Tips til deg som har en venn, slektning eller kollega med kreft

Når en du kjenner har fått kreft kan du oppleve å befinne deg i ukjent og utrygt landskap. Det kan være vanskelig å vite hva du skal si eller hvordan du skal oppføre deg ovenfor den som har fått kreft.

Hva kan du gjøre?

Den som får kreft kan fortelle, vise følelser og reaksjoner som kan være nye og utfordrende for deg. Du kan selv føle sjokk, bekymring og usikkerhet og ikke helt vite hva du skal si eller hvordan du skal håndtere den nye situasjonen. Her har du informasjon og råd til hvordan du kan forholde deg til situasjonen, og hva du eventuelt kan si.

Når noen du kjenner får kreft, kan det hende at du endrer måten du oppfører deg på overfor dem. Dette kan skyldes usikkerhet om hvordan du skal snakke med noen som har en alvorlig sykdom, eller hvordan du skal håndtere sterke følelsesmessige reaksjoner. Hvor åpen den som er syk er om sin egen helsesituasjon, og hvor mye kontakt vedkommende ønsker å ha underveis, spiller også en rolle.

Det er ingen «riktig» eller «feil» reaksjon – husk at alle er forskjellige og reagerer ulikt. Dersom du ikke vet hvordan du skal håndtere situasjonen, kan det være lurt å fortelle nettopp dette til den som er kreftsyk. Det er viktig å være sensitiv og respektfull i slike situasjoner, og å tilby støtte og forståelse til kreftpasienter og deres pårørende.

Eksempel:

  • «Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, men jeg har tenkt mye på deg etter at jeg hørte om sykdommen din.»
  • «Jeg synes det er veldig trist å høre at du har fått kreft.»

Å bli sett og forstått er viktig for alle – uavhengig av om man er frisk eller syk. Det å vise interesse og imøtekommenhet overfor en du kjenner som har kreft, og forståelse for at vedkommende befinner seg i en ny og vanskelig situasjon, kan bety veldig mye. Fortell at du er tilgjengelig og villig til å lytte. Spør hvordan vedkommende har det og vær åpen for å høre om følelser og opplevelser.

Eksempel:

  • «Hvordan har du det?»
  • «Jeg er her for deg.»
  • «Så godt å se deg her på jobb igjen.»

Når du tilbyr praktisk hjelp, viser du omtanke. Den praktiske hjelpen kan gjøre hverdagen noe lettere samtidig som at det kan bidra til at den kreftsyke ikke opplever å stå fullstendig alene med sykdommen. Du kan handle matvarer, lage middag eller kjøre til behandlinger.

Eksempel:

  • «Er det noe jeg kan gjøre for deg?»
  • «Hva kan jeg gjøre for deg?»

Det kan være godt for den kreftsyke å bli behandlet så normalt som mulig. Å anerkjenne og fortsatt inkludere kan gjøre mye godt. Sørg for at den syke blir invitert til sosiale arrangementer og merkedager. Du kan også invitere den syke til å slappe av eller gjøre noe hyggelig sammen. Det kan være en kopp kaffe, en spasertur eller en filmkveld.

Eksempel:

  • «La oss ta en pause sammen.»
  • «Jeg lurte på om vi skal finne på noe sammen. Hva kan du tenke deg?
  • «Hvis du har lyst til å snakke med meg om hvordan du har det, vil jeg gjerne få invitere deg på te/kaffe/lunsj eller noe annet som passer.»

Send en melding eller et kort for å vise omtanke. Er du kollega kan du gjerne bli enig med den syke om hvordan dere skal holde kontakten. Skal én kollega/venn være bindeleddet for arbeidsplassen eller vennegjengen? Ønsker den syke å involvere flere? Mange blir glade for oppmerksomheten fra pårørende. Det kan bety mye for den kreftsyke å vite at noen bryr seg.

Eksempel:

  • «Jeg tenker på deg.»
  • «Vil bare fortelle deg at jeg er her for deg.»

Det er ikke alltid den syke har behov for å dele. I jobbsammenheng kan det hende at normalitet er mer ønskelig en fokus på sykdom. Respekter dette.

  • Eksempel: «Vi kan snakke om det når du er klar» eller «Jeg er her om du trenger å prate om det».

Jeg prøvde rett og slett å unngå Mette da hun hadde fått kreft. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre eller si.

Kollega til kreftpasient
Høst. En mann og en kvinne sitter i finværet og ser utover.

Til pårørende og etterlatte

Når noen vi er glade i blir alvorlig syk, berører det oss sterkt. Her får du informasjon, råd og tips.

Til deg som er arbeidstaker

Når du som ansatt blir sykemeldt, er det viktig å tenke på at du skal tilbake i arbeid, enten hos samme arbeidsgiver eller hos en ny. Les mer om tiltak, virkemidler og muligheter som kan bidra til at du kommer i arbeid, eller klarer å stå i arbeid.

Var dette nyttig?