Hvordan påvirker kreftbehandlingen seksuallivet?

De ulike behandlingsformene kan påvirke seksuallivet på ulike måter.

Hvordan seksuallivet påvirkes vil variere med tanke på hvilken kreftform du har og den behandlingen du får. Det er stor fysisk forskjell på å få behandlet en mindre svulst i huden til omfattende inngrep der deler av kjønnsorganer fjernes.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling av kreft går ut på å fjerne så mye av svulstvevet som mulig, helst alt. En rekke kreftoperasjoner kan gripe direkte inn i nervevevet som er viktig for seksualfunksjonen. Operasjoner i bekkenområdet kan føre til urinlekkasje, avføringslekkasje og ereksjonsproblem som gjør det vanskeligere å ha et seksualliv.

Dersom operasjonen har ført til skade på nervene som igjen har ført til nedsatt følsomhet eller ingen følsomhet i kjønnsorganene, finnes det en rekke råd, men først av alt: Ta problemstillingen opp med lege! Det er ikke alltid problemet vil vedvare.

Ved prostatakreft kan kirurgiske inngrep ødelegge urinblærens lukkemekanisme slik at den ikke kan motstå trykket ved en sædutløsning. Dette gjør at sæden presses opp i blæren slik at du får en «tørr» orgasme. Du kan fremdeles gjennomføre et samleie, men du kan ikke få barn uten medisinsk hjelp. Hvis hele prostata må fjernes, kan dette skade nervebanene slik at du får problemer med ereksjon. Kirurgisk behandling av tarmkreft kan gi samme type nerveskade.

Nerver har også en evne til å danne seg nye baner og «reparere» seg selv.

Ikke gi opp, men finn frem til det som føles godt. Husk at et godt seksualliv ikke kan telles. Det handler ikke om antall samleier, men om nærhet og tilfredshet. Mange kreftoperasjoner griper inn i kropps- og selvbilde, da er det viktig å huske nettopp dette.

Noen opplever smerter ved samleie etter operative inngrep i underlivet. Prøv å finne frem til seksuelle stillinger som føles behagelige. Kanskje kan jakten på en bedre stilling deles med partneren, og bli en del av den seksuelle leken?

Lekkasjer fra endetarmen kan synes vanskelig å kombinere med sex. Her kan du være litt i forkant, prøv å planlegge når du vil ha sex i forhold til når du må minst på toalettet. Det finnes også en analpropp som gjør det mulig å ha sex uten lekkasje. Ved urinlekkasje kan bekkenbunnstrening være nyttig. Et annet råd er å tømme blæren rett før sex, så slipper du litt av bekymringen.

Cellegiftbehandling

Cellegift kan føre til redusert funksjon i eggstokkene og testiklene, med påfølgende reduksjon i kjønnshormonproduksjonen. Dette er imidlertid avhengig av både type og mengde cellegift, samt alder.

Hos kvinner kan det føre til at menstruasjonen uteblir for en periode. En kan også komme i tidlig overgangsalder og slimhinnene i skjeden kan bli tørre og tynne.

Hos menn kan cellegift, avhengig av type og mengde, føre til redusert funksjon i testiklene med påfølgende endringer i sædproduksjon og kjønnshormonproduksjon. Dette kan igjen føre til nedsatt lyst og ereksjonsvansker (erektil dysfunksjon).

Cellegift utskilles gjennom kroppsvæsker. Det kan være rester av cellegift i kroppen din i cirka tre døgn etter avsluttet behandling. Samleie etter cellegiftbehandling utgjør likevel liten risiko for partner, da mengden av medikamenter som går over i sæd og slimhinnene i skjeden er små. Dersom dere ønsker å være på den sikre siden anbefales det å bruke kondom de første 3–4 dagene etter avsluttet behandling.

Da cellegift kan gi fosterskader, særlig de første ukene av svangerskapet, er det spesielt viktig å bruke kondom ved samleie. Er du gravid og din partner nylig har avsluttet cellegiftbehandling, snakk med kreftlege om hvilke forholdsregler dere bør ta.

Cellegift reduserer immunforsvaret, slik at kroppen er mer utsatt for infeksjoner enn ellers. For å unngå infeksjon i underlivet kan dere bruke kondom eller femidom (kvinnekondom).

Hormoner og hormonbehandling

Mange typer kreftbehandling kan virke direkte eller indirekte inn på hormonproduksjonen, som igjen kan virke inn på seksuell evne og lyst. Kjønnshormoner produseres hovedsakelig i eggstokkene hos kvinner og i testiklene hos menn.

Overgangsplager, blødninger, nedsatt lyst, depresjon og ereksjonsvansker kan alle være mulige resultater av behandlingen og gi problemer med seksualiteten. Det kan være vanskelig at kroppen ikke lystrer selv om lysten på sex er til stede.

Problemer knyttet til selve hormonbehandlingen varer så lenge injeksjonene tas, og en stund etter siste injeksjon. Å være åpen med partneren om problemene, vil gjøre det lettere å finne andre sider ved seksuallivet som er godt og givende i disse periodene. Ved vedvarende problemer er det alltid greit å kunne ta det opp med en lege eller sexolog.

Kreft og seksualitet

Kreft, kreftbehandling og senskader kan påvirke seksualiteten. Spørsmål rundt kreft og seksualitet vil før eller siden melde seg hos de fleste som får diagnosen. Her får du informasjon og råd.

Var dette nyttig?