Det er bestemt at det skal opprettes en egen kompensasjonsordning for oljepionerene, men det er ikke bestemt hva ordningen skal inneholde eller når den åpnes. Vi oppdaterer siden fortløpende når vi vet mer om hvordan du kan gå frem for å søke om erstatning. I mellomtiden er det en del du kan forberede frem til ordningen kommer på plass.
Dette kan oljepionerer gjøre allerede nå:
I påvente av at kompensasjonsordningen kommer på plass, anbefaler vi følgende dersom du tror du har en arbeidsrelatert sykdom:
- Se over hva du har av dokumenter, og få tak i dokumentasjon på at du har arbeidet som oljepioner.
- Hvis du er usikker på om din sykdom kan være arbeidsrelatert, anbefaler vi deg å snakke med fastlege eller behandlende lege. Legen kan hjelpe deg å vurdere om det er sannsynlig at jobben er årsak til sykdommen, og kan også henvise til arbeidsmedisinsk utredning.
- Søk NAV for å prøve å få sykdommen godkjent som yrkessykdom. En godkjent søknad hos NAV kan gi hurtigere saksbehandling i den nye kompensasjonsordningen, siden du allerede har dokumentert at sykdommen skyldes jobben.
- Hvis du får et avslag fra NAV, ikke har søkt NAV eller har en klage til behandling, kan du likevel ha mulighet til å få erstatning gjennom den særskilte kompensasjonsordningen for oljepionerene.
- Vurder eventuelt også å søke forsikringsselskapet til arbeidsgiver om yrkesskadeerstatning.
Hvem vil få erstatning?
Hvem som får kompensasjon vil trolig avgrenses ut fra tidsperiode man jobbet på plattform, type yrkesgruppe, og sammenheng mellom jobben og helsekonsekvensene som har oppstått. Dersom du søker, må du trolig oppfylle tre kriterier:
- Har jobbet i petroleumsvirksomhet offshore i tidsperioden som defineres som pionertid for ordningen. Det kan potensielt også stilles krav om varighet på arbeid offshore.
- Har jobbet innen de aktivitetsområder/grupper som er definert som målgruppe for ordningen.
- Har varig helseskade som har sannsynlig eller mulig sammenheng med særskilt eksponering offshore i pionertiden.
Det er utformet et forslag med seks ulike modeller for hvordan en ordning kan se ut. Det er ikke besluttet hvilken av disse som blir gjeldende.
Det er ennå ikke besluttet hvilket beløp oljepionerene vil kunne få gjennom ordningen.
Hvilke bevis må jeg ha for å dokumentere at jeg er en oljepioner?
For å få erstatning gjennom en kompensasjonsordning for oljepionerene trenger du dokumentasjon som viser at du er oljepioner. Vi anbefaler at du ser over hvilken dokumentasjon du har, eller kan innhente fra blant annet arbeidsgiver/NAV, helsetjenester eller andre kilder, som viser:
- når du jobbet (start og slutt) offshore (for eksempel kontrakter, attester, skattemelding (het tidligere selvangivelse), lønnsslipper og lisenser).
- hva slags arbeidsforhold og hvilke stoffer du kan ha blitt utsatt for (f.eks. benzen, asbest).
- hvilke oppgaver du utførte offshore (som stillingstype, om du jobbet med produksjon, vedlikehold, forpleining eller lignende).
- hvilke helsekonsekvenser du mener å ha fått på grunn av jobben, og om dette er utredet som arbeidsrelatert (eksempelvis symptomer, diagnoser, eventuelle vedtak om uførhet og lignende).
Det er ikke endelig besluttet hvilke dokumentasjonskrav som vil stilles for å få kompensasjon. Du kan trenge annen dokumentasjon enn det som nevnes her, og det kan også bli behov for en forenklet arbeidsmedisinsk undersøkelse. Denne vil ta utgangspunkt i kunnskap om sammenheng mellom eksponering for farlige stoffer i yrket og varig helseskade, som er tilgjengelig på nåværende tidspunkt. For søkere uten relevant diagnose ved søknadstidspunktet, kan det bli behov for mer omfattende utredninger.
