Hvorfor opprette testament?

Med et testament kan du bestemme at deler av arven skal gå til dine hjertesaker.

Dette innlegget er mer enn 3 år gammelt

Det er fornuftig å sette seg inn i det som står i arveloven om din situasjon, det være seg om du er gift eller ugift, og om du har barn eller ei.

Hvis du er tilfreds med det loven bestemmer, trenger du ikke gjøre noen ting. Hvis du imidlertid ønsker å gjøre det annerledes, for eksempel å tilgodese kreftsaken, andre formål eller personer utenom familien, må du opprette et testament.

Testament gir handlingsrom

Hvis du er ugift og ikke har barn, står du helt fritt til å testamentere over alt du eier til hvem eller hvilket formål du vil. Er du gift, vil en del av formuen din tilfalle ektefellen din.

Hvis du ønsker en annen fordeling enn det loven sier, kan du både øke og redusere ektefellens arv ved å opprette testament. Hvis du velger å redusere ektefellens arv til et minimum ved å opprette testament, må ektefellen din få vite om testamentet før du dør. Hvor mye som går til ektefellen, og størrelsen på minimumsarven, avhenger av hvor nære slektninger du ellers har

I arveloven er det noe som heter pliktdelsarv, det vil si en bestemmelse som sier at to tredeler av arven skal gå til barna eller deres etterkommere.

Arven kan likevel reduseres til 15G (grunnbeløpet i folketrygden) per barn fra hver av foreldrene hvis man oppretter testament. Arveloven bestemmer også at samboere i visse tilfeller arver noe etter hverandre. Uansett familieform, om du har ektefelle, samboer eller barn, vil du alltid kunne testamentere en viss del av det du etterlater deg.

Formelle krav til et testament

I korte trekk skal et testament:

  • være skriftlig og ha «testament» som overskrift
  • inneholde en tekst som forteller hva du vil gjøre med det du etterlater deg
  • underskrives av den som oppretter testament (testator). Underskriften skal også bevitnes. Det betyr at testator skal skrive under dokumentet eller vedkjenne seg underskriften mens vitnene sammen, eller hver for seg, er til stede. Vitnene skal også skrive under testamentet mens testator er til stede.

Testamentet skal ikke registreres noe sted for å være gyldig, men vi anbefaler at du leverer originaltestamentet til tingretten der du bor. De har et register over alle testamenter slik at man kan være trygg på at det blir funnet når man dør. Så kan man heller oppbevare en kopi hos seg selv.

Hent råd hos advokat

Det kan være greit å ta kontakt med en lokal advokat som er ekspert på arverett – særlig dersom testamentet er litt komplisert.

Det er jo et viktig dokument, og ofte er det store verdier man testamenterer. Da kan det være vel verdt å bruke noen kroner på veiledning hos en advokat slik at man unngår at det oppstår tvil om testamentet, sier hun og slår fast at også Kreftforeningen kan bistå.

Fra tid til annen får vi henvendelser fra noen som har lyst til å tilgodese Kreftforeningen i sitt testament. Hvis du har kreftsaken som en av dine hjertesaker, er vi glade for å kunne bidra med råd og veiledning.

Var dette nyttig?