Livmorhalsprøve (celleprøve og HPV-test fra livmorhalsen)

En livmorhalsprøve kan avsløre celleforandringer som kan lede til livmorhalskreft. Ved alvorlige celleforandringer vil legen gjøre en kolposkopi, det vil si undersøke livmorhalsen med et mikroskop.

Kvinner mellom 25 og 69 år oppfordres til å ta livmorhalsprøve jevnlig. I Norge får alle kvinner fra 25 til 69 år brev med påminnelse fra Kreftregisterets Livmorhalsprogram når det er på tide å ta livmorhalsprøve. Hvert tredje år for deg mellom 25 og 33 år, hvert femte år om du er over 34 år. Ved å ta livmorhalsprøve kan celleforandringer oppdages og behandles, og risikoen for livmorhalskreft reduseres.
Alle som har livmor bør følge livmorhalsprogrammet, uavhengig av seksuell praksis og kjønnsidentitet.

Trenger du en prat med legen i forkant? Er det noen ekstra hensyn som bør tas? Ta gjerne med deg dette #sjekkdegkortet til legen.

Dr. Wasim Zahid og Ingeborg Senneset viser hvordan undersøkelsen foregår.

Forberedelse før prøvetakning

 • Celleprøven skal ikke tas under menstruasjon.
 • Unngå samleie de siste to dagene før celleprøven.
 • Ikke bruk tampong de to siste dagene før celleprøven.
 • Unngå bruk av vaginale kremer, geléer eller andre vaginale medisiner de siste to dagene før prøvetakningen.

Slik foregår undersøkelsen

Livmorhalsprøven hentes ut gjennom en gynekologisk undersøkelse. En liten børste bruktes til å samle opp overflateceller fra livmorhalsen. For noen kan dette være litt ubehagelig, men det er vanligvis ikke vondt. Det er normalt at det kan blø litt etterpå. Prøven kan tas hos fastlege, gynekolog og i noen tilfeller hos jordmor – og det tar bare noen få minutter.

Hvordan analyseres prøven?

Livmorhalsprøven analyseres med to ulike metoder, som gir legen litt forskjellig informasjon. 

 • For unge kvinner opp til 34 år undersøkes prøven i et mikroskop for celleforandringer. 
 • For kvinner fra 34 år, undersøkes prøven med en HPV-test. Hvis prøven er HPV-positiv, undersøkes den samme prøven i mikroskop for celleforandringer.

Dette gjøres fordi det er vanlig at unge kvinner er smittet med HPV, og at infeksjonen vanligvis går over av seg selv. Derfor har det lite for seg å teste for en HPV-infeksjon hos kvinner under 34 år. HPV-test for kvinner fra 34 år innføres nå gradvis i Norge. Selve gjennomføringen av prøvetakingen er lik for celleprøve og HPV-test.

Hvor lang tid tar det å få svar?

Det tar vanligvis opptil tre-fire uker å få svar. Spør gjerne den som tar livmorhalsprøven om når du vil få svar og om du også får beskjed dersom alt er som normalt. Da slipper du å lure.

Ordforklaringer til prøvesvarene

Celleforandringer betegnes som CIN (Cervical Intraepitelial Neoplasi) og graderes fra 1 til 3.

 • CIN 1: Lette forandringer (betegnes også som LSIL)
 • CIN 2: Moderate forandringer (betegnes også som HSIL)
 • CIN 3: Grove forandringer (betegnes også som HSIL)

CIN 1 er tegn på at man har en HPV-infeksjon, og forandringene går oftest tilbake av seg selv. Ikke alle tilfeller av CIN 2 og CIN 3 vil utvikle livmorhalskreft, men siden man ikke vet hvilke vurderes CIN 2 og CIN 3 for behandling. CIN 3 vil som regel behandles. Når kvinnen er gravid eller er under 25 år avgjøres behandling individuelt.

ASC-US betyr usikkert svar på prøven og følges opp som CIN 1 (LSIL). 
ASC-H viser til andre usikre svar og vurderes som CIN 2 eller 3 (HSIL).

Hva skjer etter at du har fått svar?

 • For kvinner opp til 34 år: Er celleprøven normal kan du vente i tre år med å ta ny prøve.
 • For kvinner over 35 år: Er prøven HPV-negativ kan du vente fem år med å ta ny prøve.
 • Er prøven HPV-positiv, undersøkes samme prøve i mikroskop.
 • Viser celleprøven lette celleforandringer (CIN 1 / LSIL) er det som oftest et tegn på at du har en HPV-infeksjon. Er HPV-testen også positiv blir du enten henvist direkte til gynekolog for flere undersøkelser, eller du må ta en ny prøve etter en tid. Legen gir deg beskjed om når. Noen ganger er det best å vente litt før, fordi det gir kroppen mulighet til selv å kvitte seg med viruset. 
 • Viser celleprøven alvorlige celleforandringer (CIN 2 eller 3 / HSIL) vil legen henvise deg direkte til gynekolog. For å kunne sjekke livmorhalsen grundigere, foretar gynekologen en kolposkopi og tar vevsprøver (mer informasjon under). Hvis det oppdages alvorlige celleforandringer i vevsprøve, anbefales du en liten gynekologisk operasjon som kalles konisering.
 • Viser prøvene at du har kreft, vil det bli gjort undersøkelser for å finne ut hvor langt sykdommen har kommet. Legene vil så avgjøre hva som er den beste behandlingen for deg.

Forholdsregler etter at du har tatt celleprøve

En vanlig celleprøve innebærer ingen brudd av slimhinnen. Det betyr at det ikke blir noen sår på slimhinnen. Det er kun en pinne/myk børste som strykes rundt livmortappen og stikkes forsiktig inn i åpningen til livmortappen. Det betyr at en ikke trenger å ta spesielle forholdsregler etter en slik prøve. 

#sjekkdeg-kampanjen

Vårt budskap er enkelt: Ring legen, ta livmorhalsprøve og unngå livmorhalskreft.

Ved å ta prøven kan celleforandringer oppdages og behandles, og risikoen for livmorhalskreft kan reduseres.

Bilde av ansatt på linjen for kreft

Snakk med oss

Vi er her for å hjelpe deg med alle spørsmål om kreft. Rådgivningstjenesten er gratis, og du kan være anonym.

Var dette nyttig?