Oljepionerenes situasjon er unik, og skiller seg fra de fleste andre yrkesgrupper. De arbeidet under svært kritikkverdige forhold, bodde og jobbet på plattformen over lang tid, og på en tid hvor det var hverken arbeidsmiljølov, krav om yrkesskadeforsikring eller sikkerhetsforskrifter. Det er godt dokumentert at flere ulike kreftfremkallende stoffer var, og er, til stede på oljeplattformer. Det kommer stadig ny forskning som viser økt risiko for å utvikle kreft og andre sykdommer som følge av eksponeringen oljearbeidere har vært, og blir, utsatt for.
Mange skadde oljearbeidere får ikke erstatning for yrkessykdommen sin gjennom NAV på grunn av manglende ordninger ved oljebransjens oppstart og strenge frister for når man må melde inn krav om erstatning (foreldelsesfrister).
Tidligere var det ikke krav om obligatoriske yrkesskadeforsikringer (kom i 1990), og arbeidsgiver måtte saksøkes for grov uaktsomhet eller forsettlig skade Dette fører i dag til at flere syke ikke får full erstatning. Noen får erstatning av NAV, men ikke fra arbeidsgivers forsikringsselskap.
Det er begrensede muligheter for å fremme nye krav under de gjeldende ordningene, og terskelen for å nå frem er høy. Oljepionerkommisjonen konkluderte med at dette ikke er en riktig måte å følge opp oljepionerene på.
Forskning på yrkesrelatert kreft er utfordrende da det kan ta 10-50 år fra du utsettes for farlige stoffer til symptomer oppstår. Dette gjør det vanskelig å dokumentere sammenhengen mellom sykdom og yrke. Selv om det stadig kommer ny forskning, vet vi fortsatt for lite om en del eksponeringer og de negative helseeffektene, spesielt når det gjelder kombinasjonen av farlige stoffer. Oljepionerene blir særlig hardt rammet av dette.
Fakta om kompensasjonsordningen og den politiske prosessen i saken
- Stortinget vedtok i 2021 å opprette en egen kommisjon som skulle se på og vurdere en egen erstatning til oljepionerene.
- I desember 2022 leverte denne oljepionerkommisjonen sin anbefaling (NOU 2022-19) hvor de konkluderte med at oljepionerene burde få en egen erstatning. Kreftforeningen og andre aktører har siden arbeidet for å få regjering og Storting til å følge dette rådet og lage en erstatningsordning.
- Oljepionerkommisjonens anbefalinger tok utgangspunkt i dokumentasjon om særskilt eksponering offshore i pionertiden knyttet til arbeid med boring og produksjonsprosesser, hvor arbeidstakere kan ha blitt utsatt for kjemikalier i form av hydrokarboner, benzen og boreslam. Slike eksponeringsforhold er ikke funnet for tilsvarende yrkesgrupper i landbasert virksomhet.
- Kommisjonen fant grunnlag for å si at det er sammenheng mellom eksponering for boreslam, benzen og hydrokarboner og kreftsykdommer og løsemiddelskader på sentralnervesystemet.
- Kommisjonen definerte tidsperiode for pionertiden med utgangspunkt i 1) perioden som kan defineres som nyskapende og banebrytende, 2) når arbeidsmiljølovverket kom på plass, 3) utviklingen av systematisk internkontroll, HMS-arbeid og tilsynsvirksomhet, samt 4) rapporteringsplikt og kartlegging av eksponering og yrkessykdom. I tillegg ble det sett til avgrensning i saken til nordsjødykkerne (1966-1990).
- 17. desember 2024 vedtok Stortinget at oljepionerene skal få en egen erstatningsordning. Dette var en historisk milepæl. Stortinget bestemte at arbeids- og inkluderingsdepartementet skulle utforme innholdet i tråd med oljepionerkommisjonens anbefalinger.
- Det er altså ikke endelig vedtatt hva som blir innholdet i ordningen, hvem som skal få og hvor mye. Kreftforeningen jobber med å få dette avklart så raskt som mulig.
Dine rettigheter
Som pasient har du flere rettigheter når det gjelder hvor lenge du skal vente for å få behandling og hvem som skal behandle deg.
Om yrker og kreft
I enkelte yrker og arbeidssituasjoner kan du være mer eksponert for kreftfremkallende stoffer som kan gi høyere risiko for yrkesrelatert kreft.