Gastroskopi

Undersøkelsen gjøres for å se etter sykdomsforandringer i slimhinnen i spiserør, magesekk og tolvfingertarm. Det kan være sår, betennelsesforandringer eller godartede/ondartede svulster.

Forberedelser til undersøkelsen

Du må møte fastende til undersøkelsen, det vil si ikke spise, drikke eller røyke fra kl. 24.00 kvelden før, eller senest 6 timer før. Hvis du bruker blodfortynnende medisiner må du følge anvisningen i innkallingsbrevet, eventuelt ta kontakt med fastlegen. Ved bruk av insulin må du ta kontakt med fastlege for å justere dosen.

Slik foregår undersøkelsen

Ved gastroskopi føres en bøyelig slange gjennom munnen, nedover spiserøret og videre ned i magesekken og tolvfingertarmen. Slangen er omtrent like tykk som en finger. Det blåses inn luft for å utvide området, noe som gjør det lettere å se.

Rett før undersøkelsen sprayes det lokalbedøvelse i svelget. Denne virker i omtrent en halv time. Det hender også at det blir gitt en sprøyte med et beroligende middel.

Brekningstendens, trykkfornemmelse og oppblåsthet er vanlige ubehag.

Undersøkelsen tar vanligvis mellom 10 og 30 minutter.

Etter undersøkelsen

Det forekommer nesten aldri skader på spiserøret, magesekken eller tolvfingertarmen av selve skopet. Hvis det blir tatt vevsprøver eller fjernet polypper, kan det imidlertid en sjelden gang oppstå blødninger. Av den grunn skal man derfor ikke spise eller reise hjem før etter 2 timer. I noen tilfeller kan det være nødvendig å bli en natt på sykehuset til observasjon.

Kvinne med headset.

Snakk med oss

Vi er her for å hjelpe deg med alle spørsmål om kreft. Rådgivningstjenesten er gratis, og du kan være anonym.

Var dette nyttig?