Røntgen av lungene (røntgen thorax)

Røntgen thorax viser bilder av lunger, lungesekk, hjerte og hovedpulsåren (aorta), området under der brystbeinet ligger (mediastinum) og de benede delene av brystkassen.

Røntgen av lungene gjøres ved utredning av mulig sykdom i lunger, beinvev og mediastinum (området under brystbeinet), for å kartlegge eventuell sykdomsutbredelse, kontrollere lungenes tilstand før operasjon eller for å vurdere effekten av behandling.

Undersøkelsen gjør det mulig å følge utviklingen av en lungesykdom over tid, vise eventuelle lymfeknuter i brystskilleveggen og kan også gi verdifull informasjon om hjertesvikt eller andre hjertesykdommer.

Slik foregår undersøkelsen

Undersøkelsen tar totalt kun noen minutter. Du bør være avkledd oventil, og halskjeder må være tatt av.

Rutinemessig består undersøkelsen av to bilder: frontbilde og sidebilde. Bildene tas fortrinnsvis stående. Bilder der pasienten ligger kan være av dårligere kvalitet og vanskeligere å tolke. Du blir bedt om å stå stille, puste dypt inn og holde pusten i sekundene mens bildet blir tatt.

Bilde av ansatt på linjen for kreft

Snakk med oss

Vi er her for å hjelpe deg med alle spørsmål om kreft, uansett hvilken situasjon du er i. Tjenesten er gratis, og du kan være anonym. Vi snakker norsk og engelsk.

Var dette nyttig?