Filmvisning og samtale om sorg i Bergen

Et barn sover på et tre med ordene fra enterta til elvyt.
Foto: Maria Gros Vatne

Hvordan leve videre når en av dine nærmeste dør? Våren 2024 reiser vi landet rundt for å dele erfaringer og gi støtte og verktøy til etterlatte i sorg.

Vi tar med oss den nye filmen Ukjent landskap, som nylig vant den gjeveste prisen (nrk.no) på Sundance-festivalen i USA. I filmen blir du kjent med en familie som akkurat har mistet mammaen sin, og den viser hvordan sorg rammer ulikt, og spesielt fra barnas perspektiv.

Regissøren konkurrerte mot 17 000 andre nominerte filmer og vant juryprisen for beste utenlandske dokumentar som første nordmann i historien.

Etter filmen blir det en sofasamtale om sorg med eldstedatter i filmen, Ronja Breda-Vatne (19). Sammen med henne sitter to andre som også har mistet en forelder som 14-åring: Hani Vikebø (26) og Heidi Wittrup Djup (40). Heidi er psykologspesialist ved Klinikk for krisepsykologi i Bergen og har over 15 års erfaring med arbeid med barn og familier i vanskelige livssituasjoner.

Samtalen ledes av Hanne Marie Molde, kommunikasjonsansvarlig i Kreftforeningen.

Bakgrunn

Kreftforeningen har i samarbeid med Montebellosenteret fått midler fra Stiftelsen Dam til å utvikle et digitalt sorgkurs som vi har kalt «Fra etterlatt til etterlevende». Målet med kurset er å gi deltakerne støtte og verktøy for å utvikle en dypere forståelse av sorg, håndtere sorgreaksjoner og finne en meningsfull måte å takle den nye livssituasjonen på.  

Er du helsepersonell og ønsker å lære hvordan du kan bruke kurset? Da kan du møte opp i samme kinosal litt tidligere samme dag, for da kommer nemlig Montebello-senteret for å presentere kurset.

Praktisk informasjon

  • 1600-1630: Dørene åpner. Lett servering.
  • 1630-1800: Visning av filmen «Ukjent landskap».
  • 1800-1900: Sofasamtale om sorg med lokale fagpersoner og etterlatte

Har du spørsmål om sorgreisen eller sorgkurset? Kontakt prosjektleder Ingvill Moe, telefon 90 74 98 40 eller ingvill.moe@kreftforeningen.no.