Tips til deg som har en venn, slektning eller kollega med kreft

Når en du kjenner har fått kreft kan du oppleve å befinne deg i ukjent og utrygt landskap. For noen kan det være vanskelig å vite hva man skal si eller oppføre seg ovenfor den som har fått kreft.

Å bli sett og forstått er viktig for alle – uansett om man er frisk eller syk. Det å vise interesse og imøtekommenhet overfor en du kjenner som har kreft, og forståelse for at han/hun befinner seg i en ny og vanskelig situasjon, kan bety veldig mye. 

Den som får kreft kan vise følelser og reaksjoner som kan være nye og utfordrende for deg. Du kan selv føle sjokk, bekymring og usikkerhet og ikke helt vite hva du skal si eller hvordan du skal håndtere den nye situasjonen. Det kan være godt å vite at det ikke finnes en «riktig» eller «feil» reaksjon – husk at alle er forskjellige.

Endret oppførsel overfor den syke? 

Når en du kjenner får kreft kan du oppleve at du endrer oppførselen overfor ham eller henne. Dette kan handle om at du føler deg usikker på hvordan du skal snakke med en som har en alvorlig sykdom, eller hvordan du skal håndtere sterke følelsesmessige reaksjoner. Hvor åpen den som er syk er eller ønsker å være rundt sin situasjon, og hvor mye kontakt han/hun ønsker å ha underveis spiller også inn. 

Jeg prøvde rett og slett å unngå Mette da hun hadde fått kreft. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre eller si.

Kollega til kreftpasient

Hva kan du gjøre?

Vis interesse og imøtekommenhet, og bli enig med den syke hvordan dere skal holde kontakten. Skal én kollega være bindeledd for arbeidsplassen eller vennegjengen? Ønsker den syke å involvere flere? De fleste blir glade for oppmerksomheten som viser at de man kjenner bryr seg. En kort sms-hilsen eller e-post med jevne mellomrom kan fungere godt dersom telefonkontakt er vanskelig. 

Det kan være godt for den syke å bli behandlet så normalt som mulig. Det kan innebære at du, for eksempel, sørger for at han/hun blir invitert til sosiale arrangementer og merkedager, at han/hun holdes oppdatert om jobben ved å få referater og beskjeder som gjelder alle i avdelingen.

Hva sier jeg til en som har fått kreft?

Et godt råd er å spørre om hva han/hun trenger, og hva som vil være god hjelp. Noen vil klare seg selv, mens andre kan ha behov for bistand. Åpenhet og kommunikasjon er det viktigste du kan bidra med. Det er også viktig at den som er syk ikke blir sosialt og arbeidsmessig isolert som følge av det enten tas for mye eller for lite hensyn til vedkommende. 

Det er fort gjort å komme med et velmenende, men vagt tilbud som «si fra hvis det er noe du trenger eller jeg kan hjelpe deg med». Mange kreftsyke orker ikke alltid å si fra selv, eller kan lure på om du virkelig ønsker å hjelpe. Isteden kan du for eksempel si:

  • Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, men jeg har tenkt mye på deg etter at jeg hørte om sykdommen din.
  • Jeg synes det er veldig trist å høre at du har fått kreft.
  • Jeg har litt vanskelig for å snakke om det, men jeg er veldig lei meg for at du er blitt syk.
  • Hvis du har lyst til å snakke med meg om hvordan du har det, vil jeg gjerne få invitere deg på te/kaffe/lunsj eller noe annet som passer.
  • Så godt å se deg her på jobb igjen.
Bilde av en dame som jobber i vår rådgivningstjeneste

Snakk med oss om kreft og rettigheter

Mandag–fredag: 09.00–15.30

radgivning@kreftforeningen.no21 49 49 21 Chat med ossOm rådgivningstjenesten

Til pårørende og etterlatte

Når noen vi er glade i blir alvorlig syk, berører det oss sterkt. Her får du informasjon, råd og tips.

Var dette nyttig?