Camilla (30) oppdaget celleforandringene i tide

Camilla Kildals livmorhalsprøve avdekket celleforandringer som kunne ha utviklet seg til livmorhalskreft. Nå oppfordrer hun andre til å sjekke seg jevnlig.

Dette innlegget er mer enn 3 år gammelt
Camilla Kildal har fulgt Livmorhalsprogrammet til punkt og prikke. Det er hun glad for i dag.

Som 25-åring fikk Camilla Kildal sitt første brev fra Livmorhalsprogrammet. Her ble det gitt en kort innføring i hvorfor det er viktig for unge kvinner å ta livmorhalsprøve, hvordan man skal ta prøven og hvordan man best kan forberede seg.

– Tidlig i 20-årene studerte jeg i København, så jeg hadde faktisk tatt en livmorhalsprøve der også, men det var viktig for meg å bestille time siden det var anbefalt i brevet jeg mottok i posten, sier Camilla som nå er 30 år.

Fakta om Livmorhalsprogrammet – screening mot livmorhalskreft

I Norge får kvinner mellom 25 og 69 år brev fra Kreftregisteret når det på tide å ta livmorhalsprøve. Ved å ta livmorhalsprøve kan celleforandringer oppdages og behandles, og mange kan unngå livmorhalskreft.

Kvinner under 25 år kan utvikle celleforandringer, men for ikke å risikere overbehandling starter Livmorhalsprogrammet ved 25 år. Alle kvinner som har symptomer på at noe er galt med underlivet, skal ta kontakt med lege og få det undersøkt – uansett alder.

Mer om Livmorhalsprogrammet

Viktig undersøkelse

Noen uker senere gikk hun til fastlegen sin i Oslo for å ta livmorhalsprøve. Dette er en gynekologisk undersøkelse hvor det brukes en liten børste til å samle opp overflateceller fra livmorhalsen. Prøven kan tas hos fastlege og tar kun noen minutter.

– Jeg har snakket med venninner om dette, og kan forstå at mange vegrer seg for å gå til fastlegen fordi det er en sårbar situasjon. Men prøven er såpass enkel at det bare er å få det gjort. Legen er profesjonell, og vi vet hvor viktig det er å sjekke seg, sier Camilla.

Det tar ikke mange minuttene å ta livmorhalsprøve. Det er det absolutt verdt, mener Camilla.

En livmorhalsprøve kan nemlig avdekke celleforandringer som over tid kan utvikle seg til kreft. Utfallet ved å ikke sjekke seg kan bli svært alvorlig.

– Nettopp derfor er det så avgjørende å ta den testen. Sjekk deg for å utelukke at du har celleforandringer og livmorhalskreft, anbefaler hun.

Selv fikk Camilla beskjed om at hun ville bli kontaktet dersom resultatene viste noe utenom det vanlige. Hun hørte heldigvis ingenting.

Grove celleforandringer

Sist jul kom det nytt brev i posten. Denne gangen hadde Camilla hatt kjæreste en stund, og tenkte det kunne være greit med en full gynekologisk undersøkelse.

– På det tidspunktet nærmet jeg meg 30 år, og da er det naturlig at man begynner å tenke på neste fase i livet. Er alt som det skal med tanke på barn for eksempel? Jeg ønsket å ta livmorhalsprøve og samtidig sjekke om alt var som det skulle være.

En av de påfølgende kveldene ble Camilla ringt opp av legen.

– Da gikk pulsen min skikkelig opp. Det er jo ikke akkurat vanlig å bli kontaktet av legekontoret etter arbeidstid. Legen kunne fortelle at jeg hadde grove celleforandringer og måtte ta en utvidet prøve som mest sannsynlig ville føre til en såkalt konisering.

Plutselig var det mange tanker som gikk gjennom hodet hennes. «Har jeg kreft nå?» spurte Camilla legen i telefonen. «Og hva er egentlig konisering?».

Camilla snakker ofte med sine søstre og venninner om hvor viktig det er å sjekke seg. – Alternativet kan være farlig, sier hun.

Legen kunne forsikre henne om at det sannsynligvis ikke var snakk om kreft, men at det i noen tilfeller kan utvikle seg til å bli det over tid, hvis man ikke gjør noe med celleforandringene.

Må følges opp

Etter den utvidede testen hos gynekologen som bekreftet grove celleforandringer ble Camilla henvist til time for konisering. Det vil si at en liten del av livmorhalsen fjernes, for å ta bort det området på livmorhalsen hvor det er celleforandringer.

– Jeg valgte lokalbedøvelse og kjente ingenting. Det er litt ubehagelig at de holder på der nede selvsagt, men det gikk fort over. Jeg ble overrasket over at det tok ti minutter.

I etterkant av koniseringen i april fikk Camilla brev om at inngrepet var vellykket og de hadde fått fjernet alt.

– Det aller viktigste jeg lærte i løpet av denne prosessen er at celleforandringer ikke alltid er forstadier til livmorhalskreft. Men at det å sjekke seg er et forebyggende tiltak slik at det ikke utvikler seg til kreft over tid.

– I en travel hverdag med studier, jobb og lignende, er det lett å glemme livmorhalsprøven. Derfor er det så fint med påminnelsene fra Livmorhalsprogrammet. Det eneste man trenger å gjøre er å bestille time hos lege eller gynekolog. Resten går av seg selv, sier Camilla.

Var dette nyttig?