller tenker på. Kjenner du at ting er for vanskelig å håndtere, eller ikke har noen du kan snakke med, finnes det heldigvis flere hjelpelinjer og tjenester man kan oppsøke for hjelp.

Rådgiver Terje med headset sitter foran en pc

Snakk med oss om kreft

Vi er her for å hjelpe deg med alle spørsmål om kreft, uansett hvilken situasjon du er i.

Du kan også ringe Mental helses døgnåpne hjelpetelefon: 116 123

en collage av bilder med en mann, kvinne, trening og mat

Tips og råd til deg som må holde deg hjemme

Under koronapandemien må mange kreftpasienter isolere seg, være i karantene eller oppholde seg mest hjemme. Hvordan kan du ha det best mulig i en hverdag med begrenset frihet?

Var dette nyttig?